Την ιδέα τη θεώρησα πανέξυπνη. Θέλησα να μάθω περισσότερα και έψαξα την ομάδα πίσω απ' το City of Errors

H Μυρτώ Παπαδογεώργου (παραγωγός και σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ) μου έλυσε όλες τις απορίες.

 

 

----

 

 

 

 

 

Τι είναι το City of Errors;

 

To http://cityoferrors.com είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αποτελείται από δύο, βασικούς άξονες:

1. Το Life in a City Full of Errors μια διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 10 επεισοδίων εκ των οποίων τα 3 βρίσκονται ήδη online, και

2. Το Life in a City Full of (T)errors ένα διαδραστικό παιχνίδι με στόχο την συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βίντεο με τα απλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας μέσα στην πόλη και ΚΥΡΙΩΣ με τις λύσεις και αντιδράσεις που σκαρφίζεται.

Το παιχνίδι βρίσκεται στα σκαριά και αναζητά χρηματοδότηση αντίθετα με τη σειρά ντοκιμαντέρ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κοινώς ακολουθούμε την κλασσική ελληνική συνταγή του χτίζω πρώτα τον πρώτο όροφο του γιαπιού, μπαίνω μέσα και όταν έχω τα λεφτά θα χτίσω και το δεύτερο.

 

 

 

[Δείτε το εξαιρετικό τρέιλερ του πρότζεκτ]

 

 

 

Πώς λειτουργεί;

 

Το εγχείρημα ανήκει σε μια νέα οπτικοακουστική κατηγορία, αυτή των CROSS-MEDIA, που αντίθετα με τα παραδοσιακά μεσα (τηλεόραση, σινεμά κλπ) βασίζει την επιτυχία της όχι στις πωλήσεις σε κανάλια αλλά στο ίδιο της το κοινό, που βγαίνει από την καρέκλα του θεατή και γίνεται μέλος της ομάδας μας συμμετέχοντας στην προώθηση, χρηματοδότηση και διάδοση αυτού που κάνουμε.

Συγκεκριμένα το City of Errors είναι ενα εγχείρημα που χρησιμοποιεί το ίντερνετ, το ντοκιμαντέρ, τα social media, τα smartphone apps και το online gaming με στόχο την αφύπνιση του κόσμου για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης. Χρησιμοποιώντας διαδραστικό, ψυχαγωγικό και συνεχώς ανανεωμένο περιεχόμενο έχει ως στόχο να αναδείξει έννοιες όπως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η ενεργή κοινωνική δράση, που τελικά ορίζουν την ποιότητα ζωής σε κάθε κοινωνία.

 

 

 

 

 

Πείτε μας για τα δύο πράγματα που ήδη κάνετε

 

Σε πρώτη φάση, χρησιμοποιούμε τη σειρά ντοκιμαντέρ με καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που μάχονται ενάντια στα λάθη της πόλης μας για να συγκεντρώσουμε συνεργάτες, κοινό και χρήματα και να ορίσουμε τις συντεταγμένες του εγχειρήματος μας, που δεν αφορά στην οικονομική αλλά την κοινωνική κρίση.

Σε δευτερη φάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι, του οποίου το διαδικτυακό περιβάλλον είναι ένας διαδραστικός, ασπρόμαυρος χάρτης της Αθήνας, σαν αυτόν που θα εύρισκες σε κόμικς, αλλά η πραγματική διάσταση όπου λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η Αθήνα.

 

 

Και πώς θα παίζει κανείς σ' αυτό το παιχνίδι;

 

Το παιχνίδι λειτουργεί ως εξής: οι παίχτες δημιουργούν ένα προφίλ στη σελίδα μας, βγαίνουν στο δρόμο και τραβάνε με το κινητό τους ένα σύντομο βίντεο που να περιλαμβάνει ένα πρόβλημα της πόλης και τη δική τους δράση ή αντίδραση (αυτο είναι το πιο σημαντικό). Το ανεβάζουν στον χάρτη μας με τη χρήση μιας εφαρμογής smartphone και έτσι δημιουργούν χρωματιστά σημεία στο χάρτη, μαζεύουν πόντους, κερδίζουν βραβεία και κυρίως μαθαίνουν πως έχουν λόγο στο πώς θέλουν να είναι οι πόλη τους. Όλοι μας έχουμε.

