Γιατί οι N.Y.Times μειώνουν δραματικά τις κριτικές κινηματογράφου

Γιατί οι N.Y.Times μειώνουν δραματικά τις κριτικές κινηματογράφου Facebook Twitter
0

Οι New York Times ανακοίνωσαν την αλλαγή της πολιτικής τους για τις κριτικές ταινιών, δηλώνοντας πως θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου οι New York Times αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό κριτικών τους, εξαιτίας του υπερβολικά μεγάλου αριθμού νέων ταινιών που παράγονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις – οι οποίες κοινοποιήθηκαν με email προς τα ξένα ΜΜΕ- του επικεφαλής των κριτικών ταινίας της εφημερίδας, A.O Scott «λόγω του αυξανόμενου αριθμού νέων ταινιών που προβάλλονται ετησίως, δεν θα μπορούμε πια να εγγυηθούμε κριτικές για όλες». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και αρκετό διάστημα από την εφημερίδα και δεν πρόκειται για πρόσφατο γεγονός.

Ο Scott τόνισε, ακόμη, πως οι ΝΥΤ θα εξακολουθούν να δημοσιεύουν κριτικές για συγκεκριμένα φιλμς, και εκείνα που ανακοινώνονται ως υποψήφια για Όσκαρς. Σε μια από τις συνεντεύξεις που έδωσε ανέφερε πως η ομάδα του θα εξακολουθεί να βλέπει πολύ σινεμά - όσο περισσότερο μπορεί - και πως τα σημαντικότερα φιλμς θα έχουν πάντα μια θέση στην εφημερίδα.


Παρά την, δικαιολογημένη, για πολλούς απόφαση των N.Y.Times να περιορίσουν τις κριτικές για νέες κυκλοφορίες, φαίνεται πως δημιουργείται πρόβλημα για ορισμένες –μικρές- κατηγορίες των Όσκαρς.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής δυσκολεύει τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες μικρού κόστους που βασίζονται στις κριτικές των N.Y.Times και των L.A.Times ώστε να αυξήσουν τη φήμη τους και να διεκδικήσουν μια υποψηφιότητα. Σύμφωνα επίσης με τους ισχύοντες κανονισμούς των Όσκαρ για τις κατηγορίες ντοκιμαντέρ θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει κριτική σε κάποια ή και στις δύο αυτές μεγάλες εφημερίδες.

Εκπρόσωπος της Αcademy of Motion Picture Arts & Sciences σημείωσε πως αυτή η αλλαγή «δεν θα προκαλέσει καμία αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες», καθώς μπορεί να περιοριστούν οι κριτικές από τους N.Y.Times αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο L.A.Times. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο γεγονός ο Scott δήλωσε πως "δεν ήταν δικιά μας επιλογή να ανήκουμε στη βασική επιτροπή για τις κριτικές."

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία για αυτή την αλλαγή. Ο πρόεδρος της Magnolia Pictures, Eamonn Bowles δηλώνει πως «περισσότερο αυτό ανησυχεί τις μικρές παραγωγές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από την κριτική των N.Y.Times».

Ο Scott τόνισε πως από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η αλλαγή, όπως αποδεικνύεται είναι πολύ μικρός ο αριθμός των φιλμς που δεν λαμβάνουν, τελικά, κάποια κριτική από την εφημερίδα. «Ανακοινώνονται διαρκώς πολλές κυκλοφορίες, οι οποίες μπορεί να κυκλοφορήσουν κατευθείαν σε DVDs. Έχουμε τρεις κριτικούς και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά χρειάζεται πολύ χρόνο και κοστίζει αρκετά να γίνεται κριτική για τόσες πολλές ταινίες».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