Στην εποχή όπου βασιλεύει η εύκολη ψηφιακή εικόνα και οι αμέτρητες selfie, μια ομάδα σπουδαστών φωτογραφίας από την Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στο μακρινό 1842 - την εποχή που o καινοτόμος Sir John F.W. Herscel εφευρίσκει σχεδόν τυχαία μια διαφορετική τεχνική εκτύπωσης- και παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας με αυτοπροσωπογραφίες, διαφορετικές από αυτές που έχουμε σήμερα συνηθίσει.

 

Η έκθεση κυανοτυπίας με τίτλο "Υποσυνείδητο σώμα" εγκαινιάστηκε χθες στον χώρο πολιτισμού του Ιανού, και αποτελείται από δώδεκα συνολικά έργα - αυτοπροσωπογραφίες των σπουδαστών εκτυπωμένες σε ύφασμα.


Η επιμελήτρια της έκθεσης, και καθηγήτρια φωτογραφίας της +esp Νέκτι Αραμπατζή, μας ξεναγεί, και μας μιλάει για τις απαρχές της "ξεχασμένης" αυτής τεχνικής, και για την σύγχρονη εποχή της καταιγιστικής αυτοπροβολής μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

 

φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

"Η τεχνική της κυανοτυπίας (cyanotype or blueprint process) εφευρέθηκε από τον Sir John Herschel το 1842, προσπαθώντας να βρει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να αντιγράφει τις σημειώσεις του.
Πρόκειται για μία μορφή γρήγορης εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται από μια χαρακτηριστική μπλε ένωση του σιδήρου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ήταν από τις πρώτες μη αργυρούχες φωτογραφικές τεχνικές."

 

φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Πρόκειται για μία μορφή γρήγορης εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται από μια χαρακτηριστική μπλε ένωση του σιδήρου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ήταν από τις πρώτες μη αργυρούχες φωτογραφικές τεχνικές

 

Άννα Βαρελά
Άννα Βαρελά

 

Άννα Βαρελά
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Άννα Βαρελά φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

"Η αφορμή για την δημιουργία της συγκεκριμένης έκθεσης έχει ως αφετηρία την ενασχόληση των σπουδαστών με την συγκεκριμένη τεχνική, πέρα από τα πλαίσια συγκεκριμένου μαθήματος που είχε προηγηθεί.
Παρατηρώντας το ενδιαφέρον τους γεννήθηκε και η ιδέα για το project "Υποσυνείδητο Σώμα".


Η έκθεση αποτελείται από δώδεκα αυτοπροσωπογραφίες εκτυπωμένες σε ύφασμα με την τεχνική της κυανοτυπίας.
O χρόνος εκτύπωσης για τα συγκεκριμένα έργα κυμάνθηκε από 12 έως 20 λεπτά έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία (ο χρόνος εξαρτάται από την πυκνότητα του αρνητικό)."

 

Αργυρώ Μυτηλινού
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Αργυρώ Μυτηλινού φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Αριστοτέλης Φακιόλας
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Αριστοτέλης Φακιόλας φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Βάσια Κατσέα
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Βάσια Κατσέα φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Βιβή Παπαδοπούλου
Βιβή Παπαδοπούλου

 

"Η ψηφιακή εικόνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
Η αυτοπροβολή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των selfie είναι καταιγιστική.
Στο σημείο αυτό θα δανειστώ την αποσαφηνίσει των όρων selfie & self portrait από την φωτογράφο/ καλλιτέχνη Cristina Nuñez:
Selfie είναι μια εικόνα του εαυτού μας που παράγεται από ένα smartphone ή ένα tablet, σε μια ορισμένη κατάσταση. Ο δημιουργός ελέγχει την δική του εικόνα και σκοπός είναι η άμεση δημοσιεύσει του.
Δίνεται βαρύτητα στην άμεση αυτοπροβολή πάρα στην καλλιτεχνική ποιότητα της.


Μια αυτοπροσωπογραφία είναι η εσωτερική αποτύπωση του εαυτού μας (προσωπική εικόνα). Παράγεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επικεντρώνεται στην δημιουργική διαδικασία. Ο ίδιος δεν ελέγχει τόσο την εικόνα του, αλλά την δημιουργική διαδικασία που επιτρέπει το ασυνείδητο να μιλήσει μέσω της τέχνης.

Η αυτοπροσωπογραφία αποτελεί ένα βαθύ διάλογο με τον εαυτό μας."

 

Βιβή Παπαδοπούλου
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Βιβή Παπαδοπούλου φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Γιώργος Μόκκας
Γιώργος Μόκκας

 

Δημήτρης Γκούμας
Δημήτρης Γκούμας

 

Θεοδώρα Σαχίνη
Θεοδώρα Σαχίνη

 

Κατερίνα Μαστορα
Κατερίνα Μαστορα

 

Παναγιώτης Μπακογιώργος
Παναγιώτης Μπακογιώργος

 

Παναγιώτης Μπακογιώργος
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Παναγιώτης Μπακογιώργος φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Νέκτι Αραμπατζή
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Νέκτι Αραμπατζή φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 

Who is who

Η Νέκτι Αραμπατζή κατάγεται από τη Δαδιά Έβρου, και ζει και εργάζεται από το 1997 στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με την ενασχόληση της ως εκπαιδεύτρια φωτογραφίας, έχει επιμεληθεί μια σειρά από φωτογραφικά workshops σε συνεργασία με την +esp καθώς και προσωπικές της εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής ως video artist σε ιδιωτικές παραγωγές.


________________________________

 

Υποσυνείδητο Σώμα

Πού: Ιανός, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου - 7 Οκτωβρίου 2014

Εκθέτουν οι: Άννα Βαρελά, Δημήτρης Γκούμας, Μενέλαος Καζακίδης, Βάσια Κατσέα, Κατερίνα Μάστορα ,Γιώργος Μόκκας, Παναγιώτης Μπακογιώργος, Αργυρώ Μυτιληνού, Βιβή Παπαδοπούλου, Θεοδώρα Σαχίνη, Κωνσταντίνα Τσελεπή, Αρίστος Φακιολάς.