Αθανασίου Διάκου 2, περιοχή Μακρυγιάννη /
τραβηγμένη με LG G2 /
Καθώς παίρναμε τηλέφωνα και πατάγαμε κουδούνια στην είσοδο της πολυκατοικίας αναζητώντας το διαχειριστή, νεαρός ένοικος ονόματι Βασίλης, φοιτητής Ιατρικής στην Κρήτη, μας άνοιξε και πήρε την αναζήτηση απάνω του. Πέντε λεπτά αργότερα ήμασταν στην ταράτσα. Μπορεί η είσοδος να είναι από την Αθανασίου Διάκου, αλλά η πολυκατοικία έχει πρόσοψη και στη Μακρυγιάννη, ακριβώς έξω από το σταθμό του μετρό, φάτσα-κάρτα στο Μουσείο και με την Ακρόπολη από πάνω, να απλώσεις το χέρι να την πιάσεις.
Αθανασίου Διάκου 2, περιοχή Μακρυγιάννη / τραβηγμένη με LG G2 / Καθώς παίρναμε τηλέφωνα και πατάγαμε κουδούνια στην είσοδο της πολυκατοικίας αναζητώντας το διαχειριστή, νεαρός ένοικος ονόματι Βασίλης, φοιτητής Ιατρικής στην Κρήτη, μας άνοιξε και πήρε την αναζήτηση απάνω του. Πέντε λεπτά αργότερα ήμασταν στην ταράτσα. Μπορεί η είσοδος να είναι από την Αθανασίου Διάκου, αλλά η πολυκατοικία έχει πρόσοψη και στη Μακρυγιάννη, ακριβώς έξω από το σταθμό του μετρό, φάτσα-κάρτα στο Μουσείο και με την Ακρόπολη από πάνω, να απλώσεις το χέρι να την πιάσεις.

  

— Καταρχάς, Θοδωρή, πώς θα περιέγραφες το πρότζεκτ;

Είναι μια συλλογή από 100 φωτογραφίες της Ακρόπολης, τραβηγμένες από 100 διαφορετικές ταράτσες της Αθήνας. Μία καινούρια φωτογραφία ανεβαίνει κάθε μέρα στο 100taratses.com και στο @100taratses (http://instagram.com/100taratses) στο Instagram από 1η Ιανουαρίου 2014 και για 100 ημέρες.

Ο σκοπός είναι να μαζευτούν μερικές εικόνες αυτού του απίστευτα όμορφου πράγματος που έχουμε στο κέντρο της πόλης και μαζί, δεδομένου ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές αποστάσεις, να δούμε και τι έχουμε κάνει εμείς τριγύρω. Πώς μοιάζει η πόλη που χτίσαμε εμείς κάτω απ' την Ακρόπολη. Νομίζω πως όταν συγκεντρωθούν όλες οι φωτογραφίες το σύνολο θα έχει ενδιαφέρον. 

 
Αδριανού 87, Πλάκα /
τραβηγμένη με iPhone 5s /
Από τις ταράτσες της Πλάκας, όταν φτάνεις πολύ κοντά στο βράχο, ο Παρθενώνας παύει να φαίνεται. Από αυτή τη συγκεκριμένη του φίλου φωτογράφου Γιάννη, πάντως, διακρίνεται το Ερεχθείο. Τα κεραμίδια στο κάτω μέρος είναι της “Δημοτικής Σχολής”, σχολείου που χτίστηκε το 1875 και σήμερα στεγάζει το 74ο δημοτικό.
Αδριανού 87, Πλάκα / τραβηγμένη με iPhone 5s / Από τις ταράτσες της Πλάκας, όταν φτάνεις πολύ κοντά στο βράχο, ο Παρθενώνας παύει να φαίνεται. Από αυτή τη συγκεκριμένη του φίλου φωτογράφου Γιάννη, πάντως, διακρίνεται το Ερεχθείο. Τα κεραμίδια στο κάτω μέρος είναι της “Δημοτικής Σχολής”, σχολείου που χτίστηκε το 1875 και σήμερα στεγάζει το 74ο δημοτικό.
 
