Δεν πιστέυω σε κάποια θρησκεία κι έτσι κανονικά δεν θα έπρεπε να με αφορά / ενδιαφέρει το τι γίνεται στην κεφαλή της. Αυτό βέβαια θα ίσχυε στην περίπτωση που ο προκαθήμενος οποιασδήποτε εκκλησίας ασχολούνταν με το πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, χωρίς να επηρεάζει τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου. 

 

Οι Πάπες όμως, ελέγχουν εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς σε κάθε γωνιά της Γης. Και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη *ελεγχουν* τυχαία. Με τις ενοχές που δημιουργούν οι θρησκείες στον κόσμο, με τους ψυχολογικούς τους εκβιασμούς και με τη δύναμη που έχουν πείσει τους πιστούς τους ότι έχουν για να τους στείλουν είτε στον Παράδεισο είτε στην Κόλαση, ελέγχουν ανθρώπους -και ενίοτε κυβερνήσεις- προς όποια μουχλιασμένη, συντηρητική και συχνά ιδιοτελή κατεύθυνση θέλουν. 

 

Μετά τον θάνατο του προηγούμενου Πάπα ακουγόταν ότι θα αναλάμβανε κάποιος νεότερος και πιο εναρμονισμένος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ίσως ακόμα και κάποιος από την Αφρική. Αντί γι' αυτόν τον σύγχρονο Πάπα, εκλέχτηκε ο πιο ηλικιωμένος Πάπας όλων των εποχών. (Και, χωρίς να φταίει αυτός για τη φυσιογνωμία του, ο πιο -εμφανισιακά- διαβολικός.)

 

 

 

 

Υπήρξε αμφιλεγόμενος για πολλούς λόγους: Φαίνεται πως κουκούλωσε σκάνδαλα παιδεραστών ιερέων. Επίσης, απ' τη μία δικαιολόγησε διάφορα ομοφυλοφιλικά "σκάνδαλα" της εκκλησίας του, αλλά απ' την άλλα πολέμησε, υποκριτικά, όσο κανένας άλλος τα γκέι δικαιώματα. Σκλήρυνε τη στάση της εκκλησίας απέναντι στην αντισύλληψη -που θεωρείται Τεράστια Αμαρτία- και δήλωσε ότι τα προφυλακτικά δεν είναι η λύση για τα εκατομμύρια θανάτους από AIDS στην Αφρική -ενώ είναι- βάφοντας ουσιαστικά τα χέρια του με αίμα. Οι θέσεις του και σε άλλα θέματα δικαιωμάτων όπως είναι οι αμβλώσεις επηρέασαν την εσωτερική πολιτική δεκάδων χωρών. [Και ας μην πιάσουμε το θέμα της εμπλοκής του με το Ναζισμό και τη θητεία του στη νεολαία του Χίτλερ - μιας και αυτά δεν επηρέασαν την άσκηση των καθηκόντων του.]

 

 

Στις 28 Φεβρουαρίου θα πάψει να είναι Πάπας και η Καθολική Εκκλησία θα ξεκινήσει τη γνωστή διαδικασία για την αντικατάστασή του. 

 

Είμαστε στο 2013 και είναι τώρα μια μεγάλη ευκαιρία για ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Έστω και συμβολικό. Ελπίζω ότι οι καρδινάλιοι και οι εκλέκτορες θα το τολμήσουν. Κι η Εκκλησία θα μπει στον 21ο αιώνα και θα σταματήσει, επιτέλους, να κυβερνά μέσω της δημιουργίας ενοχών και χάρη σε θρησκευτικούς εκβιασμούς. 

 

 

Κι ότι, όπως και η δική μας εκκλησία, θα μοιράσει την όποια περιουσία της εκεί που πρέπει, και δεν θα την ξοδέψει πάνω στο κεφάλι του επόμενου Πάπα...

 

 

 

 

 

*Για τους λόγους της παραίτησής του και την πλήρη δήλωσή του διαβάστε: Παραιτήθηκε ο Πάπας - Η έκπληξη της ημέρας.