Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

 

Σας ευχαριστούμε καταρχήν για την ευαισθησία  σας να απαντήσετε στο σχετικό δημοσίευμα, που απηχεί την αγωνία πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας, ενημερωμένων ή ανήσυχων συμπολιτών μας, που νοιάζονται τόσο για την προσωπική τους υγεία, όσο και για την υγεία του συνανθρώπου, η οποία στις μέρες μας απειλείται βαρύτατα, ακόμη και εντός του  Συστήματος  Υγείας, και στην κοινότητα.

 

Το ρεπορτάζ, όπως ίσως και ως ΟΚΑΝΑ  διαπιστώσατε, αφορά  σε πραγματικά δεδομένα, που κι αν, με επιστημονική αξιολόγηση , δεν αφήνουν ερωτηματικά ή κενά στην επιτήρηση του Οργανισμού ως προς την  Ασφάλεια της ανίχνευσης της Οροθετικότητας στον πληθυσμό των τοξικομανών και την Πρόληψή της, αφήνουν όμως τεράστια ερωτήματα στην αντίληψη της κοινής  γνώμης για το κατά πόσον το «κράτος» μπορεί να εγγυηθεί και να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, ειδικά στην τόσο ευάλωτη, όπως προσωπικά εσείς επισημαίνετε, κοινωνική ομάδα των τοξικο-εξαρτημένων.

 

Με την  αδιάψευστη αξιοπιστία  που διέπει 20 και πλέον χρόνια προσωπικής δημοσιογραφικής  κάλυψης του Ιατρικού ρεπορτάζ,   επιτρέψετε μου  να συνοψίσω τα συγκεκριμένα ερωτήματα , με την ευχή , να συναντηθούν οι προσεγγίσεις της Πρόνοιας από πλευρά της Πολιτείας που ως Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εκπροσωπείτε, και της κοινωνικής προσφοράς της δημοσιογραφικής συμβολής στην Δημόσια Υγεία, που οφείλει να καθοδηγεί, να εξηγεί  και, όταν χρειάζεται, να ερωτά και να διεκδικεί απαντήσεις για λογαριασμό της κοινής γνώμης .

 

1 .  Το συγκεκριμένο περιστατικό του  ατόμου που ελέγχθηκε, ήταν ήδη απεξαρτημένο  όταν υποβλήθηκε σε έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ και σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρεται επισήμως από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Α. Συγγρός . Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό δεν το αναφέρετε στην επιστολή σας που απεστάλη ως απάντηση στο δημοσίευμα, καθώς ενδιαφέροντα είναι και τα σχόλια για τη δημοσιογραφική μας άγνοια.

  

2.   Στο Νοσοκομείο  Α,. Συγγρός, ο ασθενής  διαγνώσθηκε με πλήρες AIDS και φυματιώδη μηνιγγίτιδα, κάτι απίθανο να συμβεί σε διάστημα 3 ετών, όπως και πάλι οι ειδικοί γιατροί αναφέρουν , και  το αρνητικό τεστ που προσκόμισε ο ασθενής από τον ΟΚΑΝΑ προκάλεσε έκπληξη .

 

3.   ‘Όπως είναι γνωστό σε γιατρούς, λειτουργούς του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, και συνεπώς όπως έχει γίνει γνωστό στους ιατρικούς συντάκτες, τα Δημόσια Νοσοκομεία  δεν αναγνωρίζουν τις όποιες διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται σε  άλλα Κέντρα, και επαναλαμβάνουν κάθε εξέταση , όταν πρόκειται για αντιμετώπιση ασθενούς που χρειάζεται να εξετασθεί για HIV  ώστε  να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία ή περαιτέρω εξέταση για την υγεία του.   

 

4.    Ωστόσο, το πιστοποιητικό των αποτελεσμάτων για την εξέταση του HIV/AIDS που ο  ΟΚΑΝΑ εξέδιδε, ( και στην προκειμένη περίπτωση  είχε  ο ασθενής )  έφερε  την υπογραφή του ΟΚΑΝΑ και τα αποτελέσματα του  Συνεταιρισμού  Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYΝ), κάτι που αποτελεί μέγιστη έκπληξη για την αναγκαία, απαιτούμενη και κρίσιμη για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας διαφάνεια στην διάγνωση των περιστατικών του HIV, γιατί τα αποτελέσματα δεν έφεραν την υπογραφή του συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών (MEDISYΝ) .

