ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η σκοτεινή έλξη της ψυχής

Η σκοτεινή έλξη της ψυχής Facebook Twitter
H AΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ Η παράσταση της Κατερίνας "Η Ερωτευμένη Νεκρή" του Θεόφιλου Γκωτιέ συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Αμφι-Θέατρο.
0

Συναντάω την Κατερίνα Ευαγγελάτου στον πεζόδρομο της οδού Ακαδήμου έξω από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Απέναντι, μπροστά από το Θέατρο Μεταξουργείο της Άννας Βαγενά, κάθονται οι ηθοποιοί του Εθνικού που κάνουν διάλειμμα από την πρόβα τους. «Κατερίνα Ευαγγελάτου, ένα όνομα, μια ιστορία» φωνάζει ένα ηθοποιός στοργικά όταν βλέπει το κασετοφωνάκι. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές: η Κατερίνα Ευαγγελάτου προέρχεται από αμιγώς καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας της είναι ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και η μητέρα της η ηθοποιός Λήδα Τασσοπούλου.

Η επιλογή της να γίνει σκηνοθέτις μάλλον δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Αριστούχος του Εθνικού Θεάτρου, με μεταπτυχιακά σκηνοθεσίας στο Λονδίνο και μετά στη Μόσχα, η Ευαγγελάτου μιλάει στρωτά και χαμογελαστά. Δίνει την εντύπωση ενός καλού, χαρούμενου κοριτσιού. («Όλοι μου λένε “α, εσύ πρέπει να ήσουν καλή μαθήτρια”. Χα, χα, χα»). Ή μάλλον ενός καλού, χαρούμενου κοριτσιού που ανεβάζει σκοτεινά έργα: Η Ερωτευμένη Νεκρή του Θεόφιλου Γκωτιέ, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Αμφιθέατρο, είναι ένα γοτθικό ερωτικό θρίλερ με ήρωες έναν παπά και μια βρικόλακα που τον παρασέρνει σε ακολασίες, ενώ το καινούργιο της έργο είναι η Πλαστελίνη του Βασίλι Σιγκάρεφ: η βίαιη, σκοτεινή περιπλάνηση ενός 14χρονου αγοριού στην καρδιά μιας σύγχρονης εφιαλτικής μητρόπολης.

Πες μου για την Ερωτευμένη Νεκρή. Πώς σου προέκυψε να ανεβάσεις ένα τόσο γοτθικό έργο;

Κατ’ αρχάς έψαχνα 6 μήνες για έργο, ήμουν σε απόγνωση. Είχα διαβάσει τα πάντα και δεν μου άρεσε τίποτα: κλασικό, σύγχρονο, ελληνικό, ευρωπαϊκό, αμερικάνικο, αυστραλέζικο. Μετά πήγα στον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας: Χόφμαν, Έντγκαρ Άλαν Πόε - αυτοί είναι που με οδήγησαν στον Θεόφιλο Γκωτιέ. Με το που διάβασα την Ερωτευμένη Νεκρή είπα «Αυτό είναι!».

Ο στόχος σου φαντάζομαι είναι να φέρεις ένα πιο νεανικό κοινό στο Αμφιθέατρο;

Ναι, βέβαια, ο στόχος αυτός είναι, και γι’ αυτό ιδρύσαμε και καινούργια σκηνή, την Είσοδο Κινδύνου, την οποία εγκαινιάσαμε με την Ερωτευμένη Νεκρή. Είναι η νέα σκηνή του θεάτρου αυτή, με πιο νεανικά πειράματα. Τώρα χωράει 45 θεατές, αλλά είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να αλλάζει η χωρητικότητά της.

Πες μου πώς σου ήρθε η ιδέα να ανεβάσεις την Πλαστελίνη.

