________________
1.


Άκου πως έχει το πράγμα..
Είμαστε σε μία πολύ όμορφη σχέση εδώ και πέντε χρόνια. Εξ αποστάσεως μεν αλλά με πολλή αγάπη, προσπάθεια, υπομονή, πήγαινε-έλα, βαλίτσες, τηλεφωνήματα, και όμορφες στιγμές. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να παρθεί κάποια απόφαση για το επόμενο "βήμα" και καταλαβαίνω πως αυτήν η στιγμή πλησιάζει. Έλα όμως που στη σκέψη και μόνο μιας ενδεχόμενης επισημοποίησης με λούζει κρύος ιδρώτας, νιώθω τόσο πανικό που δεν μπορώ να πάρω ανάσα! Και όταν λέω επισημοποίηση δεν εννοώ γάμους και πανηγύρια, απλά και μόνο το γεγονός να σχεδιάσουμε μια κοινή πορεία π.χ. να πούμε ότι του χρόνου να μείνουμε μαζί.
Δικαιολογώ τον εαυτό μου γι' αυτόν τον πανικό διότι μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι εκτός από τα προσωπικά παίρνω συγχρόνως απόφαση για τα επαγγελματικά μου αλλά και για τον τρόπο ζωής μου. Είναι στρατιωτικός με συχνές μεταθέσεις και εγώ δικηγόρος. Πρέπει, λοιπόν, να πω ότι βρίσκω τρόπο να μπω στο δημόσιο π.χ. στο δικαστικό με ό,τι θυσίες αυτό συνεπάγεται, να πάρω απόφαση ότι αφήνω φίλους και οικογένεια και ότι ζω με αυτόν τον νομαδικό τρόπο ζωής κάτι που δε μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ.
Είναι λες και έχω βολευτεί σε ρομαντικά διήμερα και αδυνατώ να πάω παρακάτω. Πως παίρνεις μία τόσο μεγάλη απόφαση; Δε θέλω να υπαγορευτεί η απόφασή μου από τον πανικό. Τον αγαπάω τόσο. Τα μετράω, τα ζυγιάζω αλλά άκρη δε βγάζω.- χορεύοντας λ-α,μπα-ντα

 

Με στενοχωρείτε όταν μου στέλνετε ερωτήσεις που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε.


Ακόμη και αν ήθελες μια γνώμη εξωτερική, είμαι τόσο εξωτερική που μου είναι αδύνατο. Τι να λάβω υπόψη μου; Το χαρακτήρα σου, που δεν ξέρω; Το πόσο τον αγαπάς, που δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες «τόσο;» Τα όνειρα που είχες και που έχεις, που μου είναι άγνωστα;


Ό,τι και να κάνεις, θα πρέπει να αφήσεις κάτι πίσω. Ό,τι και να κάνεις, ποτέ δε θα μάθεις αν ήταν η σωστή απόφαση, γιατί ποτέ δε θα μάθεις τι θα είχε γίνει «αν». Κατά κάποιο τρόπο, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει τρόπος να μάθεις τι θα είχε γίνει «αν» (εκτός αν παίζεις σε ταινία του Παπακαλιάτη) όλες οι αποφάσεις είναι σωστές. Όλες οι αποφάσεις είναι λάθος.


Κι εγώ δικαιολογώ τον εαυτό σου για τον πανικό, γιατί είναι από τις λίγες αποφάσεις που θα ξέρεις ότι θα έχουν σημασία για την υπόλοιπη ζωή σου. Θυμήσου όμως ότι τέτοιες αποφάσεις παίρνεις καθημερινά, απλώς δεν το ξέρεις. Γιατί έγινες δικηγόρος, γιατί αυτός είναι στρατιωτικός, γιατί γνωριστήκατε τελικά, κάποια από αυτά έγιναν με μια σειρά αποφάσεων που πήρες χωρίς να σκεφτείς δεύτερη στιγμή.


