5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
1

Πολλά έχουν αλλάξει στον έντυπο Tύπο σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ο παραδοσιακός περιοδικός Τύπος αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Όμως, στη θέση των περιοδικών που ξέραμε μέχρι σήμερα ξεπετάγονται νέα, απόλυτα εναρμονισμένα με την ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Περιοδικά που έχουν διαφορετική παραγωγή, σχεδιασμό και φιλοσοφία, που επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία μας σχετικά με τον Τύπο. Δεν μοιάζουν ακριβώς με περιοδικά, όσο με πανέμορφα βιβλία που θέλεις να έχεις στη βιβλιοθήκη σου. Μέσα στις σελίδες τους ανακαλύπτεις μια εναλλακτική ματιά για τον κόσμο. Είναι για ανθρώπους που ζουν και μεγαλώνουν με κοινωνικά δίκτυα όπως το instagram και το facebook και γι' αυτόν το λόγο στηρίζονται αρκετά στην εικόνα.


Έχουν δημιουργηθεί από άτομα που έχουν πάθος και μεράκι γι' αυτήν τη δουλειά, αλλά και από έναν νεαρό δημιουργικό κόσμο που μόλις έχει αποφοιτήσει από σχολές. Μετατρέπονται σε φυτώριο για να ανθήσουν νέοι ταλαντούχοι σχεδιαστές και δημοσιογράφοι. Έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. Δεν είναι μαζικά και χρησιμοποιούν προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνολογία, η οποία, αντίθετα, δεν τα καταστρέφει, όπως θα περίμενε κανείς. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως χρήσιμο εργαλείο για τη διανομή και την προώθησή τους. Ο χρόνος που κυκλοφορούν είναι επίσης διαφορετικός, κάθε δύο μήνες ή τέσσερις ή ακόμη και μία φορά τον χρόνο. Δεν έχουν σχέση με διασημότητες ή μεγαλοεκδότες. Είναι εξαιρετικές προσπάθειες μικρών ομάδων. Και συνήθως είναι απρόβλεπτα στη θεματική τους, με κύριο στόχο ένα πιο ευρύ παγκόσμιο κοινό.


«Πολλοί λένε», γράφει η «Guardian» για το φαινόμενο, «ότι είναι μια αναβίωση της παλιάς κουλτούρας του χειροπιαστού – μια αντίδραση στην όλο και πιο άυλη ψηφιακή ζωή. Τελικά, όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Υπάρχει μια ολόκληρη πολιτισμική υποδομή πίσω από αυτές τις αναδυόμενες εξειδικευμένες εκδόσεις». Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε με το «Dapper Dan», που πλέον έχει γίνει κάτι σαν σημείο αναφοράς. Ήταν το πρώτο περιοδικό που κυκλοφόρησε με αυτήν τη φιλοσοφία και πέτυχε. Ακολούθησε το «Kennedy» και μόλις πέρσι τα «Nomas», «Deposito» και GIRL.IS.A.GUN.

Δεν έχουν σχέση με διασημότητες ή μεγαλοεκδότες. Είναι εξαιρετικές προσπάθειες μικρών ομάδων. Και συνήθως είναι απρόβλεπτα στη θεματική τους, με κύριο στόχο ένα πιο ευρύ παγκόσμιο κοινό.

