________________
1.


Τι είναι αυτό που κάνει τις κατσαρίδες απ'τα πιο σιχαμερά έντομα και δη για το γυναικείο πληθυσμό; Τα μακριά στιλπνά φτερά; Τα τριχωτά ποδαράκια; Η φάτσα; Το θράσος τους κι ο φόβος μας ότι αν μπλακεί στα μαλλιά μας θα πρέπει κάποιος να μας τα κόψει επιτόπου γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπλεχτεί με τόσα πόδια;- Κατσαριδοτρομοκρατημένη


Μετά τα χθεσινά σχόλια για την τρομάρα που κάνει μανάδες να παρατάνε παιδιά, διάβασα λίγο ακόμα γι' αυτά τα πλάσματα και έμαθα τα εξής:


Ζουν στη γη εδώ και 350.000.000 χρόνια (!)
Κάθε θηλυκό κάνει 35.000 παιδιά το χρόνο (!)
Μια σταγόνα λάδι μπορεί να διατηρήσει στη ζωή μια κατσαρίδα για μια εβδομάδα (!)
Τρώνε οτιδήποτε έχει έστω και ελάχιστη θρεπτική αξία, όπως το δέρμα παπουτσιών και κόλλα βιβλίων (!)


Οπότε απορώ πώς και δεν έχουν κυριαρχήσει στη γη. Από την άλλη, μάλλον έχουν κυριαρχήσει.


Στο Βιβλίο των Νεκρών των Αιγύπτιων υπάρχει ξόρκι για τις κατσαρίδες (φαντάζομαι ότι τους ταλαιπωρούσαν πολύ) που πάει κάπως έτσι: «Φύγε μακριά μου, ω αχρεία κατσαρίδα, γιατί είμαι ο Θεός Κνουμ!»

(Κνουμ ή Χνουμ ή Κνεμού, ένας από τους αρχαιότερους Θεούς, κριοκέφαλος και αγγειοπλάστης).


Και λίγη ψυχολογία:


«Η επιλογή ενός εντόμου ως φοβικό αντικείμενο μπορεί να είναι ένα γεγονός τυχαίο, συμβολικό ή απολύτως λογικό. Όταν είναι συμβολικό τα έντομα αντιπροσωπεύουν συχνά βρωμιά και ακαθαρσίες. Έχουν επίσης ερμηνευτεί ως σύμβολό της σεξουαλικής διείσδυσης που δε μπορεί να εξαλειφθεί Schrut και Waldon 1963). Η «λογική» επιλογή των εντόμων ως φοβικά αντικείμενα έχει περιγραφεί καλά από τον Kolansky (1960), ο οποίος αναφέρει μια περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού με εντομοφοβία. Τα συμπτώματα ήταν αποτέλεσμα του ότι της είχαν πει ότι η αδερφή της, η οποία είχε πεθάνει από πνευμονία, είχε πεθάνει από ένα «ζωύφιο» (bug).Τέλος αξίζει να αναφερθεί η ερμηνεία του Savory (1964). Ο Savory πιστεύει ότι ο φόβος των εντόμων προκύπτει από τις σπασμωδικές τους κινήσεις που κάνουν τον αμφιβληστροειδή να αποτυπώνει εικόνες παρόμοιες με εκείνες που εμπλέκονται κατά την πτώση. Ακολουθείται απελευθέρωση της αδρεναλίνης και η αύξηση μυϊκού τόνου και αυτοί είναι οι παράγοντες που κάνουν τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει την κατάσταση ως «φόβο».


Οπότε, κορίτσια, ο φόβος σας δεν είναι κάτι που πρέπει να αφήσετε να περάσει έτσι, ειδικά αν σας δυσκολεύει τη ζωή. Υπάρχει κάποιος λόγος που φοβόσαστε τόσο έντονα και τόσο παράλογα, φαντάζομαι ότι θέλετε να τον ανακαλύψετε, όχι;

 

 

 

________________
2.


"Αγαπητή Α,μπα
Ξεκίνησα να ακούω τζαζ κάποια στιγμή και μου γεννήθηκε η απορία που είχα και παλιότερα με τη ροκ: οι άπειρες κατηγοριοποιήσεις της μουσικής (funky jazz, bebop jazz, swing jazz, modern jazz κλπ κλπ) έχουν κάποιο νόημα ή είναι απλά για να βασανιζόμαστε; Όταν ακούω ""γνώστες του αντικειμένου"" να συζητάνε μεταξύ τους και να λένε ότι είναι τοοοοοσο απλό να τα ξεχωρίσεις, νιώθω ότι έχω το iq αμοιβάδας. "-Bird on a wire