Είναι μια από τις φορές που πρέπει να προσδιορίσεις τις προτεραιότητες σου, και ο πανικός οφείλεται στο ότι δεν τις έχεις ήδη θέσει. Τι θέλεις από τη ζωή σου, τι είναι το πιο σημαντικό; Να μην μετακινείσαι και να φτιάξεις ρίζες; Να έχεις έναν σύντροφο και η μονιμότητα είναι δευτερεύουσα; Να κάνεις λαμπρή καριέρα; Αυτή είναι η πυξίδα που θα σε οδηγήσει. Η πυξίδα αυτή δημιουργείται μέσα από προσπάθεια, δεν προκύπτει ενώ ζούμε χωρίς αναζήτηση. Αν δεν την έχεις, περίμενε μέχρι να τη δημιουργήσεις, και αν δε μπορείς να τη δημιουργήσεις ή αν δεν γίνεται να περιμένεις, πρέπει να μάθεις να δέχεσαι όσα έρχονται. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που θα μπορείς να κατηγορείς θα πρέπει να είναι ο εαυτός σου.

 

 

 

________________
2.


Δεν θέλω να φανεί ότι σε κολακεύω, αλλά έχω εντυπωσιαστεί με τον απόλυτα συνειδητοποιημένο τρόπο που απαντάς, κάνοντας τα προβλήματα να ξεδιαλύνονται..!Η βοήθειά σου λοιπόν μου φαίνεται κρίσιμη και τώρα..η κατάσταση έχει ως εξής:
Χωρίζω με το φίλο μου, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα σχέση μου, με έναν άνθρωπο που σαν προσωπικότητα θεωρώ πολύ ιδιαίτερο..λόγοι χωρισμού συχνοί τσακωμοί, ένιωθα έφυγε ο έρωτας..όλοι οι κοντινοί μου άνθρωποι λέγαν δεν κάνει για μένα..μου λείπει καθημερινά όμως και τον σκέφτομαι πολύ..!δεν είναι από συνήθεια, έχω γεμίσει την καθημερινότητά μου με ενδιαφέροντα πράγματα..Είναι εγωισμός αυτό που νιώθω και τον θέλω πίσω.?είναι πλασματική η αίσθηση που έχω ότι δεν θα βρω εύκολα κάποιον να εκτιμάω τόσο εγκεφαλικά.?ρωτάω εσένα για να μην κάνω καμιά χαζομάρα και τον πληγώσω πάλι...Σ'ευχαριστώωω..!- messed up..


Και πάλι, με στενοχωρείτε όταν μου στέλνετε ερωτήσεις που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε.


Σε ευχαριστώ που πιστεύεις ότι μπορώ να ξεδιαλύνω τα προβλήματα, αλλά αν το κάνω, είναι γιατί μερικές φορές έχω και τα κατάλληλα δεδομένα. Ο «ιδιαίτερος» χαρακτήρας και οι «συχνοί τσακωμοί» είναι αυτά που έπρεπε να αναλύσεις, και το γεγονός ότι αποφεύγεις να το κάνεις, ίσως σημαίνει ότι αποφεύγεις να βάλεις τα πράγματα κάτω και να δεις τι είναι αυτό που συμβαίνει μεταξύ σας. Οι κοντινοί σου λένε ότι δεν κάνει για σένα – τι είδους δήλωση είναι αυτή; Εσύ δεν ξέρεις αν είναι ο κατάλληλος για σένα; Μάλλον δεν ξέρεις, κι αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από το αν θα κάνεις καμία χαζομάρα και τον πληγώσεις πάλι.

 

 

 

________________
3.


Αγαπητή Λένα,

Εσύ τι πιστεύεις υπάρχει μια ξαφνική αύξηση των gay(γυναικών και αντρών) τα τελευταία χρόνια ή απλά έχουν λιγότερους λόγους να φοβούνται/κρύβονται?- Theano


Το δεύτερο.


 

 

________________
4.


Ίσως σε έχουν ξαναρωτήσει, αλλά διαβάζοντας σε κάποιο κείμενό σου ότι αγαπάς πολύ τον Γούντι Άλεν, είπα να ρωτήσω: τι γνώμη έχεις για το γεγονός ότι παντρεύτηκε τη θετή του κόρη;- quinn

 

Πρώτα πρώτα, δεν παντρεύτηκε τη θετή του κόρη. Λες να είναι νόμιμο να παντρευτείς τη θετή σου κόρη;
Παντρεύτηκε τη θετή κόρη της συντρόφου του. Δεν είναι η ιδανική επιλογή (αυτό δε χρειάζεται ανάλυση) αλλά προσωπικά δε με σοκάρει. Δεν πρόκειται να κουνήσω το ηθικό μου δάχτυλο, γιατί οι μικροί τους μεγάλους μόνο από εκεί πασχίζουν να τους πιάσουν: από την δήθεν απεριόριστη ηθική των ασήμαντων που ισχυρίζονται ότι την κατέχουν καλά και που διαδίδουν ότι τους τρέχει από τα μπατζάκια.


