Adolph de Meyer

 

Γεννιέται τον Σεπτέμβριο του 1868 στο Παρίσι. Με τη φωτογραφία ασχολείται απο μικρή ηλικία και γίνεται γνωστός από τις πρώτες του κιόλας εκθέσεις. Στα τριάντα του παντρεύεται την κόρη του Εδουάρδου του 7ου. Το 1903 συνεργάζεται με το περιοδικό τέχνης του Alfred Stieglitz, το Camera Work και από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του είναι η φωτογράφηση του μεγάλου Ρώσου χορευτή Nijinsky, το 1912. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται ο πρώτος επίσημος φωτογράφος του αμερικάνικου περιοδικού μόδας Vogue από το πρώτο τεύχος, κάνοντας φωτογραφίες μόδας και πορτρέτα. Το 1922 μετακομίζει στο Παρίσι και στο ανταγωνιστικό περιοδικό μόδας Harper's Bazaar όπου παραμένει για 16 χρόνια. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, συνάπτει σχέση με τον νεαρό Ernest Frohlich, τον οποίο υιοθετεί και περνάνε μαζί τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Los Angeles, όπου και πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1946 σε ηλικία 77 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Hoyningen-Huene

 

Γεννιέται τον Σεπτέμβριο του 1900 στην Αγία Πετρούπολη. Με τον πατέρα του να ανήκει στην αυλή του Τσάρου, την περίοδο της Οκτωβριανής Επανάστασης η οικογένεια του αναγκάζεται να φύγει για το Παρίσι. Εκεί, το 1925 δημοσιεύονται οι πρώτες του φωτογραφίες για την γαλλική Vogue και ξεκινά μια παραγωγική συνεργασία 10 ετών. Στο διάστημα αυτό συνδέεται ερωτικά με τον βοηθό και μοντέλο του, αλλά και μετέπειτα πολύ γνωστό φωτογράφο μόδας, Horst. To 1935 μετακομίζει στην Ν.Υόρκη και συνεργάζεται με το Harper's Bazaar. Βλέποντας την βιομηχανία της μόδας να χάνει σιγά σιγά το στυλ και την αισθητική της, αποχωρεί από τον χώρο και εργάζεται ως σύμβουλος σε κινηματογραφικές παραγωγές του Hollywood. Φωτογραφικά, θα συνεχίσει πλέον, μόνο ως φωτογράφος πορτρέτων. Η πρώτη του έκθεση θα πραγματοποιηθεί 2 χρόνια μετά το θάνατο του. Πεθαίνει στα 68 του, τον Σεπτέμβριο του 1968 στο Los Angeles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horst P. Horst

 

Γεννιέται τον Αύγουστο του 1906, στην Γερμανία. Η πρώτη του δημοσίευση είναι μια διαφήμιση για την γαλλική Vogue το 1932, χρονιά που κάνει και την πρώτη του έκθεση. Ακολουθεί η συνεργασία με τη Βρετανική Vogue και από τότε ξεκινά μια καριέρα που θα διαρκέσει εξήντα χρόνια. Τα πιο παραγωγικά του χρόνια ήταν οι δεκαετίες 30-40 όπου φωτογραφίζει έγχρωμα πορτρέτα και μόδα με μεγάλη μηχανή 10x8. Τα χρόνια αυτά συνδέεται ερωτικά με τον φωτογράφο George Hoyningen-Huene αλλά και τον Ιταλό σκηνοθέτη Luchino Visconti. Το 1937 μετακομίζει στην Ν.Υόρκη όπου γνωρίζει την Coco Chanel και με την οποία θα συνεργαστούν για τριάντα χρόνια. Την περίοδο αυτή θα γνωρίσει τη σύντροφο του Valentine Lawford, με τη οποία θα υιοθετήσουν και ένα γιο. Τις επόμενες δεκαετίες δουλεύει συνεχώς, εκτός από μόδα κάνει πολλά πορτρέτα διασήμων αλλά και αρχιτεκτονικές φωτογραφίες. Η τελευταία του φωτογράφηση γίνεται το 1991, πάντα για την Vogue. Πεθαίνει τον Νοέμβριο του 1999 στη Φλόριντα, σε ηλικία 93 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irving Penn

 

 Γεννιέται τον Ιούνιο του 1917 στο New Jersey. Σπουδάζει σχέδιο, ζωγραφική και γραφιστική με καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια τον Alexey Brodovitch. Τα πρώτα χρόνια μετά τις σπουδές του εργάζεται αρχικά ως ελεύθερος σχεδιαστής και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Saks Fifth Avenue. Τον Οκτώβριο του 1943 κάνει το πρώτο του εξώφυλλο για τη Vogue και έκτοτε ξεκινά μια συνεργασία δεκαετιών, ως το τέλος της καριέρας του. Τη δεκαετία του 50 δημιουργεί το περίφημο στούντιο του στη Ν.Υόρκη και ξεκινά τις διαφημιστικές φωτογραφήσεις. Την περίοδο αυτή παντρεύεται το μοντέλο Lisa Fonssagrives και αποκτούν ένα γιο. Φωτογραφίζει πορτρέτα διασήμων, νεκρή φύση και μόδα στο στούντιο του χρησιμοποιώντας ένα απλό γκρι φόντο και συνήθως φυσικό φωτισμό. Πεθαίνει τον Οκτώβριο του 2009, στο διαμέρισμα του στο Manhattan σε ηλικία 92 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Avedon

 

Γεννιέται τον Μάιο του 1923 στην Ν.Υόρκη. Η κλήση του στη φωτογραφία φαίνεται απο μικρή ηλικία όπου χρησιμοποιεί για κάμερα μια Kodak Brownie και για μοντέλο την μικρότερη αδελφή του. Τις πρώτες του διαφημιστικές δουλειές τις κάνει το 1944. Δύο χρόνια αργότερα κατεφέρνει να στήσει το στούντιο του και ξεκινούν οι συνεργασίες με τα περιοδικά Harper's Bazaar, Vogue , Life, Look. Από το 1973 έως το 1988 είναι ο βασικός φωτογράφος της Vogue,περίοδος που φωτογραφίζει αρκετές καμπάνιες μεγάλων οίκων μόδας. Παράλληλα με την μόδα προσπαθεί να ασχοληθεί με πιο καλλιτεχνικά πρότζεκτ και για πέντε χρόνια εργάζεται πάνω στο "In the American West". Έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εκθέσεις ανά τον κόσμο με πιο αξιοσημείωτες τις δύο ατομικές στο Metropolitan Museum της Ν.Υόρκης το 1978 και το 2002. Στη διάρκεια της ζωής του έκανε δύο γάμους και απέκτησε ένα γιο. Τον Οκτώβριο του 2004 πεθαίνει στο Τέξας σε ηλικία 81 ετών.