Αν θέλουμε να καταλάβουμε πώς βρεθήκαμε στα χάλια που είμαστε αλλά και να κατανοήσουμε γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, ακούστε αυτήν την είδηση:

 

Ένταση προκλήθηκε σε τοπικό πανηγύρι στη Ρόδο, όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στους επιτηδευματίες που είχαν στήσει εκεί τα περίπτερά τους. Υπήρχαν μάλιστα έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός πως διενεργήθηκαν έλεγχοι σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι. 

Το κλιμάκιο των ελεγκτών έφτασε στο εκκλησάκι το βράδυ της Τετάρτης και παρά τις αντιδράσεις, ξεκίνησε τους ελέγχους, από τους οποίους μάλιστα διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, καθώς για παράδειγμα πολλοί στους πάγκους δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές.

Τότε, αντέδρασαν περίπου δέκα πολίτες, που φώναζαν με οργή προς τους ελεγκτές εκφράσεις όπως «θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα», «αυτά είναι κόλπα της Τρόικας», κλπ.

Τελικώς οι ελεγκτές έφυγαν κανονικά όταν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, ενώ σήμερα ο σύλλογος μετέβη στην εφορία και έκανε κανονικά έναρξη δραστηριότητας, καθώς το πανηγύρι είναι τριήμερο και συνεχίζεται.

 

Ακόμα και τώρα, λοιπόν, οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για πράξεις αντιπατριωτικές είναι ξεδιάντροπα ψευδοπατριωτικές


Το ότι πολλοί, γενικώς, δεν έχουν άδεια, ταμειακές ή/και δεν κόβουν αποδείξεις είναι συνηθισμένο: Επιβαρύνουν και το κράτος αλλά (κυρίως) και τους συμπολίτες τους, τους οποίους χρεώνουν μάλιστα το (υψηλό/υψηλότερο) ΦΠΑ χωρίς λόγο, αφού τα έξτρα λεφτά του φόρου καταλήγουν στις τσέπες τους. 

 

Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι πως ακόμα και τώρα οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για πράξεις αντιπατριωτικές είναι ξεδιάντροπα ψευδοπατριωτικές:

 

«Αυτά είναι κόλπα της Τρόικας». Οι κακοί ξένοι δηλαδή επιμένουν. Όχι ότι ακόμα και η τωρινή (πρώην «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ») κυβέρνηση σκοτώνεται για να βρει έσοδα για να συντηρήσει τη χώρα. Αν είναι δάκτυλος τρόικας οι έλεγχοι στα νησιά -κι όχι μόνο ο χτεσινός στη Ρόδο αλλά και όλοι οι άλλοι στις πολυτελείς επιχειρήσεις σε Μύκονο κλπ- τότε μπράβο στην Τρόικα.

 

«Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα». Καταπληκτική δικαιολογία! Επειδή το πανηγύρι είναι μια παλιά παράδοση και φτιάχτηκε σε μια περίοδο που δεν υπήρχε ΦΠΑ και ταμειακές μηχανές (ούτε καν ρεύμα δεν υπήρχε) τότε είναι πόλεμος εναντίον των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας. Που με έναν έλεγχο της εφορίας, έτσι απλά, «σβήνονται» και καταστρέφονται. 

 

Ίσως όμως τελικά οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν δίκιο: Ίσως περιλαμβάνονται στα ήθη και στα έθιμα της χώρας η φοροδιαφυγή και η μικροαπατεωνιά. Ίσως είναι παράδοση το να τσεπώνουμε τα λεφτά χωρίς να κόβουμε απόδειξη -κι αυτό όχι τώρα, που όσο να'ναι υπάρχει κρίση, αλλά ακόμα και στις καλές εποχές! 

 

Άκρη πάντως δεν βγαίνει.