Η πράξη είναι αποτελεσματική μόνο όταν βασίζεται σε μία θεωρία: το Occupy Educated είναι ένα σάιτ το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να συντονίσει και να συμβουλεύσει τους αυτοσχέδιους βιβλιοθηκάριους των αυθόρμητων βιβλιοθηκών που ξεφύτρωσαν αρχικά στην Γουόλ Στρητ και εξαπλώθηκαν σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ με ομάδες «αγανακτισμένων».

 

Ο υπότιτλος του σάιτ είναι «προσπαθούμε να ενώσουμε το 100% του 99%» και ήταν απάντηση στην προσπάθεια καταστροφής της πρώτης βιβλιοθήκης του δρόμου που δημιουργήθηκε από δωρεές. Φαίνεται ότι η αστυνομία φοβάται τα βιβλία περισσότερο και από τους διαδηλωτές γιατί αυτές οι επιθέσεις με στόχο την καταστροφή των βιβλίων μέσα σε κούτες είναι επανειλημμένες και ακούραστες. Άλλο τόσο ακούραστοι είναι όμως και οι «βιβλιοθηκάριοι» που τις ανανεώνουν συνεχώς.

 

 

Το Occupy Educated συνιστά μερικά βιβλία με το εξής σκεπτικό:

  • Ότι δίνουν μία βασική περιγραφή των θεσμικών προβλημάτων που είναι προφανή αλλά δεν συζητιούνται και πρέπει να αλλάξουν
  • Ότι είναι αυτά που ζητούν περισσότερο οι βιβλιοθήκες του κινήματος Occupy Wall Street
  • Ότι είναι σχετικά αντικειμενικά.

 

Τα βιβλία είναι τα εξής:

Shock Doctrine – Naomi Klein

Debt: The First 5000 Years – David Graeber

End of Growth – Richard Heinberg

In Defense of Food - Michael Pollan

Griftopia – Matt Taibbi

 

 

 

 

Στο σάιτ επίσης σημειώνεται το εξής:

«Αυτά τα βασικά βιβλία φυσικά δεν εκπροσωπούν όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς ούτε αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του 99% της χώρας ή το 99% του κινήματος – μια λίστα έξι βιβλίων δε μπορεί να γίνει ομόφωνα όταν υπάρχουν τόσες διαφορετικές φωνές, πράγμα που είναι καλό. Η δομή του σάιτ θα αλλάξει σύντομα ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να προωθήσουν τις δικές τους λίστες με τα σημαντικά βιβλία, με ταινίες ή άλλων μέσων, αλλά αυτή είναι μία καλή αναγκαστική εκκίνηση.»

 

Το γεγονός ότι το κίνημα αυτό αρχίζει και αναζητά θεωρητική βάση είναι πολύ ελπιδοφόρο. Είναι νωρίς για να γραφτεί ένα τελείως νέο κείμενο για το ποιες είναι η συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν αλλά είναι αρκετά ώριμα τα πράγματα για να αρχίσει να συζητιέται η βάση και τα βιβλία είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να συναντηθούν οι απόψεις του 99%.

 

Οι βιβλιοθήκες έχουν επίσης και το δικό τους Flickr, εδώ, από όπου είναι και οι φωτογραφίες.