ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ανεκτίμητο: Ο Ριζοσπάστης γράφει για τον Κυνόδοντα

Facebook Twitter
5

[caps]

Πριν λίγες ημέρες ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε μια κριτική του Κυνόδοντα. Ο Πάνος Μιχαήλ μίλησε γι' αυτήν χτες στο υπερπόστ του. Οι κινηματογραφικές κριτικές της εφημερίδας είναι πάντοτε απολαυστικές, κυρίως στο πώς εντοπίζουν αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά στοιχεία σε φιλμ τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.

Συναντάμε κλισέ λεξιλόγιο, προβλέψιμες αιτιάσεις και ντετεκτιβίστικο εντοπισμό αντικομμουνιστικών αλληγοριών (άλλωστε κανείς δεν επιτρέπεται να πει ότι το καθεστώς του Στάλιν ήταν απολυταρχικό!). Ο καθένας με τον πόνο του, είναι η αλήθεια, αλλά ο Ριζοσπάστης βρίσκει και σε αυτήν την ταινία αντιδραστικά στοιχεία που παρεμβαίνουν στην κοινωνική συνείδηση και ετοιμάζουν το έδαφος για το χτύπημα της ταξικής πάλης!

Ακολουθούν οι αγαπημένες μου ατάκες απ' την κριτική, η οποία είναι η αλήθεια πως καλό είναι να διαβαστεί ολόκληρη, μιας και ο τεμαχισμός της μπορεί να είναι παραπλανητικός.

#Ο «Κυνόδοντας» λοιπόν έχει εξαγοράσει την στήριξη που του παρέχεται αφειδώς από την αστική εξουσία μέσω του συμπλέγματος μηχανισμών ανάδειξης «δικών της» προϊόντων.

#από την οικογένεια που καταπατά την ελευθερία, ξεκινά η ταινία ώστε να συνδέσει και να προλειάνει το πέρασμα στην γενική θέση: την καταπίεση των ατομικών ελευθεριών!

#χωρίς να απευθύνεται στην λογική, οργανώνει τα αισθήματα του θεατή στη βάση της αντίθεσης σε όσα λαμβάνουν χώρα στην οθόνη. Επιδιώκει να τρυπώσει ύπουλα στη συνείδηση μέσω ανακλαστικής αντίδρασης και όχι κατόπιν νοητικής διεργασίας. Η συνταγή που ακολουθείται συνίσταται σε ένα ευφυές, σκόπιμα επιτηδευμένο μείγμα, μια σύνθεση από καταγεγραμμένα, στην συνείδηση των θεατών, γνωρίσματα του φασισμού μαζί με χαρακτηριστικά που η αστική προπαγάνδα «αποδίδει» στον κομμουνισμό, αυθαίρετα, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, χωρίς δηλαδή διαδικασίες ανάλυσης και σύνθεσης.

#Στις πάμπολλες αντικομμουνιστικές αλληγορίες καταχωρούνται : η φιγούρα του αυταρχικού, του αιμοσταγούς «πατερούλη», το «τείχος» που έχτισε ο πατέρας για να απομονώσει την βίλα από τον έξω κόσμο, το αεροπλάνο που προσπαθεί να το σκάσει... το παιδί της οικογένειας που δήθεν το 'σκασε και δήθεν βρήκε τραγικό θάνατο εκεί έξω και τέλος ... τα φρύδια που πρέπει να βαφούν καφέ κι όχι μπλε «γιατί δεν υπάρχουν μπλε φρύδια», δηκτική ειρωνεία για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό ...

#Ο «Κυνόδοντας» συνιστά αντιδραστικό έργο που παρεμβαίνει στην κοινωνική συνείδηση.

#Το έργο αυτό είναι ιδεολογικά μεταβατικό, γι' αυτό είναι και δειλό! Το λανσάρουν για να «τσιμπήσουμε»... Ο «Κυνόδοντας» συνιστά τον πρόδρομο μιας πιο ωμά αντικομμουνιστικής τέχνης, στα πλαίσια της εκστρατείας της ΕΕ που στόχο έχει το χτύπημα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα σήμερα, που η κυρίαρχη τάξη επιδιώκει με πολλούς τρόπους και τους μηχανισμούς που διαθέτει, να ξαναγράψει την ιστορία και να συκοφαντήσει την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την οποία χαρακτηρίζει «ολοκληρωτισμό».

*Την επόμενη εβδομάδα: "Είναι το Spiderman 2 μια αντιδραστική αλληγορία για τα γκούλαγκ της Σιβηρίας;"

5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η ταινία είχε πολλές αντικομμουνιστικές αναφορές, με χαρακτηριστική τον τοίχο. Αν δεν τις αναγνωρίσατε, φταίει η ανάγνωσή σας. Εξάλλου τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο καθένας είναι επιλογή του, ειδικά στην τέχνη. Υ.Γ. Και ναι, είδα την ταινία (κρατώντας μεγάλο καλάθι).
Δεν την έχω δει την ταινία, αλλά και να κριτικάρει την ολοκληρωτική δεσποτική φύση των "κομμουνιστικών" καθεστώτων, είναι αντικομμουνισμός; Δηλαδή η κριτική του σταλινικού δεσποτισμού είναι "αντικομμουνισμός"; Και πρέπει η ταινία να είναι μια καλά σχεδιασμένη προπαγάνδα από ειδικούς μισθωμένους πράκτορες των καπιταλιστών; Δεν μπορεί δηλαδή ο καλλιτέχνης να ήθελε να περάσει τα μηνύματα του, σύμφωνα με τη δική του οπτική και φιλοσοφία των πραγμάτων; Μήπως το 1984 και η Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, είναι "αντικομμουνιστικά" γιατί κριτικάρουν και μάλιστα σκληρά, το δεσποτισμό και το ψέμα των "κουμμουνιστικών" (@@ κομμουνιστικά ήταν) καθεστώτων;
τα φρύδια που πρέπει να βαφούν καφέ κι όχι μπλε «γιατί δεν υπάρχουν μπλε φρύδια», δηκτική ειρωνεία για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό ... Πηγή: www.lifo.grχαχαχαχαχα! Δεν υπάρχουν! Αγαπάμε ριζοσπάστη!