 

5.   Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά τα δείγματα των ασθενών που έχουν εξεταστεί σε κρατικά νοσοκομεία, με βάση το Δημόσιο Σύστημα Αναφοράς Κρουσμάτων φυλάσσονται,- όπως  μας έχει εξηγηθεί δημοσιογραφικά-, ώστε σε περίπτωση περίεργης ή ανεξήγητης εξέλιξης στην κλινική πορεία του ασθενούς, να είναι δυνατή η σύγκριση των διαγνωστικών τιμών και η εξειδικευμένη αξιολόγηση του περιστατικού. (Π.χ., αν όντως ο συγκεκριμένος ασθενής, που είναι απεξαρτημένος, από τότε που έγινε η πρώτη εξέταση , είναι αθλητής με 5 νταν στο καράτε, μορφωμένος και σοβαρός νέος,  χωρίς επικίνδυνες συμπεριφορές - αναφέρει το ιστορικό του-, και  διαγιγνώσκεται ξαφνικά με προχωρημένο AIDS  , χωρίς καν να το έχει υποψιαστεί , αυτό , είναι φαινόμενο καλπάζουσας  εξέλιξης και θα αποτελούσε εδική  περίπτωση πολλαπλού και εξειδικευμένου περαιτέρω  ελέγχου για την θεραπευτική της αντιμετώπιση.)

   

  • Αντίστοιχα, και ίσως πολύ σοβαρότερα, η φύλαξη των δειγμάτων των ΗΙV εξετάσεων αφορά και στην  προάσπιση  του Συστήματος Δημόσιας Υγείας για τον εντοπισμό  του όποιου πιθανού επιθετικού,  ή υπερανθεκτικού στελέχους του ιού, πιθανότητα  που ειδικά αυτή την εποχή  στην Ελλάδα είναι απολύτως επείγον να επιτηρείται, για την εγγύηση που η χώρα Υγειονομικά οφείλει να παρέχει στο Παγκόσμιο Υγειονομικό Χωριό, μια και συγκεντρώνει, λόγω της  άτυπης μετανάστευσης , την πιο επιβαρημένη, δυνητικά, δεξαμενή μολύνσεων με την απειλή  να διασταυρωθούν επιθετικά στελέχη του ιού  από κάθε γωνιά της γης.

 

  • Όταν ο ασθενής  διαγνώσθηκε στο Α. Συγγρός σε προχωρημένο  στάδιο της νόσου , (δεν ήταν πια φορέας αλλά ασθενής) , οι γιατροί ζήτησαν επανάληψη της εξέτασης του δείγματός του από τον ΟΚΑΝΑ, αλλά η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, τουλάχιστον  άμεσα, όπως το ρεπορτάζ αναφέρει.

 

 

6.     Το ότι μετά την εξέταση του ΟΚΑΝΑ ο ίδιος ο ασθενής εξετάστηκε και από ιδιωτικό εργαστήριο , και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, δεν ενισχύει την αξιοπιστία του τεστ που ο ΟΚΑΝΑ  είχε αναθέσει στον Συν. Εργαστ. Ιατρών MEDISYN. Αντιθέτως, μάλλον επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία των  διαγνωστικών εξετάσεων για hiv  των μη κρατικών εργαστηρίων, που  αν και είναι γνωστή στον ιατρικό κόσμο και στους συντάκτες του Ρεπορτάζ  Υγείας, «ξεχάστηκε»(?)  το τελευταίο διάστημα,  από τους  λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας, άραγε, όπως αναρωτήθηκαν  οι ιατρικοί συντάκτες, στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 14/5 εν όψει του Συνεδρίου της Ιατρικής  Εταιρείας. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη στην οποία και μετείχατε, ακούστηκε  ότι  «…ο  κρατικός μηχανισμός  δεν μπορεί να καλύψει το βάρος της υγειονομικής βόμβας , γι αυτό και ο κόσμος στρέφεται στα ιδιωτικά εργαστήρια,…» αλλά διόλου δεν  διευκρινίστηκε προς το κοινό η πιθανότητα λάθους , παρόλο που μια διάγνωση θετική στο HIV/AIDS μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία .Ούτε επίσης έχει διευκρινιστεί η απουσία θεσμοθετημένης διαδικασίας πιστοποίησης  της διάγνωσης  του HIV, ούτε και το αν κάποιος αξιόπιστος φορέας ελέγχει τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια ,ούτε τελικά αν θα’ πρεπε  ο ανυποψίαστος πολίτης να ξέρει ότι για τον Κρατικό Χάρτη Ανφοράς Περιστατικών του AΙDS τα τεστ από ιδιωτικά εργαστήρια είναι άκυρα .

