Τις προάλλες ο Σταμάτης Φασουλής μήνυσε το Βήμαγκαζίνο για ένα άρθρο που απαριθμούσε τα καλά και τα κακά του. Σήμερα έμαθα ότι η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μήνυσαν το ίδιο περιοδικό για άρθρο σχετικό με αυτούς και τον γάμο τους. 

 

Δεν είναι και οι δύο περιπτώσεις ίδιες, και παρ' ό,τι είμαι δημοσιογράφος κι έχω γράψει ουκ ολίγες κακές κριτικές και γνώμες, δεν δέχομαι την εκ των προτέρων καταδίκη των καλλιτεχνών για την απόφασή τους να κινηθούν δικαστικά. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει ό,τι θέλει κι όποιος θίγεται έχει το δικαίωμα να αντιδράσει με νομικά μέσα αν νομίζει. 

 

Ας πω όμως μια γνώμη. 

 

 

Η περίπτωση Σταμάτη Φασουλή.

 

Στο εξώφυλλο του περιοδικού υπήρχε αναφορά σε άρθρο στις μέσα σελίδες και γράφει: Σταμάτης Φασουλής: Τζέντλεμαν και "τρελή".

 

Υποθέτω ότι αυτό ενόχλησε τον Φασουλή - και είναι κατανοητό. Μπορεί το περιοδικό να παίζει με τον τίτλο βάζοντας σε εισαγωγικά τη λέξη "τρελή" (παραπέμποντας στη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Σ. Φ. "Το κλουβί με τις τρελές"), αλλά είναι προφανές ότι ο τίτλος μπήκε για να τραβήξει την προσοχή. Για να σε κάνει να διαβάσεις το άρθρο. 

 

 

 

Το άρθρο λοιπόν, γραμμένο επιδέξια απ' τον Γιώργο Νάστο, έλεγε σ' ένα σημείο:  

 

"Μορφή του θεάτρου και άνθρωπος της εξουσίας, σκηνοθέτης του συρμού και δηλητηριώδης κωμικός, τζέντλεμαν και "τρελή".

Έπειτα από 40 χρόνια και πολλές διαδοχικές εφευρέσεις του εαυτού του, ο Σταμάτης Φασουλής κατορθώνει να παραμένει ο "αποδεκτός εκκεντρικός" των σκεπτόμενων μικροαστών".

 

Ειρωνεία; Σίγουρα. Outing; Δεν είμαι σίγουρος. Προσβλητικό; ΟΚ, ο καθένας μας θα προσβληθεί αν τον πουν "συγγραφέα του συρμού" ή "σκηνοθέτη του συρμού" ή "δημοσιογράφο του συρμού" ή αν τον ταυτίσουν με κάποιους απ' τους ρόλους του. Αυτό δεν κάνει ποινικώς κολάσιμο ένα άρθρο. 

 

Το οποίο άρθρο πάντως (με την εξαίρεση ίσως της διφορούμενης λέξης "τρελή" που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή να είχε χρησιμοποιηθεί με ακόμα περισσότερη σαφήνεια ως αναφορά στην συγκεκριμένη παράσταση) ήταν σκληρό και ειλικρινές, αλλά ισορροπημένο, κατά τη γνώμη μου. Όλοι έχουμε καλές και κακές πλευρές κι ας μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. 

 

Κι έτσι κατανοώ τον Σταμάτη Φασουλή, αλλά επίσης κατανοώ και τον δημοσιογράφο που το έγραψε - που επειδή τον ξέρω είμαι σίγουρος ότι δεν είχε σκοπό να γράψει λίβελλο αλλά να κάνει ένα ισορροπημένο ρεμίξ όσων θετικών και αρνητικών πιστεύονται για τον σκηνοθέτη. Ο Γιώργος Νάστος μηνύθηκε, κι ο Φασουλής του ζητάει 260.000 ευρώ - το ίδιο ποσό ζητά κι απ' τον διευθυντή του εντύπου.

 

Το βρίσκω υπερβολικό. Εξάλλου αποκλείω το να αποφάσισε μόνος του να γράψει σκληρό άρθρο ο -πραγματικά καλός- δημοσιογράφος, αποκλείω το να το έγραψε με χαρά και τέλος αποκλείω το να επέλεξε τον τίτλο και το 'χτύπημα' στο εξώφυλλο). Είμαι σίγουρος ότι δεν θα δικαιωθεί ο Φασουλής στα δικαστήρια.