Η Μία Φάρροου και ο Γούντι Άλεν δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, όπως δεν είναι και η Σουν Γι και όλοι όσοι εμπλέκονται στην ιστορία. Είναι άνθρωποι που έχουν ζήσει πολλές φορές σε ακραίες συνθήκες, η μία ακολουθώντας γιόγκι στην Ινδία, ο άλλος κυρίως μέσα στο μυαλό του, το οποίο μας έχει εκθέσει με πολύ γλαφυρό τρόπο. Η Σουν Γι ήταν ένα ορφανό που βρέθηκε στο Μανχάταν ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες του θεάτρου και του κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Φανερά, μέσα στα σχέδια και των τριών δεν ήταν να βρουν μια δουλίτσα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, να βρουν ένα καλό παιδί να παντρευτούν και μετά να φτιάξουν οικογένεια δίπλα στα πεθερικά για να παίρνουν τάπερ στο σπίτι. Με τι κριτήριο θα τους κρίνουμε εμείς; Τα σκάνδαλα που μπορεί να προκαλέσει ο καθένας είναι ανάλογα με το εκτόπισμά του. Άλλους πειρασμούς θα συναντήσει ο Θανάσης στη ζωή του, άλλες ο Γούντι Άλεν.
Οι διάσημοι ζητούν την προσοχή, τον θαυμασμό και κυρίως, τα λεφτά μας, μέσα από την τεράστια κοροϊδία του ότι αν και ζουν πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, τελικά «είναι σαν κι εμάς». Το κοινό διψάει να ταυτιστεί. Όχι, δεν είναι σαν κι εμάς. Είναι εντελώς αλλιώς και ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, ο οποίος μας είναι τελείως άγνωστος και στον οποίο δεν έχουμε την παραμικρή πρόσβαση, εκτός από τις προσεκτικά φιλτραρισμένες εικόνες που διαλέγουν οι ατζέντηδες και από τις παραμορφωτικέςε σκανδαλώδεις και εμετικές φυλλάδες. Δε λέω ότι έχουν δικαίωμα να παραβούν νόμους ή να πατήσουν επί πτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ο Γούντι Άλεν δεν παραβίασε κάποιο νόμο. Ούτε λέω ότι ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό. Λέω ότι η επίκληση της ηθικής μερικές φορές είναι η μάσκα της υποκρισίας.

 

 

 

________________
5.


ήθελα να σε ρωτήσω, γιατί δεν διαβάζω συχνά από άντρες στην στήλη σου, αλλά ούτε και ακούω γενικότερα "άρχισα να δέχομαι μαζί της αλλά δεν ήθελε σχέση" ή "την ερωτεύτηκα παράφορα, κάναμε τέλειο σεξ αλλά δεν ήθελε κάτι παραπάνω"...μήπως ρε συ αμπα παίζουμε και εμείς οι γυναίκες το παιχνίδι που παίζουν αυτοί για αυτούς?και πως να το αλλάξουμε?-ενταξει το ξέρω ότι υπάρχουν και κάποιες εξαιρεσεις--ποια?


Αν παίζουμε κάποιο παιχνίδι, είναι ένα του οποίου οι κανόνες έχουν τεθεί χιλιετίες πριν γεννηθούμε, αυτό της πατριαρχικής κοινωνίας. Όσο το σεξ είναι κάτι που ο άντρας το διεκδικεί και η γυναίκα το παραχωρεί μετά από σκληρή μάχη που λέγεται «φλερτ», όσο οι εξαιρέσεις χαρακτηρίζονται ως «εύκολες» ΚΑΙ από τις άλλες γυναίκες, τις ίδιες ιστορίες θα ακούμε. Θέλεις να κάνεις την αρχή; Χαρακτήρισε κάποιον άντρα ως «εύκολο», να δούμε ποιος θα καταλάβει με την πρώτη τι εννοείς.


