Όπως έχω ξαναγράψει, η Νέα Δημοκρατία παίζει το μικροπολιτικό-παραπολιτικό παιχνίδι λάσπης μέσω του τουίτερ, αλλά και της σελίδας της Ομάδας Αλήθειας (The Truth Team) που εντοπίζει κάθε μικρή ή μεγάλη παρασπονδία του αντιπάλου και τη μεγαλοποιεί πέρα από κάθε φαντασία. 

 

Η κάθε παραμικρή δήλωση πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ή το οτιδήποτε γνωστός γνωστού του Τσίπρα έγραψε στο Facebook γίνεται μείζον θέμα απ' τον Φαήλο και την παρέα του - πράγμα που θυμίζει τις τακτικές λάσπης των Αμερικανικών εκλογικών επιτελείων (αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά γίνονται με αισθητικά κομψό, τεχνολογικά σύγχρονο τρόπο), ή και την προπαγάνδα του Στάλιν και του Χίτλερ.

 

Το ίδιο, δυστυχώς, κάνει τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με τις ίδιες τακτικές προπαγάνδας και μείωσης οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί του, το κόμμα μέσα απ' τις διάφορες πλατφόρμες του εντοπίζει μικρές ή μεγάλες παρασπονδίες, συχνά τις διαστρεβλώνει ώστε να είναι πιο πιασάρικες, πιάνεται απ' το τι είπαν οι αντίπαλοι στο twitter και γενικά θεωρεί πως πρέπει να πείσει τους πολίτες με τον πιο πατροναριστικό τρόπο. 

 

[Οι δε εμετικές ανακοινώσεις των δύο κομμάτων όταν τσακώνονται, γεμάτες με λαϊκίστικα λογοπαίγνια τύπου Σεφερλή και εξυπνακίστικες ανοησίες που παλιότερα μόνο ο Καρατζαφέρης έλεγε, θυμίζουν παιδάκια του Γυμνασίου που προσπαθούν να πείσουν ένα αόρατο κοινό, για το ποιος την έχει πιο μεγάλη.]

 

Δεν υπάρχει σύγκριση βέβαια. Το Left.gr είναι απείρως καλύτερο από οποιοδήποτε ΜΜΕ της ΝΔ, εννοείται.  Είναι ξεκάθαρα προπαγανδιστικό όμως, οπότε το να κατηγορεί όλους τους άλλους ως γκεμπελίσκους είναι μάλλον αχρείαστο.

 

Παρ' ό,τι το Left.gr δείχνει να νοιάζεται για τη δεοντολογία (μας την είπε ορθώς πρόσφατα επειδή είχαμε βάλει ρεπορτάζ Ουκρανού δημοσιογράφου χωρίς την αρχική πηγή - μετά από μια ώρα προσθέσαμε απολογητικό disclaimer), νοιάζεται μάλλον μόνο για τη δεοντολογία των άλλων

 

 

 

 

Αυτή η *αποκάλυψη* κυκλοφορεί από προχτές.

 

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολλούς απαράδεκτους ή/και ακροδεξιούς τύπους είναι γνωστό και εξοργιστικό. 

 

Το ότι το Left.gr και η Αυγή έβαλαν αποσπάσματα από βιβλίο συνεργάτη της ΝΔ, λέγοντας: "ΝΑ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ - ΕΙΝΑΙ ΥΜΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ", ενώ στην πραγματικότητα ο συγγραφέας του βιβλίου αντέγραφε λέξη προς λέξη λόγια άλλου επιστήμονα είναι όμως ελαφρώς παράξενο... 

