Gang of Four - What Happens Next

Gang of Four - What Happens Next Facebook Twitter
Kανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία των Τεσσάρων από το Λιντς στη διαμόρφωση του πολιτικού post-punk, στο οποίο εισήγαγαν από νωρίς στοιχεία της μαύρης μουσικής – από το funk και το dub, μέχρι τη disco...
0

Μαοϊκοί του post-punk ή οπαδοί του στρουκτουραλισμού; Οι απόψεις διχάζονται για την προέλευση του ονόματος των Gang of Four. Εντούτοις, κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία των Τεσσάρων από το Λιντς στη διαμόρφωση του πολιτικού post-punk, στο οποίο εισήγαγαν από νωρίς στοιχεία της μαύρης μουσικής – από το funk και το dub, μέχρι τη disco (γι' αυτό, άλλωστε, δεν τους άκουγαν οι ακραιφνείς punk). Κι επειδή ο άνθρωπος, εκτός του ότι είναι ζώο πολιτικό, έχει ανάγκη τη σωματική έκφραση του χορού, οι GoF έντυναν τις πολιτικές τους δηλώσεις με φλογερές κιθάρες, εκκωφαντικά μπάσα και εκρηκτικά κρουστά που ξεσήκωναν τα πλήθη – μουσική που ήταν τροφή για το σώμα και το πνεύμα.

Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν από τα τέλη των '70s, αλλά ο Andy Gill το αντιλαμβάνεται απολύτως και το εκφράζει θαυμάσια.


Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως με τα γκρουπ που μετρούν αρκετές δεκαετίες στη μουσική, οι GoF έχουν βιώσει πολλές αλλαγές στη σύνθεση, διαστήματα απραξίας και επανασυνδέσεις, όπως εκείνη του 2004, η οποία υπήρξε βραχύβια, αφού προηγουμένως απέφερε μια παγκόσμια περιοδεία κι έναν δίσκο με επανεκτελέσεις. Το 2011, οι Jon King & Andy Gill μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν το «Content», έναν δίσκο που άστραφτε σαν έργο νεοεμφανιζόμενης και προικισμένης μπάντας – αλλά χρειάστηκε να απευθυνθούν στους θαυμαστές τους για χρηματοδότηση (o tempora, o mores!– άλλη μια επιβεβαίωση της αποσάθρωσης της μουσικής βιομηχανίας). Εντούτοις, επειδή τα θαύματα δεν διαρκούν πάνω από τρεις μέρες, ο Jon King αποχώρησε την επόμενη χρονιά – «... and then there was one»: δηλαδή, ο κιθαρίστας Andy Gill.


Ο Jon King εμπιστεύτηκε το βαρύ όνομα των GoF στον συνεργάτη του και το πνεύμα της μπάντας παραμένει ανέπαφο στο νέο τους άλμπουμ, «What happens next», κάτι σχεδόν αναμενόμενο, αφού ο Gill έγραφε πάντοτε τη μουσική. Όλα αρχίζουν με πρωτότυπο τρόπο: το «Where the nightingale sings» ξεκινάει με μια ηχογράφηση του Robert Johnson από το 1937, την οποία διαδέχονται τα υπόκωφα κρουστά του Jonny Finnigan. Ο πρώην τραγουδιστής των Gaoler's Daughter, John «Gaoler» Sterry, ο οποίος είναι ανακάλυψη του μάνατζερ του Gill, διαθέτει γερή φωνή και ό,τι του λείπει σε εμπειρία το αναπληρώνει πολύ ικανοποιητικά – ακούστε τον στο «Stranded», για παράδειγμα. Από το άλμπουμ περνούν διάφοροι guests, όπως η Alison Mosshart, η τραγουδίστρια των Kills, η οποία δένει θαυμάσια στο «Broken Talk» (μάλλον καλύτερα από την Eddie Reader στο «Content», κι αυτό σας το λέει μια φανατική της Eddie). Λιγότερο ταιριαστή μού φάνηκε η φωνή της Mosshart στο «England's in my bones», ίσως επειδή μου ακούγεται πιο αδύναμο ως τραγούδι. Ο Γερμανός τραγουδιστής και ηθοποιός Herbert Grönemeyer (πρωταγωνιστής στο Boot) ερμηνεύει με ευαισθησία το συγκλονιστικό «Dying Rays» στα αγγλικά και στα γερμανικά – το πιο σπουδαίο τραγούδι του δίσκου.


Άλλες ενδιαφέρουσες παρουσίες είναι η μπασίστρια Gail Ann Dorsey, η οποία κάνει φωνητικά στο «First World Citizen», και ο Robert Fruze από το ντουέτο των Big Pink που τραγουδάει στο «Graven Images». Στις κιθάρες, εκτός του Gill, ακούμε τον Γιαπωνέζο κιθαρίστα Hotei – γνωστή προσωπικότητα της post-punk σκηνής στη χώρα του.


Στο booklet του CD (και στο βινύλιο, υποθέτω) υπάρχουν οι οξυδερκείς στίχοι του Gill, οι οποίοι αξίζουν μια προσεκτική ανάγνωση και μελέτη. Οι GoF ήταν πάντοτε το post-punk του σκεπτόμενου και πολιτικοποιημένου κοινού των '80s. Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν από τα τέλη των '70s, αλλά ο Andy Gill το αντιλαμβάνεται απολύτως και το εκφράζει θαυμάσια.