 

7.      Σας παραπέμπω στα σχετικά δημοσιεύματα, και δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω  δημοσιογραφικά, μια και στη συνέντευξη δεν ήμουνα παρούσα. Μου μεταφέρθηκε όμως από  περισσότερους του ενός έγκυρους συναδέλφους, ότι στην ερώτηση για το πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για τεστ για το AIDS, και εσείς προσωπικά μιλώντας από το πάνελ, επιβεβαιώσατε την προτροπή προς τα ιδιωτικά εργαστήρια ( δηλώνοντας χαρακτηριστικά, όπως κατεγράφη,  επι λέξει : «πραγματικά το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες, και για λόγους ασφάλειας θα πρέπει οι πολίτες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα»).

 

Ομολογώ, αυτό είναι ένα στοιχείο,  που από την πλευρά μου,  προσωπικά, επιφυλάχθηκα να δημοσιεύσω, θεωρώντας ότι ίσως εξελήφθη λανθασμένα από του ιατρικούς συντάκτες, ή ότι  έγινε κάποια παρανόηση, αφού δεν συνάδει με την ιδιότητά σας -κατά το 2004-  ως προέδρου του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και την ευρύτερη πολιτική  παρουσία σας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης. την στιγμή μάλιστα, του μεγαλύτερου  peak του ενδιαφέροντος του  ελληνικού πληθυσμού να εξεταστεί για HIV, προτροπή για την οποία επί 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ( ευρώ)  σε καμπάνιες ενημέρωσης και προληπτικής  αγωγής κατά του ΗΙV/AIDS, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

 

Στην διάθεσή σας για κάθε λεπτομέρεια,

Με εκτίμηση,

Μ.Π.

 

 

-----------------------------------------------------------------------

 

 

*ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που μας ήρθε από την κυρία Μένη Μαλλιώρη:

 

Κυρία Παπαπαναγιώτου,

 

Ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση των αναγνωστών η συνέχιση της ανταλλαγής απαντήσεων και γι αυτό το λόγο και θεωρώντας ότι η θέση του ήταν σαφής και κατανοητή σε όσους έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για την ουσία του θέματος, θα περιοριστεί απαντώντας συγκεκριμένα στα σημεία της απάντησής σας:

 

1) Το άτομο για το οποίο συζητούμε δεν ήταν ήδη απεξαρτημένο, όπως λέτε, καθώς ήταν παραπομπή από το ΚΕΘΕΑ, όπου -όπως είναι γνωστό- θεραπεύονται εξαρτημένα άτομα. Το να έχει διακόψει τη χρήση την τελευταία εβδομάδα δεν τον καθιστά απεξαρτημένο αλλά υπό θεραπεία και με ιστορικό χρήσης.

 

2) Το ότι μπορεί να είναι «απίθανο» να διαγνωσθεί ένα άτομο με «πλήρες AIDS» μέσα σε διάστημα 3 ετών από το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Βασιζόμενοι στα «απίθανα» δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας Οργανισμών και δημόσιων συστημάτων υγείας.

 

3) Ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο ούτε κέντρο αναφοράς για AIDS/HIV. Οι εξετάσεις οροθετικότητας γίνονται για να διευκολυνθεί η θεραπεία του εξαρτημένου για την εξάρτηση και όχι για το AIDS. Σε περιπτώσεις οροθετικότητας μελών του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ, αυτά τα μέλη παραπέμπονται από τον ΟΚΑΝΑ στις ειδικές μονάδες των αρμόδιων νοσοκομείων για παράλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση της οροθετικότητας HIV. Όταν το περιστατικό είναι παραπομπή από το ΚΕΘΕΑ εξυπακούεται ότι είναι του ΚΕΘΕΑ αρμοδιότητα η παραπομπή του εξαρτημένου για το AIDS. Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει λόγο να παραπέμψει σε ειδική μονάδα ή κέντρο αναφοράς.