 

Συμπέρασμα: πολύ κατανοητή και ανθρώπινη η ενόχληση Φασουλή, υπερβολική κίνηση η αγωγή για 520.000 ευρώ. 

 

 

 

Η περίπτωση Ζέτας Μακρυπούλια και Μιχάλη Χατζηγιάννη.

 

Απ' ό,τι φαίνεται, το περιοδικό δέχτηκε και νέα αγωγή ύψους 2.000.000 ευρώ από το ζεύγος Μιχάλη Χατζηγιάννη – Ζέτας Μακρυπούλια.

 

Το ζευγάρι διαβάζοντας το κομμάτι της δημοσιογράφου, Αστερόπης Λαζαρίδου με τίτλο, «Περιμένοντας τον γαμπρό» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στις 21 Μαΐου, αισθάνθηκε ότι θίγεται και έκρινε σκόπιμο, να φιλοδωρήσει τους υπεύθυνους με το δυσθεώρητο νούμερο που προαναφέρθηκε! Συγκεκριμένα, η αγωγή στρέφεται εναντίον του διευθυντή του περιοδικού, Παύλου Παπαδόπουλου και της δημοσιογράφου, ζητώντας έκαστος από 500.000 ευρώ - σύνολο 2 εκατομμύρια [...]

Να σημειώσουμε τις φράσεις που ενόχλησαν την παρουσιάστρια, «Μια “γλάστρα” αλλιώτικη από τις άλλες», αλλά και «Ανήκοντας σε μια φουρνιά ηθοποιών που είναι περισσότερο celebrities και πολύ λιγότερο καλλιτέχνες», όπως και «Οι καθημερινές στιγμές μοιάζουν πέρα για πέρα σκηνοθετημένες». Αντίστοιχα, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης – μεταξύ άλλων, ενοχλήθηκε για την φράση, «Σαφώς πιο μελωδικός όταν τραγουδάει, παρά όταν μιλάει».

 

 

Εδώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι παίζεται. Πρόκειται για προσωπικές απόψεις και μου κάνει εντύπωση η μήνυση. Όταν πρωτοδιάβασα γι' αυτήν υπέθεσα ότι η Λαζαρίδου θα είχε γράψει ξεκάθαρα για διάφορες φήμες που ακούγονται (τις ξέρω, τις ξέρετε - μην τις γράψετε όμως στα σχόλια, δε θα δημοσιευτούν: δεν έχω δύο εκατομμύρια αν μου κάνουν μήνυση).

 

Κατανόησα τον Φασουλή που ποτέ δεν πούλησε στα ΜΜΕ την προσωπική του ζωή και οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτήν μπορεί να τον ενοχλεί, όμως το ζεύγος πραγματικά δεν μπορώ να το κατανοήσω ή/και δικαιολογήσω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ζευγάρι που να φιλιέται περισσότερο σε δημόσιους χώρους και που δεν κρύβει την προσωπική του ζωή. 

 

Αν δεν μπορεί να γράψει κάποιος ότι θεωρεί τις καθημερινές τους στιγμές στημένες (όπως μοιάζουν και των περισσότερων σελέμπριτι στα Hello και τα ΟΚ, κι ας κάνουν ότι δεν ξέρουν ότι τους φωτογραφίζουν) ή ότι η Ζέτα είναι περισσότερο σελέμπριτι και λιγότερο καλλιτέχνης κάτι δεν πάει καθόλου καλά. 

 

Είναι η αγωγή τζάμπα διαφήμιση για το ζεύγους; Πραγματικά θίχτηκαν τόσο πολύ; Δεν έχουν δει με τι υπονοούμενα για το ζεύγος κυκλοφορούν τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και τους πείραξε τώρα ένα άρθρο που έχει απλώς κριτική διάθεση;

 

Ελπίζω ότι δεν θα γίνω ποτέ τόσο διάσημος ώστε να γραφτούν τέτοια άρθρα για μένα - είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ευχάριστο να διαβάζεις οτιδήποτε επικριτικό για σένα, παρ' ό,τι είναι το τίμημα της δόξας.

 

Πραγματικά όμως, θα χρειαζόταν να γράψει κάποιος πολύ πιο χοντρά πράγματα για μένα απ' το "είναι φέικ, είναι του συρμού, έχει χάλια φωνή, είναι πιο πολύ σελέμπριτι παρά δημοσιογράφος" για να μηνύσω τον οποιονδήποτε για 2 (δύο!) εκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

*Για να έχουμε συναίσθηση του ποσού: Τα δύο εκατομμύρια ευρώ είναι 680 εκατομμύρια δραχμές.