Κennedy

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2013. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος του στο Παρίσι. Βγαίνει περίπου κάθε 6 μήνες σε 2.000 αντίτυπα. Κοστίζει 16 ευρώ. «Μαζί με τον φίλο μου Άγγελο Παντελίδη αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας στη δημιουργία ενός εντύπου εντελώς δικού μας. Η αρχή της κρίσης ήταν το έναυσμα για να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Το concept από την αρχή ήταν συζητήσεις με άτομα που αγαπάμε, σε ένα καθαρό design με αναφορές στη "χρυσή εποχή" των αμερικανικών εντύπων. Αν και στον χώρο του εντύπου έχει αρχίσει ήδη ένας συνωστισμός άνευ προηγουμένου, νομίζω ότι τα έντυπα έχουν μεγάλο μέλλον και δυναμική. Οι άνθρωποι θέλουν, ειδικά την εποχή του Διαδικτύου, πράγματα με υπόσταση. Δες την ανάσταση του βινυλίου. Καλώς ή κακώς, είναι μόδα. Και μέσα σε αυτό το κλίμα το έντυπο θα συνεχίσει να καλπάζει. Και παρόλο τον κορεσμό, πάντα υπάρχουν πολύ καλά έντυπα» λέει ένας από τους εμπνευστές του, ο Χρήστος Κοντός.

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

http://kennedymagazine.com

Deposito

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

Το «Deposito» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Έχει βγει άλλο ένα τεύχος μέχρι στιγμής. Κοστίζει 8 ευρώ και κυκλοφορεί 2 φορές τον χρόνο σε 2.000 τεύχη. «Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό περιοδικό που συνδυάζει τις τέχνες μέσα από μέρη και πρόσωπα που μας εμπνέουν. Τα θέματά του αποτελούνται από φωτογραφίες και κείμενα που είναι αποκλειστικές παραγωγές των συνεργατών του, ενώ το layout είναι αφαιρετικό, με πολλά λευκά περιθώρια, που αναδεικνύει τον διάλογο μεταξύ των στοιχείων του» αναφέρει ο Βασίλης Σπύρου. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το ότι προέρχεται από την Πάτρα και δεν έχει τη βάση του στην Αθήνα. «Οι έντυπες εκδόσεις ολοένα και λιγοστεύουν. Αυτό είναι ένα γεγονός που, δυστυχώς, δείχνει μη αναστρέψιμο. Έχει υψηλό κόστος και στις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος πολυτελείας. Όσοι εμπλέκονται με τη δημιουργία εντύπου θα πρέπει να επενδύουν σε ποιοτικές φωτογραφικές παραγωγές, ενδιαφέροντα άρθρα και όμορφη τυπογραφία, ώστε να ξεχωρίσει και να συναντήσει το κοινό του ως κάτι το συλλεκτικό».

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

http://depositomag.bigcartel.com

Nοmas

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

Κάθε τεύχος του «Nomas» είναι αφιερωμένο σε έναν προορισμό. Ανά εξάμηνο η ομάδα του περιοδικού ταξιδεύει. Το πρώτο τεύχος βγήκε τον Φεβρουάριο του 2014. Κυκλοφορεί κάθε 6 μήνες σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και αυτήν τη στιγμή είναι στο τέταρτο τεύχος του. Το τιράζ του είναι στα 4.000 αντίτυπα. Στην Ελλάδα κοστίζει 8 ευρώ. Στις υπόλοιπες χώρες η τιμή διαφέρει. Ο Γιάννης Μπουρνιάς, που είχε την ιδέα, εξηγεί: «Απευθύνεται παντού. Έχει πολλή φωτογραφία, εξαιρετικές συνεντεύξεις, ταξιδιωτικά ημερολόγια, μόδα, τέχνη και το καλύτερο τοπικό φαγητό, χωρίς να είναι ταξιδιωτικός οδηγός. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερα ανεξάρτητα περιοδικά δείχνει πως το έντυπο έχει ειδικό βάρος και αξία. Το Internet είναι γρήγορο και εύκολο. Μπαίνεις, παίρνεις την πληροφορία, φεύγεις. Τι μένει, όμως, από αυτό; Τίποτα. Η μνήμη μας φθίνει από την καθημερινή υπερπληροφόρηση. Απεναντίας, εκδόσεις όπως το "Nomas" συντηρούν τη μνήμη. Έχουν αναφορά στον χρόνο. Και αυτό τις κάνει συλλεκτικές. Επιπλέον, το "Nomas" μυρίζει χαρτί, όπως παλιά. Τυπώνεται σε ένα φανταστικό, μη επιχρισμένο χαρτί, το Munken Polar, 120 γραμμαρίων!».