 

4) Το ότι τα αποτελέσματα (που σας έδειξε ο ασθενής) είχαν την υπογραφή του ΟΚΑΝΑ, αν και ο εργαστηριακός έλεγχος είχε διεξαχθεί από το Συνεταιρισμό Εργαστηριακών Ιατρών, μπορεί να σας εξέπληξε, όπως λέτε, δεν σας εμπόδισε όμως στο πρώτο σας δημοσίευμα (πριν το γνωρίσετε) να αναφέρετε κατά λέξη ότι «.. ο ΟΚΑΝΑ είχε κάνει ανάθεση σε - άγνωστο ποια - ιδιωτικά κέντρα για να διεξάγουν τον έλεγχο hiv των τοξικομανών, την ώρα που δεν έχουν θεσπιστεί καν από το κράτος  προαπαιτούμενες  προδιαγραφές» υπονοώντας ότι τα «λάθη» μας οφείλονται σε «κακές» ή έστω «πρόχειρες» πρακτικές που ακολουθούνται από τον Οργανισμό.

 

5) και 6) Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο ούτε κέντρο αναφοράς για AIDS/HIV. Ακόμα κι αν πρέπει να φυλάσσονται τα δείγματα αναφοράς από τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ειδικά κέντρα αναφοράς, αυτό, όπως φαίνεται και από τη δική σας επιχειρηματολογία στη συνέχεια, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να γίνεται για τα δείγματα που προκύπτουν θετικά. Ο ΟΚΑΝΑ εξετάζει 40 άτομα την ημέρα επί 12 χρόνια και, ακόμα και αν έπρεπε να φυλάσσει τα αρνητικά δείγματα, δεν θα είχε αυτή τη δυνατότητα.

 

6) Επιμένετε να αναφέρεστε στο μετά την εξέταση από τον ΟΚΑΝΑ και να παραλείπετε τη μεσολάβηση των 3 ετών μέχρι την εκδήλωση της βαριάς συμπτωματολογίας. Δείχνετε ότι αγνοήσατε τελείως την ιατρική άποψη που σας επισημάναμε στην προηγούμενη απάντησή μας, σχετικά με την επιβαρυμένη υγεία των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Όπως φαίνεται, δεν μας αναγνωρίζετε την ιατρική εξειδίκευση που έχει ο Οργανισμός στο συγκεκριμένο πληθυσμό και επιμένετε να ενημερώνεστε από αλλού. Έχει και ο ΟΚΑΝΑ παθολόγους, τους οποίους, όμως, δεν κρίνατε σκόπιμο να συμβουλευτείτε.

 

6) και 7) Απευθύνεστε προσωπικά σε εμένα για κάτι που σας είπαν ότι είπα, σε μία συνέντευξη που δεν ήσασταν παρούσα. Παρά το ότι η επίθεση μπορεί να θεωρηθεί και ως προσωπική, σας απαντώ: Ποτέ δεν έχω πει σε συνέντευξη για ιδιωτικές εξετάσεις. Μάλλον με μπερδεύετε με κάποιον άλλον, ίσως όχι εσείς αλλά αυτός που σας τα μετέφερε. Αν γινόσασταν λίγο πιο συγκεκριμένη, θα μπορούσα να σας βοηθήσω να ξεδιαλύνετε την παρεξήγηση που προφανώς έχει γίνει, αντί να μου αποδίδετε δηλώσεις που δεν μου ανήκουν. Ίσως θα ήταν σκόπιμο οι δημοσιογράφοι να περιορίζονται στις αλήθειες και όχι σε ερμηνείες! Είμαι στη διάθεσή σας για άμεση διερεύνηση του θέματος και όχι μόνο μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.  Έτσι, άλλωστε, έχω μάθει να διαχειρίζομαι σοβαρά θέματα όπως αυτό.

 

Μένη Μαλλιώρη

 

 

 

Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής

Παν. Αθηνών

Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