Τα αγαπημένα πράγματα του σκηνοθέτη Θάνου Παπακωνσταντίνου

Facebook Twitter
0

Επιμέλεια: Μίνα Καλογερά

 

  

O Θάνος Παπακωνσταντίνου είναι σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της ομάδα Helter Skelter Company με την οποία παρουσιάζει την άκρως σκοτεινή και ενδιαφέρουσα παράσταση Pedestal (το Βάθρο) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογίαννης.

Αγαπημένο βιβλίο

Οι 'Αδελφοί Καραμάζοφ' του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

 

Για την τρομακτική ακρίβεια με την οποία περιγράφει τη φρίκη και το μεγαλείο του να είσαι ένας ακόμα άνθρωπος σ' αυτόν τον πλανήτη.

Αγαπημένος ηθοποιός

Ο Carmelo Bene.

 


Από τους ελάχιστους ηθοποιούς που μου θυμίζει την καταγωγή του θεάτρου απ' τους μάγους της φυλής, απ' τους μύστες και τους ιεροφάντες των πρωτόγονων, απ' τους τρελούς και τα δαιμονικά πνεύματα του μεσαίωνα.

Αγαπημένη ταινία

Το 'Stalker' του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Για την εδαφικότητα της πίστης. Για τη χαρτογράφηση της επιθυμίας. Για τις άγνωστες χώρες που ψάχνουμε. Για τη θέλησή μας να έχουμε τα πάντα και για για τη φυσική αδυναμία μας να τα αποκτήσουμε.

Αγαπημένος δίσκος

To 'Malediction and Prayer' της Diamanda Galas.

 

Μία από τις ερμηνεύτριες που μπορούν να κάνουν τον τρόμο ρυθμό. Τραγωδία, προσευχές, κατάρες, αμανέδες, μπλουζ και όλοι οι απόγονοι της κραυγής από μια γυναίκα που τραγουδάει σα να συνομιλεί με το θεό.

Αγαπημένη συναυλία

Των 'Godspeed You! Black Emperor'

 


στη Θεσσαλονίκη το '02. Από τις σπάνιες στιγμές σε συναυλία που δεν ένιωθα ότι είμαι κοινό, αλλά ότι υπάρχει μια κοινότητα μεταξύ όλων όσοι βρίσκονταν εκεί. Πάνω και κάτω απ΄τη σκηνή.

Αγαπημένη σειρά

Το 'True Blood'.

 


H αποθέωση της σάρκας σ' ένα βάλτο με λυσσασμένα βαμπίρ και παρανοικούς χωριάτες.

Αγαπημένο έργο τέχνης

Ο 'Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων' του Ιερώνυμου Μπος.

Ο άνθρωπος σαν ένα έκφυλο σαρκώδες μυρμύγκι ζει, πεθαίνει κι ανασταίνεται χωρίς λύπη, ούτε χαρά - ασυνείδητα.

Αγαπημένη φωτογραφία

Του Raoul Ubac 'La nubuleuse'.

 

Σα να βλέπεις την ίδια στιγμή ένα σώμα εξαυλώνεται σε φως και να επανασυντίθεται από το σκοτάδι.

==========================

O Θάνος Παπακωνσταντίνου είναι σκηνοθέτης. Η παράσταση Pedestal (το Βάθρο)  παρουσιάζεται από την ομάδα Helter Skelter Company στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέχρι τις 16 Ιουνίου. Στην παράσταση παίζουν οι Βασίλης Βηλαράς, Αλέξανδρος Καναβός, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη και Νικόλας Χατζηβασιλειάδης.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