 

 

________________
6.


α μπα μου μολις ειδα το cloud atlas και παρολο που δε πιστευω πλεον καθολου σε ολα αυτα που αναφερεται η ταινια, θυμηθηκα τα παιδικα μου χρονια που ημουν αθεραπευτα ρομαντικη και με συγκινησε ολιγον. εχεις δει τη ταινια?σου αρεσε?
p.s.προτεινε κ κανενα βιβλιαρακι που διαβαζεις αυτη τη περιοδο.
ευχαριστω για το χρονο σου!!φιλια πολλα:)- δημητρα

 

Την είδα. Μου φάνηκε παιδαριώδης, με διδάγματα βγαλμένα από fortune cookies.

 

Τώρα διαβάζω το "What Alice Forgot", μια διασκεδαστική ιστορία για μια γυναίκα που χτυπάει το κεφάλι της σε ένα ατύχημα και όταν ξυπνάει συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει ό,τι έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωή της (και κατά συνέπεια της παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσει κάποια λάθη), είναι καλό για παραλία, μόνο που εδώ έχει μείον έξι βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

________________
7.


Εάν εσύ ο ίδιος δεν είσαι ευχαριστημένος με την ζωή σου, (αλλιώς τα μέτραγες κι αλλιώς σου βγήκαν δηλαδή), δεν έχεις αυτοπεποίθηση λόγω των διαφορετικών συνθηκών και των ματαιωμένων προσδοκιών, πως είναι δυνατόν να μην κρέμεσαι από τον σύντροφό σου ή να μην τον απορρίπτεις? Ποια είναι η λύση, να μην κάνεις καθόλου σχέση μέχρι να τα βρεις με τον εαυτό σου? Και αν παραμείνεις, πως ξέρεις ότι δεν είσαι εσύ υπερβολικός στις αντιδράσεις σου λόγω του πληγωμένου σου εγώ ή απλά ο άλλος φέρεται άδικα και εσύ φυσιολογικά αντιδράς?- Hedda

 

Για όλους μας έτσι είναι. Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς τα βρήκαμε, και οι προσδοκίες μας πήγαν μαζί με τις χαμένες κάλτσες. Όταν συμβαίνει αυτό, η πρώτη μας ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι τα γκομενικά μας. Δεν ξέρω αν είναι για σένα, αλλά έτσι μου φαίνεται. Μπορείς να δεχτείς ότι αλλιώς σου ήρθαν τα πράγματα, αλλά να εκτιμήσεις τον σύντροφο ως χρυσάφι που είναι εκεί για σένα, ή να τον απορρίψεις, ή να αισθάνεσαι χλιαρά απέναντί του, ή να νιώθεις όπως θέλεις τέλος πάντων να νιώθεις.


Αυτό που έχει σημασία δεν είναι κατά πόσο ματαιώθηκαν οι προσδοκίες σου, να τις μετρήσεις και να βγάλεις σκορ, αλλά το τι κάνεις με τα δεδομένα που έχεις κάθε στιγμή. Τι έκανες εσύ, όταν ματαιώθηκαν αυτές οι προσδοκίες; Σκεπάστηκες με κουβέρτα και έβαλες τα κλάματα, ή προσπάθησες να δεις τι μπορείς να κάνεις με τα νέα δεδομένα; Οι άνθρωποι που έχουν υγιή αυτοπεποίθηση δεν την απέκτησαν επειδή κατέκτησαν τον έναν στόχο μετά τον άλλον, αλλά επειδή κατάφεραν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν με τις αναποδιές που τους έτυχαν, μαθαίνοντας από αυτές παράλληλα ώστε να αποφεύγουν τις κακοτοπιές στο μέλλον.


Ναι, το κλειδί είναι η αυτογνωσία. Αυτό θα ανοίξει όλες τις πόρτες, και αυτός ο κώδικας θα ξεδιαλύνει όλα τα ερωτήματα. Η αυτογνωσία δεν είναι η κορυφή κάποιου βουνού που θα σου επιτρέψει να έχεις σύντροφο, είναι πολλές πίστες. Άλλοι σύντροφοι μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι όχι.