Είναι γνωστό ότι δεν είναι και πολύ αμερόληπτα τα δελτία ειδήσεων (από αυτό του MEGA μέχρι αυτό του Στο Κόκκινο) αλλά εμένα άλλο με απασχολεί αυτή τη στιγμή.

 

Το έχω προσέξει εδώ και μερικές εβδομάδες στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ειδικά του ΑΝΤ1 και του MEGA: έχουν άφθονες τελευταίες εξελίξεις και έκτακτες επικαιρότητες!

 

Και ναι μεν κάποια φορά μπορεί η εξέλιξη να είναι έκτακτη, κατά 90% όμως πρόκειται απλώς για μία τυχαία είδηση που είχε συμβεί πριν από πολλές ώρες. Παρ' όλα αυτά τα κανάλια γράφουν με μεγάλα κατακόκκινα γράμματα ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ, ή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ, ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ, ή ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Αυτό σου τραβάει την προσοχή και παραμένεις στο κανάλι και βλέπεις την είδηση με την αίσθηση του επείγοντος παρότι πιθανότατα είναι απλώς κάτι που όλα τα κανάλια μετέδωσαν ώρες πριν - ή που απλώς είχε έρθει η σειρά του να παιχτεί, σύμφωνα με το σχέδιο. 

 

Συχνά δεν υπάρχει τίποτα επείγον ή καινούργιο - απλώς κάποιος πατά σε τακτά χρονικά διαστήματα το κόκκινο κουμπί για να κάνει πιο ελκυστικά μερικά τυχαία ρεπορτάζ. Πχ. είδα χτες βράδυ στο MEGA, μια είδηση που έλεγε κάτι του στυλ "Γονείς αποφάσισαν να καταψύξουν την 2χρονη κόρη τους - Πέθαινε από καρκίνο". Ήταν μια ενδιαφέρουσα είδηση από μόνη της: οι γονείς ελπίζουν ότι κάποτε θα βρεθεί η θεραπεία και θα αποψύξουν το κοριτσάκι και ίσως το σώσουν. Αλλά στο δελτίο δεν αρκούσε απλώς η ήδη δυνατή είδηση, έπρεπε να μας τραβήξουν κι αλλιώς την προσοχή. 

 

 

 

Γράφοντας φαρδιά πλατιά ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ στην οθόνη, με έκαναν να αναρωτηθώ: Δεν ήταν απλώς μια είδηση του εξωτερικού δελτίου που την έπαιξαν κανονικά όταν ήρθε η σειρά της; Δηλαδή οι γονείς αποφάσισαν άραγε πριν από μόλις 10 λεπτά αυτό το πράγμα και το Mega το βάζει ως τελευταία εξέλιξη; Και τελικά, οι ειδήσεις που δεν έχουν τη διάκριση "τελευταία εξέλιξη" είναι παμπάλαιες και μπορεί και να μην περιέχουν την πιο πρόσφατη εξέλιξη;

 

Τότε ήταν που αποφάσισα να μαζεύω κάθε μέρα απ' τα κανάλια screenshots με διάφορα μη επείγοντα θέματα τα οποία πλασάρονται ως "έκτακτη επικαιρότητα". Ο σκοπός είναι να μαζέψω διάφορες ειδήσεις που, παρότι σημαντικές ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση της τελευταίας στιγμής και να τις βάλω κάποτε σε ποστ. 

 

Πήρα την απόφαση να φωτογραφίζω όταν βλέπω κάτι και το Mega δεν άργησε, ευτυχώς, να παίξει το επόμενο ρεπορτάζ με "τελευταία εξέλιξη", που ήταν ότι ξαφνικά και απ' το πουθενά, τρία λεπτά νωρίτερα, ένας οίκος δημοπρασιών αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία ένα διαμάντι!

 

 

 

Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, θα το εκτιμήσω πολύ: enteka11@gmail.com