Την Πλαστελίνη μού τη σύστησε μια συμμαθήτριά μου από τη Μόσχα. Το διάβασα και έπαθα πλάκα. Όταν μου ζήτησαν από το Εθνικό Θέατρο να τους προτείνω έργο, πρότεινα την Πλαστελίνη, κι ευτυχώς ο Γιάννης Χουβαρδάς την ήξερε και έγινε το έργο. Η Πλαστελίνη ήταν το πρώτο έργο του Σιγκάρεφ, το έγραψε στα 23 του και γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Είναι ένα πάρα πολύ σκληρό έργο αλλά και ταυτόχρονα πολύ ποιητικό - έχει ένα μαύρο χιούμορ και μία βία που σου σφίγγει το στομάχι. Το έργο μιλάει για την περιπλάνηση του 14χρονου Μαξίμ σε μια πόλη-λαβύρινθο, όπου του συμβαίνουν απανωτά ακραία περιστατικά. Πέφτει θύμα διαφόρων ειδών βίας - λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, γνωρίζει τον απόλυτο έρωτα. Έχει ένα μόνιμο διάλογο με το θάνατο. Είναι μια παράσταση με πολύ μαύρο χιούμορ που έχει μια ονειρική διάσταση - η μια σκηνή μπλέκεται με την άλλη ώστε να θυμίζει λίγο εφιάλτη, τα πρόσωπα αλλάζουν, οι ηθοποιοί υποδύονται δυο τρεις ρόλους ο καθένας.

Και η Ερωτευμένη Νεκρή και η Πλαστελίνη είναι σκοτεινές παραστάσεις; Έχεις κάποια ροπή προς αυτό;

Είναι αυτό που μου ’πε και ο Γιάννης Χουβαρδάς προχτές: «Εσύ αν δεν έχεις φέρετρο, δεν μπορείς να κάνεις παράσταση». Και η Ερωτευμένη Νεκρή και η Πλαστελίνη έχουν πολύ να κάνουν με το θάνατο. Και τα τρία έργα που έχω κάνει έχουν να κάνουν με το θάνατο. Και η Τρίτη Εντολή, το πρώτο μου έργο, ήταν όλη γύρω από το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού. Λειτουργεί υποσυνείδητα αυτό το πράγμα, χωρίς εγώ να το κατευθύνω. Η Πλαστελίνη είναι ένα συνεχές φλερτ του Μαξίμ με το θάνατο - πάει προς το θάνατο και γυρίζει. Οπότε προφανώς έχω ένα θέμα. Από την άλλη όμως θα μπορούσα να κάνω και το εντελώς αντίθετο· επειδή θα ήμουν καταπιεσμένη από το θάνατο, να κάνω μόνο τρελές φάρσες και κωμωδίες καταστάσεων.

0

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μητέρα μου πέθανε Πρωτοχρονιά. Την επομένη έπρεπε να κάνω εκπομπή»

Ποδόσφαιρο / «Η μητέρα μου πέθανε Πρωτοχρονιά. Την επομένη έκανα εκπομπή»

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, που συνέδεσε τη φωνή του με τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, θυμάται τους θρύλους που συνάντησε, τις απώλειες που τον άλλαξαν και εξηγεί γιατί το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει από πουθενά, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

Αθλητισμός / Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

H ανερχόμενη αθλήτρια του ελληνικού στίβου έχει μάθει να μην αφήνει το παρελθόν να την κρατά πίσω, τροφοδοτείται από το συναίσθημα, έχει στόχο τους Ολυμπιακούς και ζωγραφίζει παντού, ακόμα και στο δέρμα της.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Θεοδόσης Τάσιος: «Στη χώρα μας έχουμε 30 συνώνυμα της λέξης “λάδωμα”»

Lifo Videos / Θεοδόσης Τάσιος: «Στη χώρα μας έχουμε 30 συνώνυμα της λέξης “λάδωμα”»

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης Ελλάδας μιλάει ανοιχτά για τα μεγάλα αδιέξοδα και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