Παρ' ό,τι δεν πιστεύω στα ζώδια και στις μαγείες και στις προφητείες, μπορώ να τα δεχτώ ως μια, μεταξύ αστείου και σοβαρού, εκτόνωση - ειδικά όταν δεν είναι εμπορική επιχείρηση, όταν δηλαδή ο αστρολόγος/μέντιουμ γράφει κάπου τις προβλέψεις του και τέρμα. Όταν όμως οι ίδιοι χρεώνουν άπειρα λεφτά για να κοροϊδέψουν τους αφελείς και απελπισμένους που πάνε για να κάνουν μάγια και να δέσουν τα αντικείμενα του πόθου τους, ε, αυτό το βρίσκω ανήθικο.

 

Πέρα απ' το προφανές αστείο ("καλά, δεν πρόβλεψε ότι θα τον έπιανε το ΣΔΟΕ;"), αυτό που εμένα με σόκαρε στην αποκάλυψη ότι ο Χορταρέας δεν δήλωσε 700 χιλιάδες ευρώ στην εφορία, είναι ότι ΕΒΓΑΛΕ 700.000 ΕΥΡΩ κάνοντας προβλέψεις ως "μέντιουμ". 700 χιλιάδες ευρώ που δεν δήλωσε, ποιος ξέρει πόσα άλλα δήλωσε, ποιος ξέρει αν υπάρχουν κι άλλα τα οποία δεν εντόπισε ακόμα το ΣΔΟΕ.

 

 

 

Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά έχω συνεισφέρει κι εγώ στην τεράστια περιουσία του Χορταρέα. Είμαστε στο καλοκαίρι του 1996, και με τον κολλητό μου τον ΧΘ παίρνουμε συχνά φάρσες σε τηλεοπτικές εκπομπές θεσσαλονικιώτικων καναλιών, και βιντεοσκοπούμε τις τηλεφωνικές μας παρεμβάσεις στο βίντεο. (Εναλλακτικά, σημειώναμε τα τηλέφωνα που έδιναν στον αέρα σταρ της εποχής, πχ. ο Εθνικός Σταρ, και τους καλούσαμε αργότερα, εκτός αέρα. Πρέπει να πω ότι η Ελένη Λουκά ήταν ψυχούλα, όταν υποκριθήκαμε ότι ήμασταν άνεργοι που θέλαμε να μας βρει δουλειά. Την εκτίμησα πραγματικά.)

 

Καμιά φορά παίρναμε μέντιουμ της τιβί, ώστε να απαντάμε πάντα το αντίθετο απ' αυτό που έλεγαν ("Τα χαρτιά λένε ότι είσαι ελεύθερος. -Όχι παντρεμένος - Σωστά, χωρίς παιδιά όμως... -Μα έχουμε τρίδυμα!" κ.ο.κ.).

 

 

 

Μια μέρα, καλέσαμε τον Χορταρέα. Θα μιλούσα εγώ. Ήταν λίγες μέρες πριν φύγω για σπουδές στο Λονδίνο, στα 18 μου, πράγμα που θα άλλαζε τη ζωή μου για πάντα. Έπιασα γραμμή, κι ο ΧΘ ήταν έτοιμος να πατήσει το βίντεο να γράφει. Μετά από μακρά αναμονή, σήκωσε κάποιος το τηλέφωνο - και δεν ήταν ο Χορταρέας. "Είμαι ένας απ' τους πέντε συνεργάτες του κυρίου Χορταρέα, θα μιλήσουμε μαζί, εκτός αέρα" είπε, και άρχισα να καταλαβαίνω πώς έβγαζαν τα άπειρα λεφτά - για κάθε ένα θύμα που έβγαινε στον αέρα, υπήρχαν άλλοι πενήντα που χρυσοπλήρωναν για να μιλάνε με τους κομπάρσους του σούπερσταρ μέντιουμ.

 

 

 

Ανόρεχτα μίλησα μαζί του, δεν κατόρθωσε να βρει τίποτα ("η ζωή σου δεν θα αλλάξει το προσεχές διάστημα, όλα θα είναι ήσυχα" είπε, καθώς ετοιμαζόμουν να φύγω στο εξωτερικό για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι "του χρόνου θα γνωρίσεις τη γυναίκα της ζωής σου και θα κάνετε τέσσερα παιδιά"!).

 

Στο τέλος, αναγκάστηκα εγώ ο ίδιος να του πω για το ταξίδι. "Μην το κάνεις!" μου είπε, "είναι λάθος, θα σου συμβεί ατύχημα την ώρα του ταξιδιού". Τον ευχαρίστησα για το χρόνο του. 

 

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου αν ήμουν τόσο αφελής να ακολουθήσω τη συμβουλή ενός μέντιουμ, το οποίο πρόβλεπε μάλιστα ανύπαρκτο ατύχημα. Κι όμως, κάποιος στη θέση μου που τα πιστεύει αυτά μπορεί να κατέστρεφε το μέλλον του επειδή κάποιος απατεώνας έβγαλε πράγματα απ' το μυαλό του. (Αργότερα γνωστός μου που πήγε να δουλέψει στου Χορταρέα, μου επιβεβαίωσε ότι οι "συνεργάτες" που μιλούσαν εκτός αέρα, καμία δύναμη πρόβλεψης δεν είχαν αλλά ότι ενθαρρύνονταν να βγάζουν πράγματα απ' το μυαλό τους, δίνοντας όχι γενικόλογες και ασαφείς συμβουλές μαγείας, αλλά συγκεκριμένες, εντυπωσιακές προβλέψεις που θα άλλαζαν τις ζωές -με τι κίνδυνο!- όσων χρυσοπλήρωναν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.) 

 

Θα έπρεπε όμως να υπάρχει κάποιος νόμος  και γι' αυτό, Η τηλεόραση είναι γεμάτη με ανθρώπους που εμπορεύονται ελπίδα, προβλέψεις, "χριστιανικές" εικόνες, σκευάσματα που γιατρεύουν τα πάντα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είναι απαραίτητο να ελέγχονται κι αυτά (και από το ΕΣΡ και απ' το κράτος), κι όχι μόνο η προφανής φοροδιαφυγή.

 

Δεν είναι υπόθεση της πλάκας, μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην trash βιομηχανία ελπίδας έχουν πλάκα. Ή κάνω λάθος;