Δεν μπορείς να μην θαυμάσεις τις γάτες του Louis Wain. Τα παιχνιδιάρικα ορθάνοιχτα μάτια τους, που σταδιακά μετουσιώνονται σε ψυχεδελικές ακτίνες και χρώματα, μέχρι να τις καταπιεί ολόκληρες ο καμβάς, μοιάζουν να σου φυλακίζουν κάτι από τη ψυχή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλοί βλέπουν στις γάτες αυτές, την σταδιακή πορεία του Louis Wain προς την ψύχωση και την σχιζοφρένεια.

 

Ο Wain ήδη από μικρή ηλικία άρχισε να περνά χρόνο σε ψυχιατρικά ιδρύματα λόγω των ψυχώσεών του και μάλιστα όταν η κατάστασή του έγινε ευρύτερα γνωστή, διάφοροι φορείς της εποχής μεσολάβησαν στο ο Wain να μεταφερθεί σε ένα ομορφότερο ίδρυμα στο οποίο υπήρχε μεγάλος πληθυσμός από γάτες. Αργότερα αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι η σχιζοφρένεια του Wain προκλήθηκε από το παράσιτο toxoplasma gondii, που συναντάται στα κόπρανα της γάτας. Η μεταφορά του Wain στα διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην τέχνη του. Οι γάτες του έχουν μια ακτινοβολία και ενεργητικότητα που κανείς δεν είχε δει προηγουμένως. Μάλιστα όσο περνούσε ο καιρός οι πίνακες του Wain, έγιναν ακόμη πιο ψυχεδελικοί, γεμάτοι σπείρες, εναλλασσόμενα χρώματα, καλειδοσκοπικούς συνδυασμούς και σχήματα που διχάζουν.

 

Παρότι ο Louis Wain έζησε στην Βικτοριανή Αγγλία και πέθανε στις αρχές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η τέχνη του έγινε ξανά δημοφιλής στα τέλη του ’60, ενώ το 2009 ο Nick Cave οργάνωσε την πρώτη έκθεση έργων του Wain έξω από την Μεγάλη Βρετανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή