Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride

Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
0
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Πρόσφατη φωτογραφία του Will McBride

 Λίγες μόνο μέρες μετά το πέρας της τελευταίας του ατομικής έκθεσης "'I was in love with this city" στο Βερολίνο, ο θρυλικός αμερικανός φωτογράφος Will McBride έφυγε στα 84 του χρόνια.

Ο McBride κατέγραψε με τρόπο πρωτοποριακό -στα όρια του αμφιλεγόμενου- την εφηβική σεξουαλικότητα δεκαετίες πριν ο Larry Clark αποφασίσει να κάνει τους πάντες να νιώθουν άβολα.

Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μαζικά γνωστός στην πατρίδα του μιας που έζησε όλη σχεδόν την ενήλικη ζωή του στην Γερμανία, όπου και πέθανε στις 29 του προηγούμενου μήνα.


Ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στη ζωή και το έργο του.

Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
"Τana and Victor", 1965


Ο Will McBride γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1931 στο Σεντ Λούις του Μισούρι, και μεγάλωσε στο Σικάγο.

Σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Norman Rockwell και συνέχισε τις σπουδές του πάνω στην τέχνη στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, στην Νέα Υόρκη.

Το 1953, σε ηλικία 22 ετών, ο McBride υπηρέτησε στην αμερικάνικη στρατιωτική βάση του Βύρτσμπουργκ στην Γερμανία. Δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω στην Αμερική.

Ερωτεύτηκε παράφορα το Βερολίνο, όπως είχε δηλώσει, και ήταν αυτή η εγκατάστασή του στην Ευρώπη που πυροδότησε την απαρχή μιας σχέσης ζωής με την φωτογραφία.

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως outsider και εκφραστή της γενιάς των beatnik, ο McBride έγινε σταδιακά ένα με την πόλη και τους κατοίκους της παρακολουθώντας στενά και καταγράφοντας τη ζωή τους με μία Leica.

Η αντισυμβατική του ματιά προσέδιδε μία ξεχωριστή αυθεντικότητα στις εικόνες του, και ήταν αυτή η ντοκιμαντερίστικη αμεσότητά του που για πολλούς τον καθιστά "πρόγονο" φωτογράφων όπως η Nan Goldin και ο Tillmans Wolfgang.

Ήδη από την δεκαετία του '50 άρχισε να συνεργάζεται με το γερμανικό περιοδικό Twen, αλλά και με άλλα νεανικά περιοδική της Ευρώπης.

Μέσα στην γκρίζα μεταπολεμική και αργότερα διαιρεμένη Γερμανία ο McBride επικεντρώθηκε στην ωμή απαθανάτιση της καθημερινής ζωής και της άγουρης σεξουαλικότητας της νέας γενιάς των Βερολινέζων, η οποία αναδυόταν αμήχανη ψηλαφίζοντας διστακτικά τη νέα εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter

Παρά το γεγονός όμως ότι η σεξουαλική αυτή απελευθέρωση σάρωνε την Ευρώπη και επηρέαζε βαθιά το έργο των καλλιτεχνών της, οι εικόνες του McBride είχαν την ιδιαιτερότητα να ξεχωρίζουν ή ακόμα και να εξοργίζουν:
Οι φωτογραφίες του περιείχαν συχνά γυμνό, άγουρο εφηβικό γυμνό για την ακρίβεια, και πολύ συχνά ο φωτογράφος ερχόταν αντιμέτωπος με τη λογοκρισία.

Το 1960 μία γυμνή φωτογραφία της εγκυμονούσας συζύγού του, Barbara, που δημοσιεύτηκε στο Twen είχε προκαλέσει σκάνδαλο, ενώ η προβοκατόρικη καταγραφή γυμνών νεαρών αγοριών σόκαρε όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά συχνά και τον ίδιο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Το 1970 ο McBride συνεργάστηκε με τον ψυχαναλυτή και σεξολόγο Martin Goldstein, δημιουργώντας το "The Sex Book" (Lexicon der Sexualitat).

Επρόκειτο για μία ρεαλιστική και "εικονογραφικά ειλικρινής" εγκυκλοπαίδεια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι ριζοσπαστικές για την εποχή φωτογραφίες του McBride έκαναν το "Sex Book" να συγκαταλέγεται μέχρι και σήμερα ανάμεσα στα πιο καλλιτεχνικά παιδαγωγικά βιβλία για το σεξ που έχουν ποτέ εκδοθεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, ο φωτογράφος επαναλαμβάνει το εγχείρημα σε συνεργασία με την ψυχίατρο Helga Fleischhauer-Hardt. 

Το βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά και γονείς με τίτλο "Show Me!" (Zeig Mal!) μεταφράστηκε στα αγγλικά και πολύ γρήγορα ήταν διαθέσιμο σε Ευρώπη και Αμερική πουλώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Κι ενώ αρχικά οι κριτικές για την σεξουαλική αυτή εγκυκλοπαίδεια ήταν διθυραμβικές – με τον αμερικάνικο τύπο της εποχής να κάνει λόγο για φωτογραφίες όμορφες, γοητευτικές, και κομψές- το "Show Me!" θεωρήθηκε αργότερα ένα μάλλον αμφιλεγόμενο έργο που τελικά περιορίστηκε σύμφωνα με τους νέους νόμους που αφορούσαν στην παιδική πορνογραφία και απαγορεύτηκε στην Αμερική.

Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
"‘Study of Mathias", 1970

Παρ' όλα αυτά η εγκυκλοπαίδεια επανεκδόθηκε το 1990 στην Γερμανία με τον τίτλο "Please, Show More".

Αυτή τη φορά στο βιβλίο προστέθηκαν κεφάλαια με πληροφορίες γύρω από το AIDS καθώς και γύρω από διαφορετικά σεξουαλικά πρότυπα, όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις. 

Η δουλειά του McBride άρχισε να ξαναγίνεται ευρύτερα γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του '90, μετά την έκδοση των λευκωμάτων 'My Sixties' (1994), 'I, Will McBride' (1997) και κυριότερα του βιβλίου 'Coming of Age' που εκδόθηκε το 1999 λίγο πριν την αυγή της νέας χιλιετίας.

Έκτοτε το έργο του δεν σταμάτησε να εκτίθεται σε γκαλερί και μουσεία ολόκληρης της Ευρώπης, εν΄λω το 2004 ο McBride έλαβε το βραβείο της γερμανικής φωτογραφικής ομοσπονδίας, Dr. Erich Salomon Prize .

Ήδη από το 2001 διεθνή youth culture περιοδικά απευθύνονταν στον McBride για teen themed φωτογραφήσεις που σήμερα έχουν ξεχωριστή αξία, ενώ μέχρι και η Παριζιάνικη Vogue του είχε αναθέσει editorial μόδας.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια ο σημαντικός φωτογράφος είχε αφιερωθεί περισσότερο στην ζωγραφική.

Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Από τις σελίδες του εγχειριδίου σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ‘show me’
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Από τις σελίδες του εγχειριδίου σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ‘show me’
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
"Jack Crowley with dove"
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
strandbad wannsee, 1959
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Fashion editorial στην Vogue, Αύγουστος 2001
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Από το τελευταίο του editorial στο Dazed & Confused το 2011
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Από το τελευταίο του editorial στο Dazed & Confused το 2011
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Από το τελευταίο του editorial στο Dazed & Confused το 2011
Ο άγουρος ερωτισμός του Will McBride Facebook Twitter
Ο Andy Warhol στον φακό του McBride, Νέα Υόρκη, 1970
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