ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΑΡΤΖΗ

The Minds of 99 στην Orange Stage. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
The Minds of 99 στην Orange Stage. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Ξεκινώντας το φετινό ταξίδι για το 45ο Φεστιβάλ του Roskilde, το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα να ακόυσω φτάνοντας εδώ, ήταν αυτά τα νέα που ήρθαν από την Ελλάδα. Μετά το αρχικό μούδιασμα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες για τους φίλους, τους δικούς σου ανθρώπους, για τη ζωή και το μέλλον όλων, έρχεται εκέινη η άβολη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι αυτήν την βασανιστική (ίσως και ατέλειωτη) εβδομάδα όχι μόνο είσαι αρκετά μακριά από όλα αυτά, αλλά έχεις δεσμευτεί να καταγράψεις τη δική σου (πολύ) διαφορετική εβδομάδα, που στην τελική ίσως να μην ενδιαφέρει και κανέναν τέτοιες μέρες.

 

Όμως η ζωή είναι εδώ και δεν περιμένει κανέναν. Οι κοινότητες των ανθρώπων προχωράνε είτε το θέλουμε είτε όχι μέσα (και) από τις κρίσεις τους και, βασιζόμενες περισσότερο σε αυτά που τους ενώνουν παρά σε όσα τους χωρίζουν, χτίζουν το κοινό μέλλον τους.

 

Και κάπως έτσι θα προσπαθήσει να περπατήσει αυτή η σειρά των καταγραφών του φετινού Roskilde Festival, ενός τεράστιου εγχειρήματος που πλησιάζει μισό αιώνα ζωής αλλά παραμένει φρέσκο, νέο και ζωντανό όσο ποτέ, που υπάρχει χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των ανθρώπων που συνεργάζονται χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, που ξεπέρασε τραγωδίες και βγήκε δυνατότερο μέσα από αυτές...

 

shoegazers Tårn. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
shoegazers Tårn. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου μας βρήκε στο χώρο αναμονής του camping, μαζί με 50 περίπου χιλιάδες. Κατασκηνωτικός εξοπλισμός, μπύρες (πολλές μπύρες), ηχοσυστήματα κάθε είδους, μεγέθους και δυνατοτήτων, και πολύ κέφι. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 16:00 του Σαββάτου και θα κλείσουν εννιά μέρες αργότερα.

 

Το Σαββατόβραδο κυλάει με βιολογικά veggie rolls και hot dogs, παρέα με 4 dj's - συλλέκτες βινυλίων από bossa και funk μέχρι indie και rap, συχνά αυτοσχεδιάζοντας πάνω στη μουσική.

 

Η (συννεφιασμένη) Κυριακή ξεκινά με έναν διαγωνισμό skateboard στο Street City, τη "γειτονιά" των skaters με την πίστα των 2500 τετραγωνικών και τα 2 live stages - εννοείται ότι το όλο event συνοδεύεται με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Στην αμέσως διπλανή γειτονιά, στο Game City, έχουν αρχίσει τα τουρνουά μπάσκετ, βόλει και μινι ποδοσφαίρου, με οργάνωση που θα ζήλευαν επίσημες ανάλογες διοργανώσεις. Φυσικά, εδώ το live stage παίζει τις απαραίτητες μουσικές για να ενισχύσει τις προσπάθειες παικτών και κοινού, που δείχνουν να το απολαμβάνουν εξίσου έντονα.

 

Το camping εξακολουθεί και γεμίζει - υπολογίζεται ότι μέχρι την Τετάρτη (όπου και θα ανοίξει το κυρίως μουσικό πρόγραμμα), θα έχουν κατασκηνώσει γύρω στις 80 χιλιάδες φεστιβαλιστών.

 

Young Karin
Young Karin

 

Από σήμερα, τα δύο warmup stages (Apollo Countdown και Roskilde Rising) αρχίζουν να λειτουργούν, παρουσιάζοντας μικρές, τοπικές κατά προτίμηση μπάντες. Ξεχωρίσαμε τους shoegazers Tårn, τη σκοτεινή R&B του Wangel, την ψυχεδέλεια των The Vintage Caravan, τη μελαγχολική χορευτική pop των Young Karin, τους βαθύτατα ηλεκτρονικούς Av Av Av και τους stoners Black Book Lodge. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, τρέξαμε για λίγη 90's eurodance στο Skate City, δοκιμάζοντας στην πορεία ένα γευστικότατο asian porter chicken και το πρώτο παγωτό της εβδομάδας, έναν μαγευτικό (organic) συνδυασμό liquorice/elderflower. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Dreamcatcher Zone, ο άνθρωπος πίσω από τις ομιλίες του Obama, συνομιλεί μέσω skype με έναν ντόπιο διπλωμάτη στα πλαίσια του Rising 15 - Youth with Purpose - Window to the World. Ποιός είπε ότι το Roskilde είναι μόνο μουσική;

