Το μουσικό ντοκιμαντέρ είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις...
Το μουσικό ντοκιμαντέρ είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις...

 

Πώς και πότε έφτασε το In Edit στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ, το μεγαλύτερο στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια στη Βαρκελώνη και από τότε έχει ταξιδέψει σε 7 χώρες και 2 ηπείρους. Βαρκελώνη, Βερολίνο, Σάο Πάολο, Μπογκοτά, Μπουένος Άιρες, Σαντιάγο, Μέξικο Σίτι και Θεσσαλονίκη το έχουν φιλοξενήσει ως σήμερα. Για πρώτη φορά φέτος η Αθήνα, γίνεται μέλος αυτής της παγκόσμιας πλατφόρμας. Ήρθε στην Ελλάδα από την Parenthesis, που το διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2014. Το In Edit Festival το είδαμε στη Βαρκελώνη όπου ζούσαμε και εργαζόμασταν μερικά χρόνια πριν, νομίζω το 2011. Αποτελεί γεγονός για τη μουσική και τον κινηματογράφο – ένα φεστιβάλ που είπαμε ότι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, και αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Και να που μερικά χρόνια αργότερα όχι μόνο ήρθε στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιείται και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της.

 

Ταινίες για μεγάλους και σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, συγκινητικές ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσική σκηνής και ανέκδοτες αφηγήσεις από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές συνθέτουν την εικόνα του φεστιβάλ.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το In-Edit στην Αθήνα. Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί; Πόσο θα διαρκέσει;

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παρουσιάσει μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, πολλά από αυτά σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Για επτά μέρες, από τις 19 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα, σε έναν χώρο πολύ γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, με πολύχρονη ιστορία στη πολιτιστική ζωή της Αθήνας, το In Edit Festival υπόσχεται μια εβδομάδα γεμάτη μουσική και κινηματογράφο! Ταινίες για μεγάλους και σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, συγκινητικές ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσική σκηνής και ανέκδοτες αφηγήσεις από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές συνθέτουν την εικόνα του φεστιβάλ. Θα υπάρχουν μεσημεριανές, απογευματινές και βραδινές προβολές αλλά και μια μεταμεσονύκτια ειδική προβολή. Θέλουμε όμως να βγει και έξω από την κινηματογραφική αίθουσα το In Edit. Έτσι, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τον θεατή: τρεις ειδικές προβολές την τελευταία μέρα, στις 25/2, στο Gazarte, με το χαμένο ντοκιμαντέρ των Doors που γύρισαν οι ίδιοι οι Doors για τους Doors και ήρθε στο φως της δημοσιότητας πολύ πρόσφατα. Ακόμα, ένα Q&A session με τον Jozef Devillé, τον σκηνοθέτη του Sound of Belgium, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα ως καλεσμένος του φεστιβάλ και αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του θα μιλήσει με το κοινό και θα παίξει μουσική, όπως μόνο ένας Βέλγος ξέρει! Επίσης, θα γίνει ένα workshop στο Orange Grove για την επιχειρηματικότητα στον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου και των events, όπου θα μιλήσουν εκλεκτοί φίλοι και επαγγελματίες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους.

 

Φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ δεν γίνεται χωρίς μουσική και πάρτι. Έτσι, λοιπόν, τόσο την πρώτη μέρα, στο Odeon Όπερα, όσο και την τελευταία, στο Gazarte, θα έχουμε πολλή μουσική σε συνεργασία με τον Pepper 96.6

 

Muscle Shoals : Η ιστορία δύο στούντιο ηχογράφησης (FAME και Muscle Shoals Sound Studio) όπως την αφηγούνται ο παραγωγός τους (Rick Hall) και οι τραγουδιστές που πέρασαν από εκεί. Ο Bono, ο Mick Jagger, ο Keith Richards και πλήθος άλλων, αφηγούνται τις αναμνήσεις τους.

 

Τι ακριβώς είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ;

Το μουσικό ντοκιμαντέρ είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις. Καταγράφει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της, ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα. Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, όταν τα φώτα της αίθουσας χαμηλώσουν, μένουν μόνο οι νότες και οι στίχοι, που αφηγούνται με μοναδικό τρόπο ιστορίες και συναισθήματα.

 

Pulp: a film about life death and supermarkets
Pulp: a film about life death and supermarkets

 

Πιστεύεται ότι το αθηναϊκό κοινό είναι εξοικειωμένο με τον παραπάνω όρο; Γιατί να παρακολουθήσει μια προβολή;

Το αθηναϊκό κοινό είναι πολύ εξοικειωμένο με τα γεγονότα που αφορούν τον κινηματογράφο κι έχει αποδείξει ότι τα αγαπά ιδιαίτερα. Σίγουρα, όμως, είναι και ένα ιδιαίτερα εξοικειωμένο και απαιτητικό κοινό που αγαπά τη μουσική. Το In Edit τα δίνει και τα δύο αυτά απλόχερα. Ο συνδυασμός εξαιρετικών κινηματογραφικών παραγωγών με πολλή μουσική είναι σίγουρα ένας καλός λόγος για να μη χάσει κάποιος το φεστιβάλ.

 

20.000 Days on Earth
20.000 Days on Earth

 

Πείτε μας μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις προβολές του φεστιβάλ.

Ο Freddie Mercury (στο Great Pretender), ο εκρηκτικός Alice Cooper, οι αγαπημένοι Pulp, ο μυστηριώδης Nick Cave, οι Lamb of God, o Tiesto και ο Armin van Buuren, οι Doors είναι μόνο μερικά από τα πολύ γνωστά ονόματα που πρωταγωνιστούν στα ντοκιμαντέρ του In Edit Festival.

 

Θεωρείς ενδιαφέρον το παρασκήνιο του µουσικού κόσµου;

Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον. Είναι συναρπαστικό, μυστηριώδες, συγκινητικό. Δεν θα ήθελες να ακούσεις τον Freddie να μιλάει για τα υπόλοιπα μέλη των Queen; Εκρηκτικοί χαρακτήρες δίπλα σε καθημερινούς ανθρώπους, ιστορίες που άλλαξαν κι επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα από τα μάτια αυτών που τις άλλαξαν.

 

Super Duper Alice Cooper
Super Duper Alice Cooper

 

Ποιο ντοκιμαντέρ θα μας προτείνατε να δούμε; Δώστε μας 3 επιλογές.

Δύσκολη ερώτηση! Freddie Mercury - The Great Pretender, Muscle Shoals και AKA Doc Pomus. Δεν χάνονται!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσικό ντοκιμαντέρ;

Θα σου πω το Good Ol' Freda, γιατί θα ήθελα να είμαι στη θέση της Freda Kelly, της γραμματέα των Beatles, να κάνω πλάκα και να πίνω τσάι με το John και τον Paul.

 

Spandau Ballet (Official): Soul Boys Of the Western World! Πέντε αγόρια προερχόμενα από την εργατική τάξη, λάτρεις της σόουλ μουσικής, απορρίπτουν την πανκ και αναγεννιώνται υιοθετώντας μία ρομαντική ποπ ταυτότητα.

 

Salad Days:The DC Punk Revolution
Salad Days:The DC Punk Revolution

 

Good Ol' Freda
Good Ol' Freda

 

Beware of Mr. Baker
Beware of Mr. Baker

 

In Edit Festival, 19/2-25/2. Για το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.parenthesi.gr