 

 

 

 

 

Πότε σας ήρθε η ιδέα για όλα αυτά;

 

Η ιδέα ξεκίνησε πριν 4 χρόνια σε ενα εργαστήρι του EDN (European Documentary Network) και της ΕΡΤ, ως μια πρόταση για ενα δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους όπου 5 Αθηναίοι ζουν και αντιμετωπίζουν τα γνωστά ευτράπελα της Αθήνας. Μετά από παροτρύνσεις των ξένων διοργανωτών που ενθουσιάστηκαν με το project, έστειλα την πρόταση στο Pitching Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Και πάλι μετά από παροτρύνσεις των ξένων διοργανωτών εκεί (και είναι πολύ σημαντικό αυτό) μας δόθηκε το βραβείο Doc On Air από την ΕΡΤ μαζί με ενα μικρό χρηματικό ποσό για να μπορέσουμε να εργαστούμε πάνω στην ιδέα. Και μετά σιωπή. Δεν υπήρξε άλλο ενδιαφέρον, τουλάχιστον όχι από αυτούς που θα έπρεπε. Και είπαμε να αυτοσχεδιάσουμε.

 

 

Και τι έγινε μετά;

 

Ακολούθησαν συμμετοχές σε δύο ξένα φεστιβάλ (πάλι ως πρόταση αλλά πλέον cross-media), πολλές καλές κριτικές για το πόσο καλή είναι η ιδέα και τι κρίμα που στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται κανείς να την χρηματοδοτήσει, 5-6 παντελώς άσκοπες επισκέψεις στην ΕΡΤ, μέχρι που η τύχη έφερε τελικά το μόνο που χρειαζόταν για να ξεκινήσει το πρότζεκτ. Δύο καλούς συνεργάτες που πίστεψαν στο City of Errors. Από ένας γίναμε τρεις και συνειδητοποιήσαμε πως, αντί να συνεχίζουμε να ψάχνουμε για λεφτά στις 5 θάλασσες χάνοντας χρόνο και κυρίως θάρρος, θα μπορούσαμε απλά να ξεκινήσουμε με τα βίντεο, να δείξουμε μεσα από αυτά τι θέλουμε να κάνουμε και να μαζέψουμε με αυτό τον τρόπο και άλλους συνεργάτες και ίσως και χρηματοδότηση . Έτσι κι έγινε. Πήρε περίπου ενα χρόνο για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την ιστοσελίδα και τα βίντεο που υπάρχουν εκεί σήμερα. Αλλά τώρα γινόμαστε όλο και περισσότεροι και αυτό είναι το πιο τρελό! Το πόσοι υπάρχουν εκεί έξω που θέλουν να μας βοηθήσουν.

 

 

 
 

 

 

Τι νιώθετε πως έχετε πετύχει μέχρι στιγμής;

 

Αυτό που έχουμε ήδη πετύχει είναι να δώσουμε φωνή σε αυτούς που πράττουν αντί να κρίνουν, που έχουν καταλάβει τι σημαίνει η φράση «ενεργός πολίτης» και που μέσα από την καθημερινότητά τους θυμίζουν στους υπόλοιπους πως σαν λαος είμαστε φιλόξενοι, θαραλλέοι, ευρηματικοί, συμπονετικοί και πως δεν χάνουμε το χιούμορ μας, γιατί χωρίς αυτό είναι όλα μίζερα και ακατόρθωτα. Και δεν μπορούμε μέσα από μερικά βίντεο να κάνουμε κάτι παραπάνω, ούτε να επέμβουμε στην ανύπαρκτη ελληνική κοινωνική παιδεία. Αυτό όμως το δεύτερο είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από το παιχνίδι που ετοιμάζουμε. Να δώσουμε στους νέους το λόγο, τα εργαλεία και το χώρο να μάθουν πως ό,τι μας ενοχλεί πρέπει να το αντιμετωπίζουμε κι ας είναι έξω στο δρόμο και όχι στο σπίτι μας. Γιατί πάνω από όλα αυτό λείπει στη χώρα μας, η αίσθηση ευθύνης για τα κοινά, για το τι συμβαίνει εκεί έξω. Εϊναι τυχαίο που οι Έλληνες έχουμε το σπίτι μας στην πένα και τους δρόμους μας μέσα στα σκατά;

 

 

 

----------

 

 

ένα απ' τα ντοκιμαντέρ / όλα στο http://cityoferrors.com