Τώρα που έγινε ο χαμός για την πιο εύκολη απαλλαγή απ' τα θρησκευτικά, θυμήθηκα κάτι απ’ το Λύκειο.

 

Θεολόγος μας ήταν ένας πολύ συμπαθής, έξυπνος και χύμα κύριος ονόματι Πρατσινάκης, που με 4 ακόμη Πρατσινάκηδες (αδέρφια του) είχε και το συγκρότημα Πρατσινάκη5 και εμφανίζονταν σε συναυλίες.

 

(Είναι ο κύριος με τα γυαλιά.)

 

Ήταν σαν Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, πριν καν επινοηθεί αυτός. Ήταν μοντέρνος, μας έλεγε ανέκδοτα, μιλούσε τη γλώσσα μας, έδειχνε πως μας πήγαινε.

 

Κανονικά το μάθημα ήταν πάντα βαρετό. Για πολλοστή χρονιά μαθαίναμε για την υπεροχή του Χριστιανισμού όχι μόνο σε σύγκριση με τις άλλες θρησκείες, αλλά και σε σχέση με τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας (!).

 

 

 

Μια φορά, ο κύριος Πρατσινάκης (που βοηθούσε πάντα να γίνει το μάθημα ενιδαφέρον) έκανε κάτι που το 1994 ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό: Έφέρε μια τηλεόραση και το βίντεό του, για να μας δείξει μουσικά βίντεοκλίπ ξένων καλλιτεχνών – με απώτερο σκοπό να τα αποδομήσει.

 

Καθώς έπαιζαν τα βίντεοκλίπ, ο ίδιος πατούσε κάθε τόσο pause και εξηγούσε τους σατανικούς συμβολισμούς, προφυλάσσοντάς μας έτσι απ’ την δαιμονική αμερικανική κουλτούρα των αθεων.

 

Εννοείται πως τα αποτελέσματα ήταν τα αντίθετα απ’ τα επιθυμητά. Αντί για αποτροπιασμός για την διαβολική ροκ και ποπ κουλτούρα, επικράτησε πανηγυρτζίδικος ενθουσιασμός! Όλη η τάξη χειροκροτούσε έξαλλα όταν ξεκίνησε το βίντεο του November Rain των Guns n’ Roses και τα κορίτσια άρχισαν να το τραγουδούν σα να ήταν σε συναυλία.

 

 

Μάταια ο κύριος Πρατσινάκης προσπαθούσε να ακουστεί πάνω απ’ την βαβούρα.

 

«Εδώ βλέπουμε μια νύφη θλιμμένη σε μια παράξενη εκκλησία. Άρα; Άρα παντρεύεται τον Βελζεβούλη!!»

«Δείτε αυτήν την πεντάλφα!»

«Κοιτάξτε αυτόν τον μακρυμάλλη! Δεν βλέπεις καν τη φάτσα του, μόνο το τσιγάρο, θα πάρουν φωτιά τα μούσια του!!!!»

«Παρατηρήστε πώς είναι ντυμένος ο δήθεν ιερέας! Γεμάτος σατανικούς συμβολισμούς!!!!»

 

Το καλύτερο όμως ήταν όταν έβαλε το Vogue της Μαντόνα. Πρόκειται για ένα κλιπ χωρίς σαφείς σατανικούς συμβολισμούς, οπότε αναρωτιόμουν αν θα έβρισκε κάτι να κατακρίνει σε αυτό.

 

 

 

Βρήκε.

 

«Δείτε την την ξετσίπωτη! Κοιτάξτε την καλά παιδιά» φώναξε καθώς τα παιδιά κοιτούσαν όντως προσπαθώντας μήπως και διακρίνουν τις ρώγες της Μαντόνα να διαγράφονται κάτω απ’ τα see-through εσώρουχά της. «Αυτή που βλέπετε είναι η πόρνη της Βαβυλώνας!»

 

 

 

Όλοι είδαν με βουβό ενθουσιασμό το Vogue, μέχρι το τέλος. Και όταν τελείωσε, κι ο θεολόγος μας επιχείρησε να διδάξει και λίγο μέσα απ’ το βιβλίο, ξαναμμένες εφηβικές φωνές τον διέκοψαν.

 

«Κύριε, ξαναβάλτε την Πόρνη της Βαβυλώνας! Ξαναβάλτε την!»

 

Ο κύριος Πρατσινάκης ξεφύσηξε.

 

Και υπάκουσε.

 

 

 

 

[+] Είχα πάνω από 20 χρόνια να τον σκεφτώ και να αναρωτηθώ τι κάνει.

 

Απ' ό,τι βλέπω, παραμένει ενεργός μουσικά, με εξαιρετική πάντα φωνή, εδώ που ήταν το σχολείο μάλιστα, στην Καλαμαριά.

 

Ψάχνοντας στο google βρήκα ότι μια απ’ τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις του ήταν στις αρχές του μήνα. Πολύ τον χάρηκα.  

 

Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου 2015 - Προαύλειο Κυβερνείου (Παλατάκι) Καλαμαριά

 

Θα ήθελα να τον ακούσω να διασκευάζει πάντως και το Vogue.