Παρ' ό,τι δεν είμαι αντίθετος σε τυχόν ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχουν κάποιοι τομείς που θα ήθελα να έχει τον (όποιο) έλεγχο το κράτος. 

 

Κάποια πράγματα είναι δημόσια αγαθά - και ας, το παραδεχτούμε κάποια, πχ. το Στοίχημα, το ΚΙΝΟ και το Προ-Πο ΔΕΝ είναι. Ας πούμε το νερό. Δεν θέλω να γίνει προϊόν πολυτελείας. 

 

Η Κίνηση 136 της Θεσσαλονίκης κάνει κάτι ενδιαφέρον, και αντιγράφω απ' το σάιτ της:

 

 

 

 

Η “Ένωση Πολιτών για το Νερό” (“ΈΠΝ”) είναι μια Ένωση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από την Κίνηση 136,με σκοπό την εξαγορά και τη μη κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε. καθώς και την παροχή νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Αγωνιζόμαστε για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ Α.Ε., να μην πέσει στα νύχια των πολυεθνικών του κλάδου, αφού όπου κι αν έγινε αυτό στον κόσμο είχαμε δύο αυξήσεις, στα τιμολόγια και τις απώλειες, και δύο μειώσεις, στην ποιότητα και τις δαπάνες επενδύσεων και συντήρησης. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υπέρ της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος.

 

Επειδή όμως η κυβέρνηση προχωράει στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, υποβάλλαμε στο ΤΑΙΠΕΔ πλήρη και αναλυτική Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την αγορά του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. με σκοπό οχι την ιδιωτικοποίηση, αλλά τον έλεγχο της εταιρίας απο τους πολίτες.

 

Περιληπτικά:

- Η Κοινωνική ΕΥΑΘ θα έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει όλοι να έχουμε πρόσβαση σε αυτό. 

 

- Οι πολίτες σχηματίζουν συνεταιρισμούς με δημοκρατική λειτουργία, κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον και μέσω αυτών εξαγοράζουν την ΕΥΑΘ.  

 

- Η ΕΥΑΘ παραμένει σε ελληνικα χέρια και τα κέρδη επανεπενδύονται για τις δικές μας ανάγκες.

 

 

Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας :

α) Νομικές : δεν έχουμε καταδικαστεί κλπ.

β) Χρηματοοικονομικές : Η πρότασή μας έχει πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική υποστήριξη από ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών, και επιπλέον:

β1) Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ηθικές τράπεζες κλπ. που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ), οι οποίοι θα καταβάλλουν το τίμημα της εξαγοράς την 1η μέρα της “Συναλλαγής”.

β2) Οι ΕΚΕ θα χρηματοδοτήσουν απ΄ ευθείας τους πολίτες-καταναλωτές μέσω μικροδανείων, για αγοράσουν μερίδες από τους συνεταιρισμούς της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, η οποία έτσι θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από δανεισμό.

γ) Τεχνικές : Βασιζόμαστε στα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ Α.Ε., οι οποίοι, αν και έχουν μειωθεί δραματικά ως προς τον αριθμό, παράγουν το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κάθε χρόνο.

 

Κυρίως όμως η πρόταση της “Ένωσης πολιτών για το Νερό” έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αφού :

α) το σύνολο των υδροδοτούμενων Δήμων τάσσεται με όμόφωνες αποφάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε., ενώ ήδη ξεκίνησε νέο κύμα επίσης ομόφωνων αποφάσεων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

β) η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα να συνεργαστεί μαζί μας στην διεκδίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε., αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μεταβιβάσει την ΕΥΑΘ Α.Ε. σε διαδημοτική εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης.

 

Διαβάστε πώς κάλυψαν τα  ΜΜΕ την ανακοίνωση της πρότασης μας εδω.

Ολόκληρη η πρόταση που καταθέσαμε στο ΤΑΙΠΕΔ και παρουσιάσαμε στη συνέντευξη τύπου στις 2 Μάη εδω.