 

Στο σχετικό με τη γκάφα (;) του Left.gr άρθρο "Πώς να συκοφαντείτε πολιτικούς αντιπάλους", ο Ν. Λιναρδάτος γράφει:

 

[...] Ο Ιωάννης Κωτούλας, στην μονογραφία του «Η Άνοδος του Γ' Ράιχ», παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο του μαρξιστή Stanley Payne, ο οποίος με την σειρά του παραθέτει ένα απόσπασμα του Jacques Ellul. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνιστά καν ίχνος εξύμνησης του ναζισμού. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο θλιβερά, αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι εκτός από τον Κωτούλα, η Αυγή, το left.gr και η Κονσέρβα της Πανδώρας κατηγορούν και τον Jacques Ellul για υμνητή του ναζισμού. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Ζεγγίνης, ο Jacques Ellul ήταν «Ένας Χριστιανός αναρχικός και φανατικός αντικρατιστής. Γι' αυτόν ο ναζισμός ήταν η ακραία έκφραση της κρατικής προπαγάνδας και του εγγενούς κρατικού απολυταρχισμού. Ήταν ένας ένας άνθρωπος που διώχθηκε από την κυβέρνηση Βισύ στην Γαλλία και πέρασε όλη την κατοχή στην αντίσταση σώζοντας Εβραίους, ενώ ο πατέρας του πέθανε στην ναζιστική φυλακή και η γυναίκα του αναγκάστηκε σε εξορία.»

 

Μπορεί ο Jacques Ellul με κίνδυνο την ζωή του να έσωζε Εβραίους, να συμμετείχε στην γαλλική αντίσταση, να πέθανε ο πατέρας του στην ναζιστική φυλακή και να είχε γυναίκα στην εξορία - αλλά πέταξε ποτέ μολότοφ εκ του ασφαλούς από κάποιο πανεπιστημιακό άσυλο; Όχι; Άρα φασίστας. [...]

 

 

Το ίδιο το Left.gr πρόσθεσε κάποιο απολογητικό disclaimer; 

 

Όχι, αντιθέτως! Μετά το σούσουρο και την αποκάλυψη ότι οι ατάκες που κάναν το γύρο του ίντερνετ δεν είχαν γραφτεί ούτε απηχούσαν απόψεις του Κωτούλα αλλά ήταν quotes σε εισαγωγικά, το Left.gr πρόσθεσε ένα υστερόγραφο που λέει:

 

 

ΥΓ. Για όσους αμφισβητούν ότι τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από βιβλίο του κ. Ι. Κωτούλα, παραθέτουμε τις συγκεκριμένες σελίδες από το βιβλίο του "Η άνοδος του Γ' Ράϊχ":

 

[Όντως, λοιπόν, οι φράσεις περιέχονται στο βιβλίο του Κωτούλα και το Left σκάναρε τις σελίδες και μας κύκλωσε βολικά και τι πρέπει να κοιτάξουμε. Μόνο που κανείς δεν είχε αμφισβητήσει αν τα αποσπάσματα ήταν απ' το βιβλίο του Κωτούλα, αλλά αν ήταν λόγια του ίδιου του Κωτούλα.]

 

 

 

Μόνο που οι φράσεις ξεκινούν στην πρώτη σελίδα, μια παράγραφο πάνω απ' αυτήν που σημειώθηκε με κόκκινο. Σε εκείνη την παράγραφο εξηγείται ότι ακολουθούν τα λόγια του Jacques Ellul και μετά, ανοίγουν εισαγωγικά και αντιγράφονται οι φράσεις που έγραψε. 

 

Προσέξτε το, πάνω. 

 

Και δείτε μετά πώς, όταν τελειώνει το παράθεμα, στο τέλος της παραγράφου της δεύτερης σελίδας, ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ και σε παρένθεση αναγράφεται το νούμερο παραπομπής (παραπομπής στο βιβλίο απ' όπου πάρθηκαν οι φράσεις).

 

Αν στο πανεπιστήμιο πήγαινες και στα μαθήματα και όχι μόνο στις καταλήψεις, θα ξέρεις τι σημαίνει αυτό. 

