Ρέμπραντ. Τέχνη και ψευδαίσθηση.

Facebook Twitter
0

Αυτό το Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, το ανοιχτό σεμινάριο του καθηγητή Ernst van de Wetering, του σημαντικότερου σήμερα γνώστη του έργου του  Ρέμπραντ  και  προέδρου  του  Ιδρύματος  που  εδώ  και  43 χρόνια ασχολείται με την μελέτη των έργων που αποδίδονται στον κορυφαίο Ολλανδό ζωγράφο. Το  βιβλίο  του  Rembrandt: the  Painter  at  Work (α΄εκδ. 1997),  συνδυάζοντας την εμπειρία του ζωγράφου με τις γνώσεις του ειδήμονα και τη βαθιά εξοικείωση με την ολλανδική θεωρία της τέχνης του 17ου αιώνα, αποτέλεσε σταθμό για την έρευνα.

O κ. van de Wetering είναι προσκεκλημένος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και του Ολλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Πρόγραμμα:

11.45-14.00: Ernst  van  de  Wetering,  «Η  αυτοπροσωπογραφία  του  Ρέμπραντ  στο ολλανδικό  χαρτονόμισμα των 1000 γκίλντερ του 1956 : αυθεντική ή πλαστή; Η ιστορία του Ερευνητικού Προγράμματος Ρέμπραντ» (με προβολή εικόνων).

Συζήτηση : Μεθοδολογικά προβλήματα της διεπιστημονικής έρευνας.

14.00-16.00 : Παύση

16.00-18.00  :  Ernst  van  de  Wetering  :  «Τέχνη  και  ψευδαίσθηση. Προσπαθώντας  να συγκροτήσουμε  τη  θεωρία  της  τέχνης  του Ρέμπραντ.  Το  πρόβλημα  του  στυλ»  (με προβολή εικόνων).

Συζήτηση : Η τέχνη, ο καλλιτέχνης και ο ιστορικός τέχνης.

Το σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ι.Τ.: www.greekarthistorians.org

*Περισσότερα έργα του Ρέμπραντ θα βρείτε στο πρώτο ποστ του νέου μου μπλογκ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ.

Η ιδιαιτερότητα εκεί είναι πως οι εικόνες είναι μεγάλες, πιάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης, μεγαλώνοντας την οπτική απόλαυση. Μπείτε στην Πινακοθήκη (κι από αυτήν την πορτούλα).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