 

Δευτέρα. Ακόμα δύο μέρες πριν το "κυρίως πιάτο", αλλά όλοι ήδη βρίσκονται στο δεύτερο 24ωρο του πάρτυ, με τη διάθεση και την ενέργεια σε αύξουσα πορεία. Οι "αθλητές" συνεχίζουν τους αγώνες τους προς την κατάκτηση των τροπαίων (αθλητικός εξοπλισμός και εισιτήρια για το επόμενο φεστιβάλ), οι skaters έχουν έναν διεθνή διαγωνισμό inline bowl και αμέσως μετά bmx flatland, ενώ για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν λίγο διαφορετικά, το απόγευμα υπάρχει ένα δίωρο dance workshop.

 

Οι ατμοσφαιρικοί Saint Cava. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Οι ατμοσφαιρικοί Saint Cava. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου


Στις μπάντες της ημέρας ξεχωρίζουν οι The Attic Sleepers (κάτι προς Fleet Foxes), οι ατμοσφαιρικοί Saint Cava και οι electro pop George Best, τα synths των October Dance (μακρινά ξαδέρφια των LCD Soundsystem), η Lana-esque Kwamie Liv, οι ονειρικοί folk/noise pop Lowly, οι υπνωτικοί psych rockers De Underjordiske και οι in-your-face-punk-attitude The Entrepreneurs.

 

Ο καιρός έχει βελτιωθεί αισθητά, η λίμνη αρχίζει να γεμίζει με υποψήφιους κολυμβητές και to beach bar που έχει στηθεί στην "παραλία" με party animals - το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια σειρά από beach parties. Προς το παρόν, η διπλανή sauna παραμένει διακριτικά άδεια...

 

Η τέταρτη μέρα ξημερώνει, βρίσκοντας ακόμη περισσότερους κατασκηνωτές στο ατέλειωτο camping. Οι μουσικές καλά κρατούν από νωρίς - το πιο ήρεμο μέρος του 24ώρου μοιάζει να είναι το δίωρο 6-8 το πρωί. Τα σύννεφα υποχωρούν όλο και περισσότερο, αφήνοντας τον ήλιο να μας κάνει παρέα από τον ορίζοντα όλη τη νύχτα.

 

Lana esque Kwamie Liv. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Lana esque Kwamie Liv. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει, εκτός από μουσική, αρχιτεκτονική, performance art, graffiti, γλυπτική και χορό. Ένα μέρος όλων αυτών τρέχει ήδη από την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, ενώ τα μεγαλύτερα projects ετοιμάζονται για να παρουσιαστούν από την Τετάρτη όπου και θα ανοίξει το κυρίως πρόγραμμα.

 

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά κάποια από αυτά τα έργα αλλά και να μιλήσουμε με μερικούς από τους δημιουργούς, λίγο πριν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

 

Φέτος στο Graffiti zone, εκτός από τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο από τοπικούς κυρίως καλλιτέχνες, προστέθηκαν 8 μεγάλες επιφάνειες οι οποίες δόθηκαν σε 8 διεθνείς street artists οι οποίοι έιχαν την ευκαιρία να εκθέσουν ένα πρωτότυπο δείγμα της δουλειάς τους - σύμφωνα με τον υπεύθυνο του φεστιβάλ για το Graffiti zone, τα οκτώ αυτά έργα αντιπροσωπεύουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις στο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι καλλιτέχνες ταξίδεψαν και δούλεψαν εθελοντικά για το σκοπό αυτό.

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Στο Graffiti zone συμμετέχουν συνολικά πάνω από 100 καλλιτέχνες, εικονογραφώντας περισσότερο από ενάμιση χιλιόμετρο τοίχων.

 

Το πρώτο τρισδιάστατο graffiti στον κόσμο στήνεται εδώ και λίγες μέρες στο Roskilde Festival. Ο Καναδός Kwest βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες στο Roskilde, χτίζοντας το μοναδικό αυτό έργο, μήκους 30 μέτρων και ύψους 5 μέτρων, γράφοντας ένα καινούριο κεφάλαιο στο street art.

