Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια δικαιολογία για το θέμα του Βενιζέλου με τις λίστες των φοροφυγάδων που μας είχε παραδώσει η Λαγκάρντ. Και το χειρότερο δεν είναι ότι δεν ερευνήθηκαν οι φοροφυγάδες και χάσαμε δεξερωπόσα λεφτά - με αποτέλεσμα να πρέπει να παίρνουμε όλο και σκληρότερα μέτρα, αλλά η περίεργη σιωπή του Βενιζέλου. 

 

"Ααα... αυτή τη λίστα εννοούσατε τελικά;", τον φαντάζομαι να λέει εβδομάδες αφότου όλοι μιλούσαν για το CD κι όλοι έψαχναν να βρουν πού πήγε. "Δεν κατάλαβα ότι εννοούσατε αυτήν! Ναι μωρέ, εγώ την είχα, πάρτε την, την έχω διπλή έτσι κι αλλιώς."

 

Μπορεί να έχει δίκιο στο ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή στο ότι ήρθε στα χέρια μας παράνομα. (Απ' την άλλη κι αν ίσχυε αυτό, μισή ντροπή της Λαγκάρντ μισή δική μας!) Δεν μας νοιάζουν όμως τα νομικά τερτίπια: μας νοιάζει να μαζέψουν τα λεφτά.

 

Το ότι κράτησε ο Βενιζέλος τη λίστα (άλλοι λένε για να μπορεί να εκβιάζει, άλλοι λένε επειδή την ξέχασε) και έκανε την πάπια τόσες μέρες που όλοι την έψαχναν -μέχρι δηλαδή τη δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι την παρέδωσε στον Βενιζέλο- είναι ένα εκνευριστικό συμβάν, και λίγο μυστηριώδες επίσης, για το οποίο ο λαλίστατος κανονικά Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε να πει και πάρα πολλά. 

 

---

 

Πιστεύω πως ο Γιάννης Ραγκούσης διαφέρει απ' το σάπιο παλαιό Πασόκ (πάλευε μόνος -και μάταια- να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όταν οι άλλοι Υπουργοί το έπαιζαν καλοί - με τις γνωστές συνέπειες: οι μεταρρυθμίσεις τώρα να πρέπει να είναι δέκα φορές σκληρότερες).

 

Χάρηκα λοιπόν που τουλάχιστον αυτός (χωρίς βέβαια να είναι κάποια αθώα περιστερά!) κατάλαβε τον παραλογισμό και αποστασιοποιήθηκε.

 

Παραιτούμενος απ' το ΠΑΣΟΚ ο Ραγκούσης δήλωσε:

 

"Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια "λίστα Λαγκάρντ". Λίστα που αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε.

 

Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης . Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή."

 

 

--

 

 

Επίσης σε όσα γράφει για τον Βενιζέλο συμφωνώ και με την Παραπολιτική:

 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν ο υπουργός Οικονομικών που εξασφάλισε στη χώρα μια λίστα Ελλήνων καταθετών ελβετικής τράπεζας. Γνωρίζοντας πολύ καλά τη διαχρονική διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξε πρώτα να ζητήσει τη δειγματοληπτική εξέταση κάποιων στοιχείων, με στόχο να διαπιστώσει αν η αξιοπιστία της λίστας είναι υψηλή.

Μόλις συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν περιθώρια ευρείας έρευνας, παρέδωσε τη λίστα στην αρμόδια υπηρεσία. Λίγο καιρό μετά, αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έδωσε καμία εντολή διερεύνησης του θέματος και φρόντισε μονάχα να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το μόνο ή κάποιο αντίγραφο της λίστας. Αξιολόγησε δημόσια ως "παράνομο" το συγκεκριμένο υλικό το οποίο παρ'όλα αυτά διατήρησε στο συρτάρι του για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Κανείς δεν ξέρει αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε κάποιους από τους καταθέτες. Κανείς δεν ξέρει αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε ή αποδέχθηκε ανήθικες προτάσεις για τη διαρροή της λίστας στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα ενδέχεται να έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας του χρόνου που προσέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους Έλληνες καταθέτες για να κρύψουν τα ίχνη τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου θα αντιμετώπιζε σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.

 

 

-

 

 

*ή απλώς θα έπρεπε να δώσει πολύ πιο πειστικές εξηγήσεις. Κι αν δεν τα κατάφερνε, θα αναγκαζόταν να πληρώσει ο ίδιος τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους...

Εδώ;

 

 

 

 

[Διαβάστε επίσης: Τραβώντας το fan fiction στα άκρα: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη φυλακή.]