Τι είναι το Secret Sound Festival;

Τι είναι το Secret Sound Festival; Facebook Twitter
0

 

Τι είναι το Secret Sound Festival; Facebook Twitter
Γιώργος Κοτρόζος: "Το Secret Sound Festival είναι μια ιδέα που δουλεύεται αρκετά χρόνια στο μυαλό μου. Οι λόγοι για τους οποίους θέλησα να διοργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ είναι δύο. Είμαι λάτρης αυτού του είδους μουσικής και θεωρώ ότι οι δημιουργίες των Ελλήνων παραγωγών και μουσικών αυτής της σκηνής, είναι ισάξιες αν όχι καλύτερες, των καλλιτεχνών του εξωτερικού."

Πείτε μας δυο λόγια για την πορεία της Cult productions μέχρι σήμερα.

 

H Cult Productions είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και πιστεύουν στο δυναμικό της εγχώριας καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Είναι μια νεοσύστατη εταιρία, ιδρύθηκε περίπου πριν ένα χρόνο. Στόχος της είναι η παροχή καλλιτεχνικού και τεχνικού management καθώς και η προώθησή Ελλήνων καλλιτεχνών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του εξωτερικου. Το περσινό live στο Platanenhof ήταν το πρώτο event που αποτέλεσε την αφορμή για να γεννηθεί η ιδέα του Secret Sound Festival. Η Cult Productions "κρατάει" σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα μιας παρέας που αποτελείται κυρίως από τους Κώστα Τερζή, Μαριλένα Κάκκου, Σταυρούλα Βασιλείου και εμένα. 

Είναι εύκολο στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσει κάποιος μια καινούρια εταιρία διοργάνωσης μουσικών events; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα της εταιρείας;

Γενικά στην Ελλάδα είναι δύσκολο να "στήσεις" και να κρατήσεις μια εταιρία, πόσω μάλλον όταν αυτή επικεντρώνεται στην Τέχνη, που για πολλούς δεν αποτελεί προτεραιότητα! Τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά, παρόλα αυτά θεωρώ πως ακόμα και σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να παραιτείσαι. Ειδικά όταν έχεις πιστέψει σε μία ιδέα που οφείλεις να την υπηρετήσεις δουλεύοντας για αυτή, ασχέτως συνθηκών. 

Το διήμερο Secret Sound Festival ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στην Κύμη με ένα line up που περιλαμβάνει ονόματα από το νέο ήχο της σημερινής Ελλάδας. Από Cayetano μέχρι Ρόδες και από Blend Mishkin μέχρι Kill Emil.  Έχει βασιστεί η ιδέα σας ή έχει επηρεαστεί από κάποιο φεστιβάλ του εξωτερικού;

Το Secret Sound Festival είναι μια ιδέα που δουλεύεται αρκετά χρόνια στο μυαλό μου. Οι λόγοι για τους οποίους θέλησα να διοργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ είναι δύο. Είμαι λάτρης αυτού του είδους μουσικής και θεωρώ ότι οι δημιουργίες των Ελλήνων παραγωγών και μουσικών αυτής της σκηνής, είναι ισάξιες αν όχι καλύτερες, των καλλιτεχνών του εξωτερικού. Η ιδέα λοιπόν προέκυψε από την δική μου -τουλάχιστον- ανάγκη για συγκέντρωση όλων αυτών σε ένα μουσικό φεστιβάλ. To Platanenhof, ο χώρος διεξαγωγής του πρώτου Secret Sound Festival, συνετέλεσε σημαντικά στο να παρθεί η απόφαση αυτή. Είναι ένας μαγευτικός τόπος που ενδείκνυται για ένα τέτοιο γεγονός.

Τι είναι το Secret Sound Festival; Facebook Twitter
Το σημείο διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος κατοικείται εδώ και 20 περίπου χρόνια από μια οικογένεια Γερμανών. Είναι αξιοθαύμαστο με πόσο μεράκι και αγάπη φροντίζουν οι άνθρωποι αυτοί τη φύση και τα ζώα. Όχι μόνο δεν έχουν παρέμβει στο φυσικό τοπίο, αλλά αντίθετα το έχουν ενισχύσει εκτρέφοντας άλογα, κάτι που δίνει μια επιπλέον ευχάριστη "νότα" στο ήδη όμορφο σκηνικό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ελληνικά φεστιβάλ που το lineup τους δεν βασίζεται στο μουσικό ύφος των καλλιτεχνών αλλά στην λογική «να βάλω και αυτόν γιατί θα μου φέρει κόσμο και ας τραγουδάει ό,τι θέλει»;