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

www.nomasmagazine.com

Girl.Is.A.Gun

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

Το GIRL.IS.A.GUN είναι δημιούργημα της νεαρής Νατάσσας Σταμούλη. Το πρώτο τεύχος τυπώθηκε σε δοκιμαστικό τιράζ το καλοκαίρι του 2014. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος, σε 100 μόλις αντίτυπα. Προς το παρόν, είναι ετήσιο, κοστίζει 14 ευρώ και μπορεί να βρεθεί μόνο διαδικτυακά. Έχει σκοπό «να οπτικοποιήσει όσο πιο ωμά γίνεται ένα κομμάτι της κουλτούρας των κοριτσιών που έχουν γεννηθεί μετά το 1990» λέει η Νατάσσα. «Κάθε τεύχος έχει ένα συγκεκριμένο θέμα που διερευνάται μέσα από τις σελίδες του περιοδικού όσο πιο ανοιχτά γίνεται. Θέλουμε να είναι μια πραγματική αναπαράσταση του πώς σκέφτονται, του πώς ντύνονται και του τι απασχολεί τα κορίτσια του σήμερα, δίνοντας έναυσμα για συζήτηση σε σχέση με πιο μεγάλες ιδέες, όπως ο φεμινισμός, ο σεξισμός, οι γενικές ενοχές γύρω από ανάγκες ή συναισθήματα. Τα έντυπα περιοδικά βρίσκονται σε μια φάση ανάκαμψης, ειδικά οι ανεξάρτητες εκδόσεις, οι οποίες έχουν ύλη βασισμένη στο κοινό τους και όχι σε πελάτες, χορηγούς και διαφημιστές. Εκδόσεις υψηλής ποιότητας μειώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα περιοδικά και στα βιβλία. Το φυσικό θα είναι πάντα πιο άμεσο και πιο συναισθηματικό από το digital, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το έντυπο αποκηρύσσει το digital. Ίσα-ίσα, είναι βασικό μέσο προώθησης και έμπνευσης».

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

http://girlisagun.bigcartel.com

Dapper Dan

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

To «Dapper Dan» είναι το πρώτο αγγλόφωνο περιοδικό με διεθνή διανομή που δημιουργήθηκε από μια ελληνική εκδοτική ομάδα. Κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο (κάθε 6 μήνες) σε όλο τον κόσμο, σε μουσεία, βιβλιοπωλεία και σημεία διανομής διεθνούς Τύπου ή μπορεί κάποιος να το αγοράσει online από επιλεγμένα e-stores. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2010. Σήμερα το τιράζ του φτάνει τα 24.000 αντίτυπα. Κοστίζει 8,99 ευρώ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του: «Απευθύνεται σε ένα κοινό με σαφή άποψη για τα θέματα της κουλτούρας, της φιλοσοφίας και του στυλ σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Ένα κοινό με αίσθηση του σκοπού, ευφυές και δημιουργικό, που αφιερώνεται στις ιδέες και την ιδεολογία του. Το "Dapper Dan" δημιουργήθηκε για όσους δεν νιώθουν την ανάγκη να ανήκουν σε σύνολα ούτε να μοιάζουν στη μάζα. Πιστεύουμε ότι το στυλ ενός άνδρα πηγάζει από την προσωπικότητά του και όχι από εφήμερες μόδες. Δεν ενθαρρύνει την αρνητικότητα, αλλά πιστεύει στην επανάσταση». Δεν θα έλεγες, όμως, ότι είναι ένα αυστηρά ανδρικό περιοδικό. Το τεύχος 13 θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2016.

5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter
5 ελληνικά περιοδικά που αξίζει να ξεφυλλίσεις Facebook Twitter

www.dapperdanmagazine.com

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