Συνεντεύξεις στην Τύχη: Η μεγαλύτερη μικρή φαν της K-Pop.

Facebook Twitter
0

"Τι έχει εδώ;" ρωτάω με γνήσια απορία μια αγγλιδούλα με κόκκινα μαλλιά δεμένα σ' ένα χαλαρό κότσο και πολλές φακίδες στο πρόσωπο. Την είδα χτες το απόγευμα να χοροπηδάει σα τρελή στην οδό Strand του Λονδίνου σα να βλέπει μπροστά της φλεγόμενο εξωγήινο. Θέλω να πω, δεν είμαι σίγουρος αν είναι χαρούμενη ή τρομαγμένη.

"Και τι σε νοιάζει εσένα;" με κόβει απότομα.

"Είμαι δημοσιογράφος" της λέω ψέματα, και ένα δευτερόλεπτο μετά συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν ήταν ψέμα. Είμαι δημοσιογράφος, που να με πάρει, γιατί το ξεχνώ συνέχεια;

"Δημοσιογράφος;" Η στάση της αλλάζει. Γίνεται χίλιες φορές πιο φιλική. "Δηλαδή, εννοείς ότι θες να μου πάρεις συνέντευξη;"

Ήταν εκείνη τη στιγμή που γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα των Συνεντέυξεων στην Τύχη. Ούτε προγραμματισμένες, ούτε συννενοημένες, ούτε τίποτα - απρόβλεπτες και ξαφνικές. "Ννναι..." είπα. "Ακριβώς αυτό. Ήρθα για να σου πάρω συνέντευξη. Τι παίζει λοιπόν εδώ; Γιατί ουρλιάζετε έτσι - και γιατί μοιάζετε με ασιάτισσες;"

Η Στέισι αποχωρίζεται για λίγο την παρέα της, ψιθυρίζοντάς τους κάτι, προφανώς ότι ένας δημοσιογράφος την ικετεύει να του δώσει συνέντευξη. Η παρέα της μας κοίταξε με ζήλια να καθόμαστε σ' ένα παγκάκι μπροστά απ' το πάρκο Saint James. Έπρεπε να ήμουν εγώ στη θέση της! τους φαντασιωνόμαι να λένε πιστέυοντας πως η Στέισι έκανε την τύχη της...

"Πάμε σε πάρτι με μουσική K-Pop και καλεσμένα συγκροτήματα... Καλά, δεν ξέρεις τι είναι η K-Pop;!" μου λέει σχεδόν εκνευρισμένη όταν ξεκινάμε.

"Κ-Pop... Έχει σχέση με τους KLF;" ρωτάω όλο ελπίδα.

"Korean Pop" χαχανίζει. Και μου εξηγεί με δυο λόγια: η ποπ της Νοτίου Κορέας είναι τρομερά δημοφιλής, έφηβοι απ' όλο τον πλανήτη ξέρουν τα συγκροτήματα, ντύνονται σαν αυτά, μαθαίνουν κορεάτικα για να καταλαβαίνουν τους στίχους...

"Κάτσε" της λέω, "ξέρεις δηλαδή Κορεάτικα;"

"Ξέρω". Λέει κάποιες λέξεις και φράσεις. Μπορεί να είναι Κορεάτικα, μπορεί και να είναι επινοημένες μωρουδίστικες λέξεις. Δεν ξέρω, δε μπορώ να κρίνω. Την πιστεύω καλόπιστα. "Τα έμαθα απ' το ίντερνετ. Όλα τα παιδιά στο σχολείο βλέπουμε τα βιντεάκια στο YouTube, και είμαστε φίλοι στο Facebook με τα συγκροτήματα." Γυρνώντας σπίτι έψαξα στο ίντερνετ και είδα ότι μου λέει αλήθεια. Εκατομμύρια έφηβοι απ' όλο τον κόσμο ακούν Κορεάτικη ποπ και λατρεύουν πανομοιότυπα κατασκευασμένα συγκροτήματα με πολύχρωμα λουκ.

"Ναι, όμως..." αναρωτήθηκα αν έπρεπε να ρωτήσω τη μία και μοναδική ερώτηση που τριβέλιζε στο μυαλό μου. "Όμως... γιατί;" Παύση. "Θέλω να πω, υπάρχουν τόσα αγγλικά ποπ συγκροτήματα, υπάρχει μέχρι και ο Justin Bieber." (Αηδιάζει. Δεν την αδικώ.) "Πώς σας ήρθε να λατρέψετε την Κορεάτικη Ποπ, γιατί όχι τη Γιαπωνέζικη πχ.;"

"Ε, καλά" μου λέει. "Η Γιαπωνέζικη είναι για τα μωράκια. Είναι τσιχλόφουσκα. Ενώ η Κορεάτικη είναι για εφήβους, είναι πιο χάρντκορ, όπως και να το κάνεις. Μιλάει για τα προβλήματά μας."

"Ταυτίζονται τα προβλήματα μιας Αγγλίδας από φτωχογειτονιά του Βορείου Λονδίνου με τα προβλήματα τριών αγοριών που βγάζουν δισεκατομμύρια τραγουδώντας ποπ στην Κορέα;" Είμαι δύσπιστος και κοιτάζω την αφίσα του αγορίστικου συγκροτήματος που η Στέισι κρατά σφιχτά, ελπίζοντας πιθανότατα σε κάποιο αυτόγραφο όταν ανοίξουν οι πόρτες του κλαμπ.

"Φυσικά και ταυτίζονται τα προβλήματά μας" λέει με σιγουριά.

"Και ποια είναι αυτά;"

"Ξέρεις, οι σπαστικοί γονείς, οι φίλοι που σε προδίδουν... Ο έρωτας. Ο έρωτας κυρίως. Είναι πιο ωραίο, πιο εξωτικό να ακους τα προβλήματά σου σε ξένη γλώσσα, όχι;" Συμφωνώ μαζί της.

"Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ μεγάλωσα με ξένη μουσική, με αγγλικά τραγούδια".

Η Στέισι συνεχίζει ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην παρέα της που ετοιμάζεται να μπει στο κλαμπ για την K-Pop βραδιά: "Είναι ένα όνειρο, ξέρεις, μια φαντασίωση, μια εξωτική, μακρινή φαντασίωση. Βαριέμαι τη δική μας κουλτούρα λίγο. Η Κορεάτικη ποπ κουλτούρα είναι πιο αστεία, είναι πολύχρωμη. Καθόλου γκρίζα".

Της δίνω τη διεύθυνση του μπλογκ μου, όπου θα βάλω την συνέντευξή της. Της λέω: "Βάλε το google να στη μεταφράσει απ' τα Ελληνικά."

"Θα μου πεις εσύ για το ίντερνετ;" λέει. "Τα παίζω στα δάχτυλα όλα αυτά. Όλη η γενιά μου τα παίζει στα δάχτυλα. Κανονικά."

--------------------------------------------------------------------------------------------

[+] Ταχύρρυθμα Μαθήματα

30 K-Pop επιτυχίες, σε 3 λεπτά.

http://en.wikipedia.org/wiki/K-pop

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