 

Το πρώτο τρισδιάστατο graffiti. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Το πρώτο τρισδιάστατο graffiti. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Τι θα λέγατε για ένα gif animation μήκους 90,5 μέτρων; Ο Δανός DAIS ετοίμασε ένα old school stop motion animation, όπου τα γράμματα κάθε λέξης μετατρέπονται σταδιακά στις επόμενες, μέχρι να ολοκληρωθεί η φράση. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, οι 24 φορές που συμμετείχε στο φεστιβάλ αποτέλεσαν την έμπνευση για το έργο του - πιστεύει (όχι αδικαιολόγητα) ότι to Roskilde βγάζει από ολούς τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι λοιπόν κατέληξε στη φράση "Roskilde brings out the best in all of us".

 

Vök. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Vök. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Art zone. Μια επιφάνεια 6μιση χιλιάδων τετραγωνικών, όπου το κοινό μπορεί να παίξει, να συμμετέχει και να επηρεάσει τα installations που υπάρχουν στο χώρο. Ένα γήπεδο τένις, η ανθρώπινη βιβλιοθήκη που επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στον τόπο γέννησής της, γιγαντιαία γλυπτά από σύρμα και φώς, μια εγκατάσταση-πείραμα για τον τρόπο που επικοινωνούμε με κάποιον άγνωστο που κάθεται δίπλα μας, ένα τεχνολογικό-κοινωνικό πείραμα γύρω από τα προσωπικά μας δεδομένα, την online παρουσία μας αλλά και την έλλειψή της, ένα installation για τη σχέση της γεύσης με τις συχνότητες του ήχου. Σίγουρα το Roskilde δεν είναι μόνο μουσική!

 

Μιλώντας όμως για μουσική, η ημέρα είχε κάποια ονόματα άξια αναφοράς - τους παραμυθένιους O'Hara, τους Slaughter Beach (ένα υβρίδιο Real Estate/Beach House), την τρυφερή folk Fay Wildhagen, τους ηλεκτρονικούς Vök που πατάνε κάπου μεταξύ των The xx και τους The Knife, αλλά και τους ιδιαίτερους garage/punk Yung.

 

Αργά το βράδυ παίρνουν σειρά οι resident dj's στα επίσημα stages και οι αυτοσχέδιοι dj's στο camping area. Το πάρτυ θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, μιας Τετάρτης που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του κυρίως προγράμματος.

 

O' Hara. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
O' Hara. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Επιτέλους, η τετραήμερη αναμονή φτάνει στο τέλος της. Το απόγευμα της Τετάρτης, 135 χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στο -κλειστό μέχρι σήμερα- χώρο του φεστιβάλ όπου τις επόμενες τέσσερεις μέρες περισσότερα από 160 συγκροτήματα θα εμφανιστούν στις 6 σκηνές του. Η διάθεση επισκεπτών, διοργανωτών και εθελοντών είναι στα ύψη, ο ήλιος λάμπει, η μπύρα εξακολουθεί να ρέει άφθονη, και η americana των Santiago ξεκινά τη μέρα παρέα με το hardcore punk των Off!

 

Ο ιδιαίτερος ήχος των Communions έρχεται να συνδέσει την Joy Division-ική ατμόσφαιρα των The Minds of 99 οι οποίοι ανοίγουν και επίσημα την Orange Stage.

 

Pharrell Williams
Pharrell Williams


Οι Αυστραλοί psych-rockers King Gizzard & The Lizard Wizard είναι μάλλον η καλύτερη μπάντα της μέρας, λίγο πριν τον Noel Gallagher και τον Pharrell Williams. Η -μικρή σε διάρκεια- πρώτη ημέρα τελειώνει με το δυναμικό punk των Honningbarna και τις κιθάρες των The War on Drugs.

 

Η ενέργεια δείχνει να μας εγκαταλείπει σχετικά νωρίς σήμερα - μπορεί να φταίνει οι τέσσερεις μέρες αναμονής ή το γεγονός ότι από αύριο μας περιμένει ένα πολύ πιο γεμάτο πρόγραμμα, με μπάντες που θα αρχίσουν να παίζουν από τις 12 το μεσημέρι.

 

Όπως και να έχει, το Roskilde Festival 2015 έχει ανοίξει επίσημα εδώ και λίγες ώρες, και όλοι απολαμβάνουν με κάθε τρόπο, την κάθε του στιγμή.

 

Στο Graffiti zone συμμετέχουν συνολικά πάνω από 100 καλλιτέχνες, εικονογραφώντας περισσότερο από ενάμιση χιλιόμετρο τοίχων. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Στο Graffiti zone συμμετέχουν συνολικά πάνω από 100 καλλιτέχνες, εικονογραφώντας περισσότερο από ενάμιση χιλιόμετρο τοίχων. Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου

 

Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου
Φωτο: Αριάνα Μαρκουλίδου