Για κάποιον που ξέρει τι ζητάει, υπάρχει πάντα ένας προβληματισμός όταν βρίσκεται σε ένα φεστιβάλ χωρίς συνοχή στο line up του. Σε πολλές περιπτώσεις η ποικιλία σε αυτά λειτουργεί "θετικά" αφού καλύπτει περισσότερες μουσικές προτιμήσεις. Προφανώς για να συμβαίνει αυτό, ενισχύει τη δυναμική τους, αλλά δυστυχώς αρκετές φορές τα κάνει να υστερούν σε χαρακτήρα. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν θεματικά φεστιβάλ, με συγκεκριμένο ύφος και συνοχή. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φεστιβάλ από όσα έχετε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα ως θεατής και τι θυμάστε από αυτό;

Προτιμώ να ξεχωρίσω δύο ελληνικές παραγωγές. Τα πρώτα Kosmos 93,6 Festival που είχαν πολύ ενδιαφέρον line up και σωστή οργάνωση, καθώς και το Rockwave Festival του 2008 όπου θυμάμαι πολύ έντονα την συναυλία του Manu Chao. Είχε καταφέρει τότε να δημιουργήσει ένα μοναδικό κλίμα στο Terra Vibe.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας μουσικοί από την νέα ελληνική σκηνή του σήμερα;

 

Στην Ελλάδα, όπως προανέφερα, έχουμε πολλούς αξιόλογους μουσικούς και παραγωγούς. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα κίνητρα ίδρυσης αυτής της εταιρίας. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω και να αναφέρω κάποιους συγκεκριμένα, αλλά σίγουρα η επιλογή του line up του φετινού Secret Sound Festival, είναι ενδεικτικό του γούστου μου.

 

Τι είναι το Secret Sound Festival; Facebook Twitter
Φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε το Secret Sound Festival και να δημιουργήσουμε ένα νέο μουσικό θεσμό με χαρακτήρα, που θα εναρμονίζεται πάντα με το φυσικό τοπίο της εκάστοτε περιοχής

Μπορεί ένα φεστιβάλ όπως το Secret Sound που γίνεται μέσα στην φύση, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον;

Το σημείο διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος κατοικείται εδώ και 20 περίπου χρόνια από μια οικογένεια Γερμανών. Είναι αξιοθαύμαστο με πόσο μεράκι και αγάπη φροντίζουν οι άνθρωποι αυτοί τη φύση και τα ζώα. Όχι μόνο δεν έχουν παρέμβει στο φυσικό τοπίο, αλλά αντίθετα το έχουν ενισχύσει εκτρέφοντας άλογα, κάτι που δίνει μια επιπλέον ευχάριστη "νότα" στο ήδη όμορφο σκηνικό. Αν αυτή η στάση ζωής απέναντι στην φύση, αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, τότε ναι μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Είναι ευκαιρία λοιπόν για όσους παρευρεθούν εκεί να συνυπάρξουν με αυτή, ακούγοντας μουσική και διασκεδάζοντας.

 «Aν θες να δεις τι πραγματικά είναι ένα φεστιβάλ πρέπει να πας στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο» λένε πολλοί. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την άποψη;

 

Για αρκετές περιπτώσεις ισχύει, από την άλλη όμως θεωρώ πως και στην χώρα μας γίνονται πολλά αξιόλογα πράγματα. Ένα παράδειγμα είναι το Reworks Festival, που θεωρείται τα τελευταία πέντε χρόνια ένα από τα δέκα καλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που διεξάγονται τον μήνα Σεπτέμβριο παγκοσμίως.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχει πετύχει η Cult productions μέχρι σήμερα και τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

 

Όπως ανέφερα και νωρίτερα η Cult Productions είναι μια νεοσύστατη εταιρία με ένα μόλις χρόνο λειτουργίας. Έχει τεθεί λοιπόν ένας βασικός στόχος και αυτός δεν είναι άλλος από την προβολή και την προώθηση της ελληνικής τέχνης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Έχουμε δουλέψει πολύ για να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με πολιτιστικούς θεσμούς ανά τον κόσμο και έχουμε στήσει έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Επίσης φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε το Secret Sound Festival και να δημιουργήσουμε ένα νέο μουσικό θεσμό με χαρακτήρα, που θα εναρμονίζεται πάντα με το φυσικό τοπίο της εκάστοτε περιοχής.


Τι είναι το Secret Sound Festival; Facebook Twitter

________________

Το Secret Sound Festival θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Platanenhof στην Κύμη της Εύβοιας. Περισσότερα για την Cult productions εδώ

Μουσική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