Ποιος είπε ότι η τέχνη των δρόμων ανήκει αποκλειστικά στους νέους; Ή ποιος νομίζει ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας διασκεδάζουν μόνο με βελονάκι και μπιρίμπα; Αν κρίνουμε, πάντως, από τα αποτελέσματα των σεμιναρίων graffiti της ομάδας Lata 65, οι υπερήλικες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε φαντασία και ενθουσιασμό από τους νεαρούς καλλιτέχνες που σημαδεύουν με χρώμα κτίρια και δρόμους. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της αρχιτέκτονος Lara Pebble Rodrigues, από την Πορτογαλία, η οποία θέλησε να δοκιμάσει τις δυνατότητες και την ανταπόκριση των των υπερηλίκων σε μια σειρά πρακτικών σεμιναρίων για την τέχνη των δρόμων. Όπως εξηγεί η ίδια, σκοπός της ήταν να άρει τα στερεότυπα που κυριαρχούν για την συγκεκριμένη ηλικία και να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών. Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

 

Τα σεμινάρια της Lata 65 (lata στα πορτογαλικά είναι το κουτάκι για το σπρέι), σημείωσαν τέτοια επιτυχία που πήραν παράταση και υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχουν συμμετάσχει. Στα σεμινάρια γίνεται θεωρητική εισήγηση στην ιστορία και την τεχνοτροπία του street art ενώ μέρος του workshop είναι η πρακτική εφαρμογή όσων ειπώθηκαν στην τάξη με την δημιουργία graffiti, stencils και tags στον δρόμο. Οι μαθητές στο Lata 65 δημιουργούν μαζί με γνωστούς street artists ενώ ως τελική εργασία έχουν την ομαδική επιμέλεια μιας μεγάλης τοιχογραφίας στον δρόμο.

 

Τα σεμινάρια street art είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την εκδημοκράτιση του street art. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τα σεμινάρια μίλησαν με μεγάλο ενθουσιασμό για τις δημιουργίες τους και το πόσο η δραστηριότητα αυτή τους έδωσε νέο ενδιαφέρον για την ζωή και την γειτονιά τους. «Τώρα κοιτώ τους τοίχους με άλλα μάτια, ξέρω τι βρίσκεται μπροστά μου στον δρόμο», λέει μια από αυτούς και μια άλλη συμπληρώνει «Όσο είμαι εδώ δεν σκέφτομαι το πόσος καιρός μου έχει μείνει να ζήσω».