Ψηφίστηκε το πρωτοποριακό νομοσχέδιο: Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα!

Facebook Twitter
0

 

Τώρα, 20 χρόνια μετά, ο Αρκτούρος βοήθησε και σε κάτι άλλο - ακόμα και εν μέσω κρίσης κάποιος έπρεπε να νοιαστεί και για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και για την απαγόρευση μιας παραβατικής, αλαζονικής ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Μετά από καμπάνια πέντε ετών, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε μια βάρβαρη συνήθεια: τη χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο στο έδαφός της. 

Δούλευα στον Αρκτούρο όταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια. Είχα αναγκαστεί να δω δεκάδες βίντεο (πολλά από κρυφές κάμερες) για το πώς "εκπαιδεύονταν" οι αρκούδες, τα λιοντάρια ή οι ελέφαντες για να παίζουν σε τσίρκο. Οι γάντζοι που έκοβαν τα αυτιά ενός ελέφαντα - ας μη συνεχίσω.

[Τώρα θυμήθηκα που τις προάλλες ο Πάνος Καμμένος, για να με 'ξεμπροστιάσει' όταν του έκανα κριτική, ανακάλυψε ότι είχα εργαστεί στον Αρκτούρο. Και μου έγραψε κάτι του στυλ "ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΛΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΚΟ ΛΟΙΠΟΝ, Ε ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ;". Δεν είχε λάβει δυστυχώς υπόψη του ότι είχα απολυθεί απ' τον Αρκτούρο με το που κέρδισε ο Παπανδρέου - άρα το σωστό ερώτημα θα ήταν αν με πλήρωνε καλά ο ίδιος ο Καμμένος και η δική του κυβέρνηση, αφού επί δίκής τους εξουσίας εργάστηκα! Αλλά οι γκάφες του Καμμένου είναι μια άλλη ιστορία...]

Παρ' ό,τι απολύθηκα πριν χρόνια απ' τον Αρκτούρο, παραμένει η αγαπημένη μου οργάνωση. Και ένιωσα τρομερή χαρά το πρωί μαθαίνοντας ότι οι κόποι όλων μας απέδωσαν.

Τρεις κυβερνήσεις (αλλά και δεκάδες υποσχέσεις απ' όλους τους διαφορετικούς υπουργούς) αργότερα, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

Τα τσίρκο θα μπορούν να μας διασκεδάζουν, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν άγρια ζώα σε βασανιστήρια. 

Γιατί υποστήριζα τη σχετική καμπάνια;

• Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.


• Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.

• Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.

• Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

• Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).

• Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.

• Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.

• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

Όπως διαβάζω σήμερα στο μπλογκ της οργάνωσης:

Οι πολίτες ανταποκρινόμενοι στο αίτημά μας έπαψαν να επισκέπτονται τις «εισαγόμενες» επιχειρήσεις τσίρκο που λειτουργούσαν στη χώρα μας με αποτέλεσμα από το 2010 να μην ξαναλειτουργήσει τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα λόγω μειωμένου τζίρου!

Η λύση ήρθε και πάλι από τους ενεργούς πολίτες.

30.000 πολίτες υποστήριξαν και συνυπέγραψαν στο blog διαμαρτυρίας arcturos.wordpress.com, το αίτημά μας για την απαγόρευση της λειτουργίας τσίρκο με ζώα. Το αίτημά μας και οι υπογραφές κατατέθηκαν τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μαζί πετύχαμε και την ευαισθητοποίηση του κοινοβουλίου που τελικά προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Κατανοώ ότι κάποιοι μπορεί να αισθανθούν πως "εδώ ο κόσμος καίγεται" ή ότι "εδώ δεν έχουμε να φάμε". Λογικό και δεκτό. Όμως στην πορεία της μέσα στις χιλιετίες, η ανθρωπότητα έκανε άπειρα ζιγκ ζαγκ (και μπρος πίσω), άλλοτε προς την βαρβαρότητα και -λιγότερες φορές- προς τη μεγαλοψυχία και προς την ανθρωπιά. 

Σήμερα όμως ας το πούμε κι αυτό: η Ελληνική Πολιτεία (που ταυτόχρονα τόσα βήματα προς τη βαρβαρότητα κάνει, κυρίως τώρα που μιλάμε) έκανε και κάτι καλό.

Επιτέλους. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