"Συμπληρώνω στην προηγούμενη ερώτησή μου: Ως κοινή θνητή έχω ελπίδα να μάθω ποτέ να ξεχωρίζω τις jazz μεταξύ τους; Θέλει μέθοδο; Να ξεκινήσω από κάπου; Να ακούω εμμονικά ένα είδος μέχρι να το μάθω απέξω;


Ή να παραμείνω στην παντοτινή άγνοιά μου και να αποκτήσω σοβαρότερα προβλήματα;"- Bird on a wire
Οι κατηγοριοποιήσεις έχουν νόημα αν είσαι ιστορικός μουσικής, κριτικός μουσικής ή εραστής της μουσικής, γιατί κάνουν τη συνεννόηση ευκολότερη (και ευνοούν τις διαφωνίες, βεβαίως βεβαίως). Όταν ξεκινάνε δίπλα σου αυτές οι συζητήσεις συνιστώ να παραγγέλνεις ένα ακόμα τζιν τόνικ.

 

 

________________
3.


Πώς γίνεται να μην διδασκόμαστε από τα λάθη μας, και να λέμε ότι έχουμε κουραστεί να κάνουμε τα ίδια την στιγμή ακριβώς που τα επαναλαμβάνουμε; Είμαστε φύσει παράλογα όντα; (όχι, δεν έχω έρωτες στο μυαλό μου, την δουλειά μου σκέφτομαι, και την αδυναμία μου να πιεστώ -πολύ είναι η αλήθεια- και να κάνω ένα βήμα παραπέρα)- Λίνα


Είμαστε φύσει τεμπέλικα όντα, πιστεύω. Όχι με την καταδικαστέα έννοια, αλλά με την έννοια ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρούμε δυνάμεις και να πετυχαίνουμε το μέγιστο αποτέλεσμα με την ελάχιστη προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο, αλλά επιμένουμε. Αν δεν επιμέναμε τόσο, θα είχαμε εξαφανιστεί από τη γη.

 

 


________________
4.


"Hey you! Γιατί όταν μιλάω μέσα στο κεφάλι μου για τα πράγματα που θα με έκαναν ευτυχισμένη μου φαίνονται σημαντικά, ενώ αν τα πω φωναχτά και σε κάποιον άλλον μου ακούγονται γελοία και ντρέπομαι; aarrrghhh.."- γκοτ ε μπρέιν λάικ μπάμπλγκαμ


Δεν είναι υπέροχο το γεγονός ότι κανείς δε μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας;

 

 

________________
5.

 

Γιατί μερικοί σε ρωτάνε πράγματα στα οποία κάλλιστα μπορεί να τους απαντήσει η google; -baby did a bad thing


Γιατί τους αρέσει η ανθρώπινη επαφή.

 

 

 

________________
6.

 

Έχεις καμιά καλή ιδέα πως να ξυπνάω το πρωί χωρίς να χρειάζεται να βάζω αναβολή σε 3 ξυπνητήρια κάθε 5 λεπτά για τουλάχιστον μισή ώρα (καμιά φορά και μία ώρα...); Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξυπνάω εύκολα και ανώδυνα; Να σημειώσω ότι κοιμάμαι σχετικά νωρίς και ότι δε μπορώ τα βάναυσα ξυπνήματα. Ευχαριστώ! -Καλημέρα!


Μερικές φορές βοηθάει αν πηγαίνεις για ύπνο μισή ώρα πριν ή μισή ώρα μετά. Κάπως καταφέρνεις και βάζεις το ξυπνητήρι την ώρα που ο κύκλος του ύπνου είναι στα καλύτερά του. Αλλά αν είχα ανακαλύψει τον τρόπο εύκολης αφύπνισης τώρα θα έπινα Μάι Τάι στις Μπαχάμες.

 

 

 

________________
7.


τελικά γιατί είμαι τόσο κότα και εκεί που λέω ότι θα χρησιμοποιώ τη λογική περισσότερο, άπαξ και μου δοθεί ευκαιρία για αξιόλογη παρέα, το προσπαθώ όσο γίνεται? και τρώω τα μούτρα μου? και χάνω τον χρόνο μου? μία ερώτηση είναι. αλήθεια. επίσης παρατήρησα ότι κάνω αυτό που είχες αναφέρει σε άλλη σου απάντηση, ότι το καταστρέφω γιατί πιστεύω ότι δεν θα με θέλουν αργότερα.- γλυκά νερά


Δεν είναι εύκολο να δείξεις ότι είσαι διαθέσιμος χωρίς να φανείς ζήτουλας, καθόλου εύκολο. Θέλει λίγο ισορροπία μεταξύ κρύου και ζεστού. Βοηθάει αν γενικά δεν σου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι και είσαι καχύποπτη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχεις προσωπικά ενδιαφέροντα και να μπορείς να κάθεσαι μόνος σου χωρίς να σε πιάνει πανικός. Ξεκίνα από κει.