— Πώς σου ήρθε η ιδέα;

Μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες περπατώντας στους δρόμους. Ο βράχος της Ακρόπολης και Παρθενώνας είναι το πιο όμορφο, αντικειμενικά αξιοφωτογράφητο πράγμα που έχουμε στην Αθήνα. Πάντα όμως μου προκαλούσε τρομερή εντύπωση το πόσο άσχημη πόλη έχουν φτιάξει οι άνθρωποι που ζουν κάτω από αυτό το λόφο, παρ' όλο που βλέπουν αυτό το πράγμα εκεί πάνω κάθε μέρα. Γιατί δεν μας έχει επηρεάσει αισθητικά περισσότερο ο Παρθενώνας; Είχα πάντα την απορία. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να καταγραφεί αυτή η αντίθεση, να βγάλω φωτογραφίες που να δείχνουν την ομορφιά στο βράχο και ταυτόχρονα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα,και ό,τι υπάρχει από κάτω. Για να φανούν όλα αυτά θα έπρεπε να ανέβω κάπου ψηλά. Άρα: Ταράτσες.

 

Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 47 / 
τραβηγμένη με LG G2
Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 47 / τραβηγμένη με LG G2

— Πώς είναι η εμπειρία μέχρι στιγμής;

Πολύ ενδιαφέρουσα. Γνωρίζω συνοικίες και γειτονιές που δεν ήξερα ότι υπήρχαν, άγνωστοι που βλέπουν το project στο ίντερνετ με καλούν και μου ανοίγουν τα σπίτια τους, μπλέκω σε περιπέτειες, βρίσκομαι σε μέρη που δεν θα έπρεπε να είμαι, είναι πολύ ωραία. Σε κάποιες από τις ταράτσες, με τη συγκλονιστική -ενίοτε και αναπάντεχη- θέα, και με το θολό γουργουρητό της πόλης από κάτω για φόντο, νιώθω μια μυστήρια γαλήνη. 

 

Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, Βασιλέως Γεωργίου & Σταδίου, Σύνταγμα / 
τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 /
Σ’ αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ταυτόχρονα πεζοί, ταξί, η Ακρόπολη κι η θάλασσα.
Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, Βασιλέως Γεωργίου & Σταδίου, Σύνταγμα / τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 / Σ’ αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ταυτόχρονα πεζοί, ταξί, η Ακρόπολη κι η θάλασσα.

 

—"Με θέα την Ακρόπολη". Νομίζεις ότι οι κάτοικοι των σπιτιών εκτιμούν αυτό που έχουν ή είναι πια δεδομένο για αυτούς;

Οι κάτοικοι που έχω γνωρίσει εγώ το εκτιμούν μια χαρά. Μερικούς τους χαίρομαι και τους καμαρώνω, το απολαμβάνουν πραγματικά. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι πρόκειται περί μειοψηφίας. Πάρα πολλές πολυκατοικίες πρακτικά δεν έχουν πρόσβαση στην ταράτσα, επειδή οι ένοικοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να επιδιορθώσουν ας πούμε τα κάγκελα. Αλλού είναι ομιχλώδεις οι ιδιοκτησίες. Είναι δε σοκαριστικός ο αριθμός εγκαταλελειμμένων ή παραμελημένων χώρων στα κτίρια της Αθήνας που έχουν συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη, ταράτσες ή και ολόκληροι όροφοι ρημαγμένοι, γεμάτοι μπάζα, σα να μην είναι αντιληπτή η αξία αυτού του πράγματος στους ιδιοκτήτες. 

 

Φράττι 14, Κουκάκι / 
τραβηγμένη με iPhone 5s / 
Η πολυκατοικία ετούτη είναι μία από τις πρώτες που σχεδίασε ο Αντώνης Τρίτσης ως νεαρός αρχιτέκτων τη δεκαετία του ‘60, μας είπε η Μαγδαληνή που ζει εδώ. Είναι μικρή πολυκατοικία, πολύ όμορφη και ασυνήθιστη. Οι ένοικοι ανεβαίνουν συχνά στην ταράτσα και απολαμβάνουν τη θέα.
Φράττι 14, Κουκάκι / τραβηγμένη με iPhone 5s / Η πολυκατοικία ετούτη είναι μία από τις πρώτες που σχεδίασε ο Αντώνης Τρίτσης ως νεαρός αρχιτέκτων τη δεκαετία του ‘60, μας είπε η Μαγδαληνή που ζει εδώ. Είναι μικρή πολυκατοικία, πολύ όμορφη και ασυνήθιστη. Οι ένοικοι ανεβαίνουν συχνά στην ταράτσα και απολαμβάνουν τη θέα.