 

[Το ότι δεν πρόσεξαν ότι η φράση ήταν όλη σε εισαγωγικά με υποσημείωση παραπομπής δεν τους κάνει καθόλου αμόρφωτους, εννοείται. Δεν είναι πραγματική μόρφωση το να ξεχωρίζεις τέτοια πράγματα σε ερευνητικά συγγράμματα - είναι μάλλον αυτό που λέμε 'τεχνικά ζητήματα ακαδημαϊκών εργασιών'. Το θέμα όμως είναι: Είναι μη καταρτισμένοι ακαδημαϊκά, φτηνοί προπαγανδιστές, ή έκαναν απλώς μια ανθρώπινη γκάφα που θα διορθωθεί;]

 

Το πώς το Left.gr διάβασε όλο το βιβλίο του "υμνητή του ναζισμού" Ι. Κωτούλα και τα κύρια μεμπτά που βρήκε ήταν quotes άλλου συγγραφέα τα οποία τα χρέωσε στον Κωτούλα, είναι απορίας άξιο. Αν αυτά ήταν το χειρότερα αποσπάσματα του βιβλίου δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μιλάμε για αυτήν την "αγιογραφία του Χίτλερ" που μας παρουσίασαν. 

 

Μισό λεπτό όμως!

 

Τώρα πλέον πάνω πάνω το left.gr γράφει:

 
(για τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα, ανατρέξτε στο τέλος του άρθρου)

 

Μήπως στο τέλος του άρθρου μπήκε κάποια νεότερη εξέλιξη -ότι πχ. ο Κωτούλας τους έκανε μήνυση ή ότι έγινε γκάφα;

 

Για να ανατρέξουμε στο τέλος του άρθου για να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα...

 

 

 

Μάλιστα...

 

Μία μέρα μετά, κι αφού είχαν αποκαλυφθεί οι αστοχίες του δημοσιεύματος, η Αυγή το κάνει με περηφάνεια πρωτοσέλιδο, γνωρίζοντας προφανώς ότι ήταν μια είδηση βασισμένη σε ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία: 

 

 

 

Επειδή το επίθετο "γκεμπελίσκος" δίνει και παίρνει, και επειδή είναι ειρωνικό να μπλέκεται με "αποκαλύψεις" για φιλοναζιστές κλπ, πιστεύω ότι ΔΕΝ ταιριάζει στην Αριστερά να πέφτει στο επίπεδο των αντιπάλων της. 

 

Παλιά το Πασόκ είχε την Αυριανή και η ΝΔ τον Ελεύθερο Τύπο και κυλιόντουσαν σαν γουρούνια στη λάσπη. Ας μην πέσει κι η Αριστερά στην παγίδα αυτή, εκτός αν έχει βάλει στ' αλήθεια πλώρη για να γίνει το Νέο Πασόκ. 

 

 

ΥΓ. Δεν με νοιάζει να υπερασπιστώ τον Κωτούλα. (Αν και θα είχε όντως πλάκα να ξεσκονίσουμε και το βιβλίο του για τον Στάλιν, στο οποίο γράφει και θετικά - και να τον στιγματίσουμε και ως αιμοσταγή Σταλινιστή!)

 

Έτσι κι αλλιώς ήδη από χτες κι εμείς γράψαμε για το θέμα - κι εμείς θέλουμε να φύγει αν είναι όντως Ναζιστής και όχι απλώς υπερσυντηρητικός. Και βάλαμε μάλιστα κι ένα βιντεάκι με ομιλία του. 

 

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, και θα το πω πολύ σχηματικά, είναι εναντίον των μεταναστών - κι εγώ είμαι υπέρ. Άρα, είμαι εναντίον των πολιτικών απόψεων του Κωτούλα - που είναι και εθνικιστής πατριώτης. Μπορεί να είναι ο χειρότερος ναζιστής, αν θελήσω να τον 'χτυπήσω' όμως θα φροντίσω να μην αυτογελοιοποιηθώ.

 

Πόσο θα ήθελα πάντως ο πόλεμος λάσπης, ψεμάτων και φτηνής προπαγάνδας που παίζουν μεταξύ τους τα δύο κόμματα, χάρη στα ΜΜΕ που ελέγχουν, να σταματήσει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσο θα ήθελα το Left.gr να γράψει ένα απολογητικό disclaimer και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία για την οποία όλοι -χωρίς εξαιρέσεις ελπίζω- νοιαζόμαστε...

 

(Αν έκλεινε η ΝΔ την ανεκδιήγητη Truth Team της, ακόμα καλύτερα!)