 

 

 

________________
8.

 

"Αγαπητη α,μπα..
ειναι κακο να απογοητευομαι οταν το αγορι μου-ετων 30-εχει χρηματα μονο για να κανουμε καμια βολτα με δανεικο αμαξι (δεν εχει ουτε αμαξι, ουτε σπιτι)?
Αυτο που με κανει να συγχιζομαι ειναι οτι δεν δειχνει να τον απασχολει.
Απο την αλλη εγω-ετων 20-δεν εχω ανεση χρηματων περισσοτερο απο το να παω για καφε η ενα σινεμα η να πιω ενα ποτο.
Δεν εχω προβλημα να του τα πληρωσω, ουτε και θα ηθελα να πληρωνει αυτος τα δικα μου εν ονοματι του ''ανδρισμου'', αλλα ολο αυτο οταν γινεται συνηθεια με κανει να απογοητευομαι.
Να προβληματιστω με τον συντροφο μου που φαινεται να εχει αμφιβολες αποψεις περι αξιοπρεπειας,η να προβληματιστω με τον εαυτο μου που αφηνει τετοιες τυχαιες περιστασεις οπως ειναι τα χρηματα να δημιουργησουν δευτερες σκεψεις για τον ερωτα μου;"- an overreactress?


Αυτό που σε απασχολεί δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά η στάση του απέναντι σ' αυτά. Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε είναι ασήμαντο, και αν έχετε διαφορετική άποψη επί του θέματος στο μέλλον σας βλέπω τσακωμούς και βαριά λόγια.

 

 

 

________________
9.

 

"Α μπα,
σ'αγαπω! Μου φτιάχνεις τη μέρα! Είσαι απίθανη! Σε διαβάζω πολύ καιρό και πάντα θέλω κάτι να σου γράψω, μα ποτέ δεν ξέρω τι!

Α, μπα θα σου πω το ονειρό μου! Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να ζήσω σε όσο πιο πολλά μέρη μπορώ και να τα δω σαν ταξιδιώτης, όχι σαν τουρίστας. Ξεκίνησα να δουλεύω πριν 4 χρόνια, αλλά με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες δεν έχω καταφέρει να μαζέψω παρά ελάχιστα χρήματα. Παραμένω αισιόδοξη γιατί βλέπω χιλιάδες σύγχρονους ""νομάδες"" να τριγυρνάνε με τροχόσπιτα, βανάκια, ακόμα και με ποδήλατα κάνοντας ταξίδια με ελάχιστα χρήματα. Έχεις καμιά ιδέα πως?"- freakybells


Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αλλά έχεις πέσει στην περίπτωση. Αν το θέλεις τόσο πολύ μου κάνει εντύπωση που ρωτάς εμένα. Έχεις καταλάβει τι θαυμαστό πράγμα είναι το ίντερνετ; Όλα αυτά τα couchsurfing, όλοι αυτοί οι ποδηλάτες, κάπως να επικοινωνούν με φόρουμ ή δεν ξέρω τι.

 

 

 

________________
10.

 

Γιατί δημιουργείται αυτή η αηδιαστική κρούστα-πέτσα όταν κρυώνει το γάλα ή η σούπα μας;- cambells tomato soup


Το λίπος έχει την τάση να ανεβαίνει στην επιφάνεια.

 

 


________________
11.


επειδή αυτόν τον καιρό δεν έχω κάποιον άντρα να αποθέσω τις προσδοκίες μου, σκέφτηκα να φτιάξω έναν της φαντασίας μου που θα είμαι σίγουρη ότι με αγαπάει αληθινά και με σκέφτεται (και θα λείπει μακριά για δουλειές, δεν θα βλέπω και οράματα, είπαμε...). Θα είναι μια ασφάλεια πλαστή, αλλά και ποια δεν είναι σε αυτή τη ζωή; Τι λες, είναι καλή ιδέα ή α, μπα;- φίφη


Τέλεια ιδέα, μήπως έχει και ωραίους φίλους;

 

 

________________
12.


Αμπουλιτσα...πως λες σε μία φίλη να κάνει πλαστική στήθους γιατί είναι μικρό; Και που να πάει;- Πώς οεεοοο;;;;

 

Σε παρακαλώ πολύ, μην ξαναστείλεις ποτέ ερώτηση στο 'Α μπα'.