 

— Ποια είναι η αγαπημένη σου θέα από αυτές που ανέβηκαν, μέχρι στιγμής;

Μου αρέσουν πολύ δύο φωτογραφίες που δείχνουν τον Παρθενώνα και το βράχο από την ίδια πλευρά, αλλά από διαφορετικές αποστάσεις. Η μία είναι από ένα ξενοδοχείο στο Κουκάκι που λέγεται Hera.

 
Hera Hotel, Φαλήρου 9 / 
τραβηγμένη με LG G2
Hera Hotel, Φαλήρου 9 / τραβηγμένη με LG G2
 
Στη λήψη υπάρχει μια παχιά μαύρη γραμμή που σα να υπογραμμίζει το βράχο: Είναι ο τελευταίος όροφος του Μουσείου.
Η άλλη βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο πιο μακριά, στο Νέο Κόσμο, στην πολυκατοικία όπου ζουν ο Μιχάλης και η Μαρία, ένα ζευγάρι που με κάλεσε να φωτογραφίσω.
 
Θέωνος 14, Νέος Κόσμος / 
τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 / 
Ο Μιχάλης και η Μαρία που με κάλεσαν εδώ ζουν στο διαμέρισμά τους στο Νέο Κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν και νοσταλγούν το Μαρούσι -ειδικά η Μαρία- έχουν βρει αρκετούς λόγους για να αγαπήσουν την καινούρια τους γειτονιά.
Ένας είναι ότι πάνε στη δουλειά με τα πόδια. 
Ένας άλλος βρίσκεται στην ταράτσα.
Θέωνος 14, Νέος Κόσμος / τραβηγμένη με Nokia Lumia 1020 / Ο Μιχάλης και η Μαρία που με κάλεσαν εδώ ζουν στο διαμέρισμά τους στο Νέο Κόσμο εδώ και τέσσερα χρόνια. Αν και νοσταλγούν το Μαρούσι -ειδικά η Μαρία- έχουν βρει αρκετούς λόγους για να αγαπήσουν την καινούρια τους γειτονιά. Ένας είναι ότι πάνε στη δουλειά με τα πόδια. Ένας άλλος βρίσκεται στην ταράτσα.
 
Την ώρα που έβγαζα φωτογραφίες, ο ήλιος ξεπρόβαλε μέσα από ένα ξέφωτο στα σύννεφα, και φώτισε κατευθείαν τον Παρθενώνα, που στη φωτογραφία μοιάζει να λάμπει. 
 

— Ποια είναι η πιο δημοφιλής;

Η θέα από το ξενοδοχείο Athens Gate έχει τα πιο πολλά likes. Βρίσκεται στην αρχή της Συγγρού, είναι πολύ ψηλό κτίριο, και βλέπει και το Λυκαβηττό, τους στύλους του Ολυμπίου Διός, και από την άλλη μέχρι τη θάλασσα. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία τους άρεσε επειδή η λήψη έπιασε μέσα και δυο πουλιά.
 
Ξενοδοχείο Athens Gate, Συγγρού 10
με iPhone 5s
Ξενοδοχείο Athens Gate, Συγγρού 10 με iPhone 5s
 

— Πως κρατιέσαι και δεν γράφεις περισσότερα για κάθε φωτογραφία; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Ή μήπως τα κρατάς για μια μεγάλη έκδοση λευκώματος μετά;

Έχω πολλά να γράψω για κάποιες από τις φωτογραφίες, και έχω αρχίσει να βγάζω μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πόλη και τους κατοίκους της από το project γενικότερα, αλλά το 100taratses.com (και ακόμα περισσότερο το Instagram) δεν προσφέρεται για πάρα πολλά λόγια. Σ' αυτή τη φάση προέχει να μαζευτούν οι 100 φωτογραφίες. Μετά, θα δούμε τι θα άλλο θα κάνουμε μαζί τους. 

 

Αιόλου 43 / 
τραβηγμένη με LG G2 /
διακρίνεται και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης
Αιόλου 43 / τραβηγμένη με LG G2 / διακρίνεται και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης