Η φωτεινή ποπ της Dua Lipa είναι βάλσαμο μέσα στην καραντίνα Facebook Twitter
H Dua Lipa γιορτάζει τη σεξουαλικότητα και προπαντός τον φεμινισμό της με υποδειγματικά ποπ κομμάτια.

Η φωτεινή ποπ της Dua Lipa είναι βάλσαμο μέσα στην καραντίνα

2

Αυτή την εποχή η μουσική βιομηχανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της από την άνοδο του streaming. Τα περισσότερα φεστιβάλ ανά την υφήλιο ακυρώνονται ή μεταφέρονται σε νέες ημερομηνίες. Όπως φαίνεται, ένας εμπορικός καλλιτέχνης χρειάζεται τεράστια τόλμη για να κυκλοφορήσει νέα δουλειά σε τόσο παράξενους καιρούς. Πρώτον, επειδή είναι δύσκολο να αφουγκραστεί τον παλμό του κόσμου αυτήν τη στιγμή, οπότε ίσως να πατώσει, και δεύτερον επειδή μπορεί να μην αποφύγει το κράξιμο.


Όπως γράψαμε πρόσφατα, ο Weeknd δέχτηκε οξύτατη κριτική από διάφορα μέσα που ψιλοέθαψαν το εξαιρετικό, παρ' όλα αυτά, «After Hours» ως ακατάλληλο σάουντρακ για την περίοδο που διανύουμε. Από την άλλη, η Lady Gaga ακύρωσε την κυκλοφορία του δικού της άλμπουμ, «Chromatica», φοβούμενη ότι θα άκουγε τα εξ αμάξης και ότι θα καταποντιζόταν στα τσαρτ ‒ αμφιβάλλω αν το έκανε από ευαισθησία.

Ακόμα κι αν δεν είσαι φαν της ποπ κουλτούρας της νέας εποχής ή της εικόνας της ποπ σταρ που αντιπροσωπεύει η Dua Lipa, πρέπει να ζεις εκτός πραγματικότητας ή να μην έχεις ακούσει ούτε δευτερόλεπτο από τα τραγούδια της για να μη συνειδητοποιείς ότι, μαζί με τη Lizzo, είναι η πιο θετική φωνή στη mainstream ποπ αυτήν τη στιγμή.


Στην περίπτωση, όμως, της Dua Lipa φάνηκε ότι τίποτα δεν επρόκειτο να σταματήσει την κυκλοφορία του «Future Nostalgia», του δεύτερου άλμπουμ της, ούτε καν ο κορωνοϊός.

Ήταν το πιο πολυαναμενόμενο άλμπουμ για φέτος, μετά το «After Hours» του Weeknd, γεγονός που πιστοποιεί η θερμή υποδοχή των δύο πρώτων σινγκλ «Don't speak now» και «Physical». Ανέβηκαν κατευθείαν σε υψηλές θέσεις στα τσαρτ.

Η φωτεινή ποπ της Dua Lipa είναι βάλσαμο μέσα στην καραντίνα Facebook Twitter
H Dua Lipa είναι ζευγάρι με τον Anwar Hadid, αδερφό της Βella και της Gigi.


Ακόμα κι αν η ίδια ήταν προβληματισμένη και καθόλου σίγουρη αν έπρεπε να το βγάλει σε τέτοιες συνθήκες, όπως δήλωσε αργότερα, κάποιοι την πρόλαβαν πριν ανακοινώσει οτιδήποτε, με αποτέλεσμα το άλμπουμ να διαρρεύσει πριν την ώρα του.


Κανονικά θα κυκλοφορούσε στις 3 Απριλίου. Μετά τη διαρροή, η νεαρή σταρ αναγκάστηκε να το βγάλει 2 εβδομάδες νωρίτερα, στις 27 Μαρτίου, ακριβώς τη στιγμή που η πανδημία χτύπησε για τα καλά και την Βρετανία, επειδή πλέον δεν είχε νόημα το να το καθυστερήσει. Και παρά τις αμφιβολίες για το timing, το ένστικτό της τελικά τη δικαίωσε.

 

Physical


Σε μια πρώτη ακρόαση, το «Future Nostalgia» ακούγεται εντελώς αιρετικό και ενοχλητικό ανά στιγμές. Έντoνα uplifting και χορευτικό, ακούγεται σαν μια ανωμαλία για όσους βρισκόμαστε παγιδευμένοι στο σπίτι τόσες μέρες.


Ένα συνονθύλευμα από παρελθοντικούς ποπ ήχους, ως φιλοσοφία πλησιάζει αρκετά το «After Hours» του Weeknd. Και τα δύο πιάνουν περισσότερο την αίσθηση μιας περασμένης εποχής, των '80s και των αρχών των'90s, παρά οτιδήποτε συγκεκριμένο.


Οι συγκρίσεις όμως τελειώνουν εκεί. Σε αντίθεση με την υποτονική ατμόσφαιρα του «After Hours», τα 11 κομμάτια του «Future Nostalgia» είναι σαν να παίζουν με τον πόνο σου που δεν μπορείς να βγεις έξω να χαρείς τη ζωή. Είναι αρκετά εύκολο να το απορρίψεις αμέσως αν σε πετύχει στα καταθλιπτικά σου. Εγώ, τουλάχιστον, αυτό έπαθα όταν το πρωτοδοκίμασα.


Έπειτα από λίγο, όμως, κυρίως από τη δεύτερη ακρόαση και μετά, οι ντίσκο και φανκ ρυθμοί του λειτουργούν σαν βάλσαμο μέσα στην καραντίνα και όντως μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου, έστω και λίγα λεπτά, από τις ζοφερές ειδήσεις. Καταλήγεις να μη χορταίνεις να παίζεις ολόκληρο τον δίσκο στο repeat. Ως σύνολο, είναι αμετανόητη, φωτεινή ποπ που έχει ως κυρίαρχο στόχο να σε κάνει να αποδράσεις από την καθημερινότητα και να «μετατρέψεις την κουζίνα σου σε Studio 54», σύμφωνα με την «Guardian».

Η φωτεινή ποπ της Dua Lipa είναι βάλσαμο μέσα στην καραντίνα Facebook Twitter
Το 2019 βραβεύτηκε με το Γκράμι Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της, ένα βραβείο που θεωρείται καταραμένο σχεδόν από κορυφές στο είδος τους.


Δεν κάνει εντύπωση που η πλειονότητα των κριτικών το υποδέχτηκε με τόσο αποθεωτικό τρόπο. Στο Pitchfork γράφουν πως είναι «σαν να περιέχει τρεις περιόδους της Μαντόνα σε μία».


Το γράφουν επειδή ένας από τους βασικούς παραγωγούς του είναι ο Stuart Price, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για ένα από τα τελευταία σπουδαία άλμπουμ της μεγαλύτερης ποπ σταρ του πλανήτη, το «Confessions on a dance floor», που κυκλοφόρησε το 2005.

Θα ήταν άδικο, όμως, να επικεντρωθεί κανείς αποκλειστικά στη Μαντόνα ως άμεση επιρροή, μια και το «Future Nostalgia» περιέχει αναφορές από ένα ευρύ φάσμα της ποπ, από την Kylie Minogue μέχρι τους Daft Punk, την Olivia Newton-John, την Taylor Swift, τη Lily Allen κ.ά.

Το μόνο αδύναμο κομμάτι του δίσκου, καθαρά λόγω προσωπικού γούστου, είναι το «Love Again», που ξεσηκώνει το sample από το μαρξιστικό, one hit wonder «Your Woman» του White Town – ποτέ μου δεν χώνεψα τον ρυθμό του συγκεκριμένου κομματιού και ο Μαρξ δεν παίζει κανένα ρόλο, ίσως φταίει περισσότερο η υπερέκθεση σε αυτό. Επίσης, αρχικά ακούγεται κάπως φλατ η ερμηνεία της και μονοκόμματη. Ο πιο προσεκτικός ακροατής, όμως, θα διαπιστώσει ότι είναι ιδανική για τους στίχους που έχει γράψει, στους οποίους συχνά αναφέρεται σε βαρετούς τύπους που δεν αξίζουν περιττούς συναισθηματισμούς.


