Ποια θεωρείτε πως είναι η σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία;
Μοιάζει με εφηβικό έρωτα: όχι απαραίτητα σοβαρός, αλλά απαραίτητος για να ωριμάσουμε και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. ;-)

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας gadget, για το 2007; Τι παραπάνω προσέφερε σε σχέση με κάποιο άλλο, της ίδιας κατηγορίας;
Το ένα είναι το iPhone. To έφερα από Αμερική τον Ιούνιο και μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη το «χακέψαμε» ώστε να δουλεύει με το λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ. Το μοναδικό του user interface, η ταχύτητά του, το λειτουργικό σύστημά του και η καταπληκτική touch οθόνη του είναι τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν έντονα από τον ανταγωνισμό. Το δεύτερο, εξίσου αγαπημένο, δεν είναι gadget με τη μορφή που έχουμε οι περισσότεροι αλλά είναι online-gadget και ακούει στο όνομα ForaCamp.gr. Πρόκειται για το μοναδικό meta-community που ανιχνεύει κάθε στιγμή πάνω από 135 ελληνικές online κοινότητες (communities) που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Ένα εργαλείο ανάδειξης της δουλειάς και της γνώσης των ελληνικών online κοινοτήτων που δίνει έμφαση στην υπεροχή, το μεράκι και την προσπάθεια των δημιουργών αλλά και των μελών τους.

Τι είναι αυτό που κάνει τα gadgets τόσο ελκυστικά; Πότε μπορεί κάποιος να χαρακτηρισθεί με ασφάλεια γκατζετάκιας;
Τα gadgets έχουν σχέση με την ανάγκη για το διαφορετικό, με το πάθος για το νέο, με τη διάθεση της καθημερινής αλλαγής. Με ασφάλεια μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος γκατζετάκιας, αν χρειάζεται να κάνει ασφάλεια για τα gadgets που έχει στο σπίτι του :-) με άλλα λόγια, όταν κυνηγάει να αποκτήσει κάθε νέο gadget που τον παθιάζει, και όταν το αποκτά, τα χέρια του τρέμουν από συγκίνηση κατά το άνοιγμα του κουτιού ;-)

Κατά κοινή παραδοχή τα top προϊόντα κινητής τηλεφωνίας του 2007 ήταν το iPhone και το Nokia N95. Εσείς υπέρ ποιου στρατοπέδου τάσσεστε; iPhone ή Nokia N95;
Έχω απέχθεια στα στρατόπεδα. Προσωπικά τα θεωρώ εντελώς διαφορετικά προϊόντα, με διαφορετική φιλοσοφία στη χρήση το καθένα. Είμαι κάτοχος και των δύο, αλλά, παρ' όλες τις τεχνολογικές του ελλείψεις, με κέρδισε το iPhone, κυρίως για το λειτουργικό του σύστημα (OS) αλλά και το μοναδικό interface του.

Μέγεθος; Design; Λειτουργικότητα; Interface; Ποιο (άλλο) χαρακτηριστικό πιστεύετε πως θα καθορίσει την εξέλιξη των gadget στο κοντινό μέλλον;
Η λειτουργικότητα και το user interface είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που καθορίζουν πλέον και την εμπορική επιτυχία των gadgets. Μια και το design από μόνο του μπορεί να είναι πιο ελκυστικό στην πρώτη ματιά, αλλά δεν φτάνει για να κάνει το gadget απαραίτητο μέρος της καθημερινότητας...

Ποιες τάσεις πιστεύετε πως θα επικρατήσουν στο χώρο του Home Entertainment;
Το μέλλον κατ' αρχάς είναι ασύρματο, μια και οι δυνατότητες αλλά και η ποιότητα ανεβαίνει συνεχώς. Το High Definition είναι το standard στις οθόνες και όχι μόνο, και το HDMI είναι αυτό που δεν θα λείπει από καμία συσκευή. Οι κονσόλες (βλέπε PS3, XBOX360) δείχνουν το μέλλον για το τι θα υπάρχει στο σαλόνι μας τα επόμενα χρόνια, στη θέση του παλιού μας media Center PC. Τέλος, το μέλλον είναι σίγουρα υποχρεωτικά ασύρματο για όλες τις συσκευές (παράδειγμα ακόμη και ο ήχος, που πλέον η ασύρματη μετάδοσή του έχει βελτιωθεί πολύ σε ποιότητα).

Megapixel, Megabyte, Megabit... Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των gadget αγγίζουν πλέον επικίνδυνα τον υπερθετικό βαθμό, χωρίς να προσφέρουν, απαραίτητα, αυτό που υπόσχονται. Πιστεύετε πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί;
Η τάση της αύξησης των μεγεθών κυρίως στα αποθηκευτικά μέσα είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώνει συνεχώς και ίσως με γεωμετρική πρόοδο. Σημαντικός λόγος γι' αυτό είναι ότι οι ανάγκες για αποθήκευση διαφόρων αρχείων (εικόνες, video κ.λπ.) αυξάνονται ραγδαία μια και έχουμε περάσει από την αναλογική στην ψηφιακή μορφή των υλικών. Επίσης, μια και ο νόμος της εντροπίας ισχύει και στη σύγχρονη εποχή, όσο περισσότερο χώρο και δυνατότητες έχουμε τόσο θα αυξάνεται η τάση της πλήρους κάλυψής τους.

Έχουν καταναλωθεί πολλά terabytes σε αναλύσεις για το Web 2.0. Ποια είναι η δική σας άποψη; Κατασκεύασμα ή επανάσταση;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλά όλοι κατάλαβαν μετά τις φούσκες του 2000 ότι δεν φτάνει να φτιάχνεις ένα web site που να έχει εντυπωσιακό όνομα και εντυπωσιακά γραφικά. Το Web2, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις υπηρεσίες που το πρεσβεύουν, είναι καθαρά χρηστο-κεντρικό και κυρίως χρηστικό και χρήσιμο. Διευκολύνει την καθημερινότητα, την επικοινωνία αλλά και την παραγωγικότητα αυτών που με λογική το χρησιμοποιούν.

Τελικά η τεχνολογία απομονώνει ή αποτελεί εφαλτήριο για κοινωνικές σχέσεις και επικοινωνία;
Η τεχνολογία είναι σαν την πυρηνική ενέργεια αλλά και σαν ένα μαχαίρι: μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για καλό αλλά και για κακό σκοπό. Μπορεί να σε απομονώσει, αλλά μπορεί και να σου ανοίξει ορίζοντες πέρα από τα στενά όρια μιας χώρας. Μπορεί να σε κλείσει μέσα σε μια οθόνη, αλλά μπορεί και να σε κάνει γνωστό στο παγκόσμιο στερέωμα. Εξαρτάται πώς χρησιμοποιείς το εργαλείο και το περιβάλλον που αυτό δημιουργεί από τη χρήση του ;-)