Ο Ottesjö Torsten είναι ένας σκανδιναβός αρχιτέκτονας που πιστεύει στην πολυπλοκότητα, τον αυτοσχεδιασμό και τη λειτουργικότητα, και επιθυμεί να πειραματιστεί με ένα διαφορετικό είδος κτιρίου, περισσότερο "συμβατό" με τον άνθρωπο.

 

Από αυτήν την επιθυμία του, έχουν προκύψει τα Hus-1 και Hönshus-1, δύο εννοιολογικά, βιομορφικά έργα, που πειραματίζονται με τον χώρο και τον άνθρωπο, σε μία αναζήτηση διαφορετικών τρόπων κατοίκησης.

 

Hus-1

Το Hus-1 είναι μια μικρή κατοικία μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη επί τόπου. Η κατοικία έχει κυρτά τοιχώματα που "δένουν" με το δάπεδο σε μια προσπάθεια προσαρμογής της μορφής της στην γύρω φύση.

Όπως λέει και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας: «Ήθελα να κατασκευάσω ένα σπίτι τόσο όμορφο όσο και η φύση, κάτι που να είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Οι έντονες γωνίες και τα επίπεδα δεν συναντούνται στην φύση, αλλά, από την άλλη, ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις; Πώς μπορεί να οικοδομηθεί κάτι και να μοιάζει ακατασκεύαστο; Πώς μπορεί να μιμηθεί την φύση η μορφή ενός σπιτιού;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hönshus-1

Το Hönshus-1 είναι ένα ξύλινο κοτέτσι, εμπνευσμένο από την απλότητα της φύσης. Η μορφή του έχει προκύψει από τον τρόπο που μια μητέρα κότα απλώνει τα φτερά της για να προστατεύσει τα μικρά της.

Είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός βράχου με θέα στη θάλασσα και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μιμείται τις φυσικές συνθήκες φωτισμού στο εσωτερικό του, για να παρέχει στα κοτόπουλα έναν φυσικό ρυθμό διαβίωσης.

«Μαθαίνουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις σε σχέση με το περιβάλλον γύρω μας και η τετραγωνισμένη αρχιτεκτονική που μας περιβάλλει ενθαρρύνει μια απλοϊκή λογική. Δεν είναι κατάλληλο περιβάλλον για τον άνθρωπο», λέει ο Ottesjö Torsten.