Αρκετά διαφορετική από συγχρόνους της, όπως ο Ed Sheeran ή η Adele, που πετυχαίνουν με σύμμαχο την κλάψα και το δράμα των ρομαντικών σχέσεων, η Dua Lipa γιορτάζει τη σεξουαλικότητα και προπαντός τον φεμινισμό της με υποδειγματικά ποπ κομμάτια όπως το «Boys will be boys», που κλείνει τον δίσκο. «Boys will be, boys will be boys/ But girls will be women» τραγουδάει στο ρεφρέν και με τις απλές αυτές λέξεις αποδεικνύει ότι δεν είναι διόλου επιφανειακή.

 

Boys will be boys


Δεν είναι η πρώτη φορά που σκιαγραφεί τόσο εύστοχα την εμπειρία των γυναικών. Το «New Rules», ο ύμνος που έγραψε στη γυναικεία αλληλεγγύη, ήταν αυτό που την έφερε στο προσκήνιο, καθιερώνοντάς την. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει σπάσει πλέον το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου streams στο Spotify. Μάλιστα, είναι το δεύτερο κομμάτι γυναίκας δημιουργού που το πετυχαίνει αυτό. Στο YouTube το βίντεό του έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια views.


Δεν φαίνεται όμως να εφησυχάζει με την επιτυχία της. «Η δουλειά των γυναικών πάντοτε υποτιμάται» δήλωσε στην «Guardian». «Όλες μας πρέπει να δουλεύουμε πιο σκληρά για να μας πάρουν στα σοβαρά, αλλά είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει. Οι γυναίκες στην ποπ χαρακτηρίζονται από τους κριτικούς "αυθεντικές" μόνο όταν κλαίνε πάνω από ένα πιάνο. Ο καιρός θα δείξει. Στο μεταξύ, θα συνεχίσω να δουλεύω για να με πάρει ο κόσμος στα σοβαρά».

Ακόμα κι αν δεν είσαι φαν της ποπ κουλτούρας της νέας εποχής ή της εικόνας της ποπ σταρ που αντιπροσωπεύει η Dua Lipa, πρέπει να ζεις εκτός πραγματικότητας ή να μην έχεις ακούσει ούτε δευτερόλεπτο από τα τραγούδια της για να μη συνειδητοποιείς ότι, μαζί με τη Lizzo, είναι η πιο θετική φωνή στη mainstream ποπ αυτήν τη στιγμή.


Το 2019 βραβεύτηκε με το Γκράμι Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της, ένα βραβείο που θεωρείται καταραμένο σχεδόν από κορυφές στο είδος τους, όπως ο 50 Cent και η Lauryn Hill, επειδή δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία στις επόμενες δουλειές τους.


Το «Future Nostalgia», ένας καθ' όλα αισιόδοξος δίσκος, είχε την ατυχία να προσγειωθεί μέσα στην απόλυτη μαυρίλα. Τελικά, ίσως το χρειαζόμασταν. Όπως και να έχει, για την Dua Lipa είναι διπλός ο θρίαμβος.

 

Break My Heart

Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

σχόλια

2 σχόλια
...άκουσα και το don t stop now, ωραιο....γενικα καλή είναι αλλά όχι μια τέτοια αποθέωση!... με τη δε Μαντόνα δεν υφίσταται καμία σύγκριση!..Μήπως την αποθέωσαν οι ίδιοι κριτικοί που έθαψαν τον weeknd? Από ενοχές; Lol
Το break my heart μόνο μου άρεσε από αυτά τα 3, ούτε όμως κατά διάνοια όσο το be the one...Το physical ξεκινάει με εντυπωσιακό ήχο, όμως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα φωνητικά..τα οποία είναι και πολύ δυνατά..και κάπως έτσι το physical το παλιό παραμένει αξεπέραστο!