[εικονες: Jon Shireman]

 

 

Το zougla, που έβαλε τη λίστα το διευκρινίζει: "όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο". 

 

Κι απ' τη στιγμή που η λίστα έχει βγει στον αέρα θα ήταν μάλλον υποκριτικό να μην της δώσουμε καμία σημασία. Ας το παραδεχτούμε - διψάμε για αίμα πολιτικών, και κουτσομπολιό και εικασίες και "τα λεγα εγώ". 

 

Όμως είναι γεγονός: τίποτα δεν σημαίνει η λίστα, τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί αν διαβάσετε την εξήγηση δίπλα στο κάθε όνομα, οι περισσότεροι ελέγχονται επειδή κάποιος τους κατήγγειλε - πολλές φορές ανώνυμα. (Σε κάποια διαβάζουμε "Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη.")

 

Οπότε; Πρόκειται απλώς για τη διαρροή ονομάτων πολιτικών που εξετάζονται ή θα εξεταστούν για να βεβαιωθεί το ΣΔΟΕ ότι είναι καθαροί. Τίποτα παραπάνω. 

 

 

 

 

 

Δεν είναι ώρα για "το ξερα εγώ, όλοι ίδιοι είναι" και για εύκολη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Είναι ώρα για πίεση της κοινωνίας προς το ΣΔΟΕ να ερευνήσει πραγματικά - να μην κλείσει με τίποτα τους φακέλους, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. 

 

Κι αν δεν είχε διαρρεύσει η λίστα; Θα μαθαίναμε ποτέ για την εξέλιξη της ιστορίας του καθενός; Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον και δημόσια τα ονόματά τους θέλω να πιστεύω ότι αυξάνει την πίεση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι ερευνούν τα συγκεκριμένα άτομα (και δεν αποκλείεται κάποια απ' αυτά όντως να πλούτισαν παράνομα).

 

Τώρα που το ξέρουμε θα τους περιμένουμε στη γωνία. Όχι τους πολιτικούς. Αλλά αυτούς που, επιτέλους, πρέπει για μια φορά να τους ελέγξουν κανονικά και με το νόμο - δημοσιεύοντας τα ευρήματα κι όχι καταχωνιάζοντάς τα σε αραχνιασμένα συρτάρια... 

 

 

 

 

 

* Η λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών που ψάχνει το ΣΔΟΕ