Τι άλλο καλό κυκλοφορεί;

Waterboys
Μodern blues
Αγωνία μάς πιάνει κάθε φορά που ένα παλιό και πολύ αγαπημένο γκρουπ κυκλοφορεί καινούργιο δίσκο. Κανείς δεν εγγυάται τίποτα – όσο μεγάλος κι αν υπήρξε. Και οι Waterboys έχουν πίσω τους τρεις ευδιάκριτες περιόδους: την αρχική με την επιβλητική Big Music, τη μεσαία της κέλτικης folk και τη μεταγενέστερη με τις παραδοσιακές ηλεκτρικές ρoκ ιδέες. Ωστόσο, μετά το «Ραντεβού του Mike Scott με την ποίηση με τον κυρίου Γέιτς», ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ο Mike θα κατέφευγε στο Νάσβιλ και θα εμπλούτιζε ό,τι έχει απομείνει από τη Big Music με τα κόλπα της southern soul; Οπότε, σας έχω και καλά και κακά νέα: τα καλά νέα είναι ότι ο Mike Scott διατηρεί τη φωνή του, τη στιχουργική του φαντασία και δεξιοτεχνία και συνεχίζει να εφευρίσκει σύνθετες ενορχηστρωτικές ιδέες. Τα κακά είναι ότι το «Modern Blues» δεν ξέρει σε ποια βάρκα πατάει ακριβώς. Δίπλα στο hammond και τα σέξι πνευστά ακούγονται κάτι ηλεκτρικές κιθάρες που θυμίζουν το αλήστου μνήμης hard rock.

Erase Erratta
Lost weekend
Σπάνια συναντάμε γυναικεία μπάντα που οι κριτικοί να τη συγκρίνουν με πειραματικούς μουσικούς όπως ο Captain Beefheart, oι Minutemen και οι Σκωτσέζοι Dog Faced Herman. Αντιπαραβάλλοντας το τελευταίο άλμπουμ των Erase Errata με τα τρία προηγούμενα, το μόνο που μου λείπει είναι η φωνή της Sarah Jaffe – αν και αυτή έχει εγκαταλείψει το γκρουπ από το 2004. Στο «Lost Weekend», οι τρεις κοπέλες ασχολούνται περισσότερο με την αναβίωση του post-punk, χωρίς να απεκδύονται εντελώς τα πιο πειραματικά στοιχεία. Για παράδειγμα, δεν υποκύπτουν στον πειρασμό της υποταγής στη μελωδία, αλλά παραμένουν πιστές στη σκληρή, κοφτή και ανελέητη rhythm section («My life in shadows»), ενώ στο πρώτο τραγούδι του δίσκου, το οποίο ονομάζεται «History of Handclaps», κάνουν αυτό ακριβώς: εντάσσουν τα ρυθμικά χειροκροτήματα που χαρακτήριζαν τη χορευτική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο στις αρχές της νέας χιλιετίας στο κυρίως μουσικό μέρος – ένα κομμάτι επηρεασμένο ευδιάκριτα από τον Captain B. Δίσκος λιτός, χωρίς «γεμίσματα» και περιττές φιοριτούρες. Η κιθάρα και τα φωνητικά της Jenny Hoyston θυμίζουν τη «χρυσή εποχή» του new wave, χωρίς τη χρυσόσκονη που το έπνιξε τελικά – ακούστε το «In death I suffer». Αν βαθμολογούσα τους δίσκους, θα τους έβαζα 9άρι.

Boubacar Traoré
Mbalimaou
Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία του Μάλι, ανακαλύπτουμε ότι οι περισσότεροι πρωθυπουργοί και μουσικοί της χώρας ονομάζονται ή Keita ή Traoré ή Touré. Αυτό δεν δείχνει έλλειψη πρωτοτυπίας, απλώς ότι το κάθε επίθετο σημαίνει καταγωγή από διαφορετική φυλή. Την εναλλαγή πρωθυπουργών ακολουθεί η πολιτική δίωξη των μελών της ηττημένης φυλής. Στις διώξεις αυτές οφείλεται το γεγονός ότι ο Boubacar Traoré δεν είναι σήμερα ο απόλυτος σούπερ σταρ της αφρικανικής μουσικής παράδοσης. Ωστόσο, ακούγοντας οποιονδήποτε δίσκο του –σας συστήνω ένθερμα τον τελευταίο, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου με τίτλο «Mbalimaou»– διαπιστώνει κανείς την προέλευση των μπλουζ και όλης της μαύρης δυτικής μουσικής. Δεν απέκτησε ποτέ τη δημοτικότητα του Salif Keita ή του φίλου του, Ali Farka Touré, ο Ry Cooder δεν του έκανε την παραγωγή των δίσκων του. Ο Boubacar Traoré παραμένει η κρυφή αδυναμία των φανατικών της αφρικανικής μουσικής και ένας από τους σημαντικότερους συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης της μαλινέζικης σκηνής. Η φωνή του είναι ό,τι πιο μελαγχολικό έχουμε ακούσει μετά τα αγροτικά μπλουζ του Elmore James, η ακουστική κιθάρα του δένει με την εκ φύσεως μελαγχολική φυσαρμόνικα, λίγα κρουστά συμπληρώνουν το ηχητικό αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να μην αναφωνήσεις: Mama Africa!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