Μια εξαιρετική ανακάλυψη (χίλια ευχαριστώ de la net - και για τη μετάφραση). Πρόκειται για το απομαγνητοφωνημένο κείμενο μιας ομιλίας που έκανε ο συγγραφέας και καλλιτέχνης Aaron Freeman στο κρατικό ραδιόφωνο των ΗΠΑ, NPR News, στην εκπομπή "All things Considered". [Μπορείτε να το διαβάσετε στα Αγγλικά ή να ακούσετε την ομιλία εδώ.] 

 

 

 

 

 __________

«Η Προετοιμασία Για Το Μέλλον Μπορεί Να Κάνει Εντέλει Τη Διαφορά» ή 
«Φώναξε Ένα Φυσικό Να Μιλήσει Στην Κηδεία Σου» 
του Aaron Freeman

 

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας φυσικός για να μιλήσει στην κηδεία σου. Χρειάζεσαι τον φυσικό για να μιλήσει, με την οικογένεια σου που σε πενθεί, για την διατήρηση της ενέργειας, ούτως ώστε να καταλάβουν πως η ενέργειά σου δεν πέθανε.

 

Χρειάζεσαι τον φυσικό να υπενθυμίσει στην μητέρα σου που κλαίει τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής, πως καμία νέα ενέργεια δεν δημιουργείται στο σύμπαν και καμία δεν καταστρέφεται. Χρειάζεσαι η μητέρα σου να μάθει πως όλη η ενέργειά σου, κάθε δόνηση, κάθε BTU θερμότητας, κάθε κύμα κάθε σωματιδίου που ήταν το αγαπημένο της παιδί παραμένει μαζί της στον κόσμο αυτό. Χρειάζεσαι τον φυσικό να πει στον πατέρα σου, που τρέχουν τα δάκρυα του, ότι από τις ενέργειες του σύμπαντος, όσα έδωσες τόσα πήρες.

 

Όλα τα φωτόνια που άλλαξαν πορεία αγγίζοντας σε, δημιούργησαν αστερισμούς από ηλεκτρομαγνητικά φορτισμένους νευρώνες που η ενέργεια τους θα υπάρχει για πάντα.

 

Και σε κάποια στιγμή, θα ελπίζεις πως ο φυσικός θα κατέβει από το βάθρο όπου θα μιλάει και θα πάει στον σύζυγο σου που με ραγισμένη καρδιά κάθεται στον πάγκο του και θα του πει πως όλα τα φωτόνια που άλλαξαν πορεία όταν άγγιξαν το πρόσωπο σου, όλα τα σωματίδια που οι πορείες τους διακόπηκαν από το χαμόγελο σου, από το άγγιγμα των μαλλιών σου, εκατοντάδες τρισεκατομμύρια σωματιδίων, έχουν ξεχυθεί από πάνω σου σαν παιδιά, για πάντα αλλαγμένα από εσένα. Και καθώς η χήρα σου θρηνεί στην αγκαλιά μιας οικογένειας γεμάτης αγάπη, ας της εξηγήσει ο φυσικός ότι όλα τα φωτόνια αυτά που άλλαξαν πορεία αγγίζοντας σε, συλλέχτηκαν από τους ανιχνευτές σωματιδίων που είναι τα μάτια της, πως αυτά τα φωτόνια δημιούργησαν μέσα της αστερισμούς από ηλεκτρομαγνητικά φορτισμένους νευρώνες που η ενέργεια τους θα υπάρχει για πάντα.

 

Και ο φυσικός θα υπενθυμίσει στους συγκεντρωμένους πόση πολύ από την ενέργειά μας αποδίδεται πίσω το περιβάλλον ως θερμότητα. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν αέρα με ένα χαρτί καθώς το λέει. Και θα τους πει πως η ζέστη που έρεε μέσα σου εν ζωή είναι ακόμη εδώ, είναι ακόμη μέρος από αυτό που είμαστε, ακόμη και την στιγμή που εμείς οι θρηνούντες συνεχίζουμε στην ζέστη των δικών μας ζωών.  

 

Και θα χρειαστείς τον φυσικό να εξηγήσει σε αυτούς που σε αγάπησαν πως δεν χρειάζεται να έχουν πίστη, στην πραγματικότητα δεν πρέπει να έχουν πίστη. Να τους εξηγήσει πως μπορούν να μετρήσουν, πως επιστήμονες μέτρησαν με ακρίβεια την διατήρηση της ενέργειας και την βρήκαν σωστή, επιβεβαιώσιμη και σταθερή στον χώρο και στον χρόνο. Μπορείς να ελπίζεις πως η οικογένεια σου θα εξετάσει τις αποδείξεις και θα ικανοποιηθούν πως είναι επιστημονικά άρτιες και πως θα παρηγορηθούν γνωρίζοντας ότι η ενέργειά σου είναι ακόμη εδώ γύρω τους. Σύμφωνα με τον νόμο διατήρησης της ενέργειας, ούτε ένα παραμικρό κομματάκι σου δεν λείπει. Είσαι απλά λιγότερο οργανωμένος. Αμήν.