Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο

Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
0
Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λεμεσός

Μετά την Ελλάδα σειρά έχει και η Κύπρος στο να αποκτήσει την δική της δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη.  Οι Κύπριοι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στην ανταλλακτική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στην Λεμεσό.

Τη Βιβλιοθήκη έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες Ελευθέριος Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και ανήκει σε μια σειρά ανταλλακτικών βιβλιοθηκών που έχουν στηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου ανταλλακτικών βιβλιοθηκών.

Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης.


Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.

Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή.

Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Ακόμα, ο  Δήμος Λευκωσίας στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής δράσης του Πολυδυνάμου Δημοτικού Κέντρου, εγκαινίασε την πρώτη δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη της Λευκωσίας, στην Φανερωμένη.

Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λεμεσός
Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λεμεσός
Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λευκωσία
Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λευκωσία
Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην Κύπρο Facebook Twitter
Λευκωσία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Λέοναρντ Κοέν ζούσε ως ερωτοχτυπημένος μοναχός

Το πίσω ράφι / Όταν ο Λέοναρντ Κοέν ζούσε ως ερωτοχτυπημένος μοναχός

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, θυμόμαστε τον Καναδό δημιουργό μέσα από τις μπαλάντες, τις προσωπικές εξομολογήσεις και τα αυτοσαρκαστικά σκίτσα της ποιητικής συλλογής «Το βιβλίο του πόθου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γκλόρια Στάινεμ, 1934–2026: Η όμορφη δυσκολία του φεμινισμού

Απώλειες / Γκλόρια Στάινεμ (1934–2026): Μια φωτογενής κυρία μέσα στο χυμαδιό της Ιστορίας

Η Γκλόρια Στάινεμ έγινε το κομψό πρόσωπο ενός κινήματος που ήταν πολύ πιο άγριο, πολυφωνικό και δύσκολο από την εικόνα της. Ακριβώς γι’ αυτό η ζωή της παραμένει συναρπαστική: μέσα της χωρούν η απελευθέρωση και ο συμβιβασμός, οι γυναίκες που βρήκαν φωνή και εκείνες που χάθηκαν πίσω από τη διάσημη λεζάντα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Το ένα βιβλίο

20 χρόνια LiFO / Από όσα βιβλία διάβασες τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό ξεχωρίζεις

Τα τελευταία 20 χρόνια κυκλοφόρησαν πολλά καλά βιβλία και είναι αδύνατον να φτιαχτεί μια λίστα που να τα περιλαμβάνει όλα. Αντ' αυτού, ζητήσαμε από 20 ανθρώπους του βιβλίου να μας γράψουν για τους τίτλους που εκείνοι αγάπησαν μέσα σ' αυτή την περίοδο.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