«Σε απολύω από μάνα μου!»: Η απίστευτα τοξική σχέση του Έλτον Τζον με τη μητέρα του

«Σε απολύω από μάνα μου!»: Η απίστευτα τοξική σχέση του Έλτον Τζον με τη μητέρα του Facebook Twitter
Ο Έλτον Τζον με τη μητέρα του στη Μόσχα το 1979
6

Σύμφωνα με το "Rocketman", τη νέα κινηματογραφική βιογραφία του Έλτον Τζον, η μητέρα του η Σίλα δεν ήταν ακριβώς το πρότυπο μητρός που πρόσφερε αγάπη και στήριξη στο γιο της στα εύκολα και στα δύσκολα. Κάθε άλλο, μάλιστα. Το σενάριο της ταινίας την παρουσιάζει ως ψυχρή, σκληρή και απίστευτα «τοξική» στη σχέση της με το διάσημο γιος της από την εποχή που ήταν ένας ευαίσθητος και ανασφαλής έφηβος μέχρι και τον θάνατό της σχεδόν, πριν από ενάμιση χρόνο.

Η εκδοχή αυτή μιας εξαιρετικά δυσλειτουργικής σχέσης, επιβεβαιώνεται και από τις περισσότερες μαρτυρίες, αλλά και από τον ίδιο τον Έλτον Τζον. Η Σίλα είχε παντρευτεί τον πατέρα του όταν ο Έλτον ήταν ήδη έξι χρονών παρότι «μισούσαν θανάσιμα ο ένας τον άλλον», όπως δήλωσε ο διάσημος συνθέτης και τραγουδιστής στον Guardian πριν από λίγο καιρό:

«Ο πατέρας μου ήταν αυστηρός και απόμακρος και τρομερά ευέξαπτος, ενώ η μάνα μου αντιδραστική και με έντονα σκοτεινή προδιάθεση. Όταν ήταν μαζί, το μόνο που θυμάμαι ήταν είτε παγερές σιωπές είτε ουρλιαχτά και καυγάδες που συχνά είχαν να κάνουν με μένα και την ανατροφή μου».

Όπως χαρακτηριστικά θυμάται ο μουσικός παραγωγός Στιούαρτ Επς, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Έλτον Τζον στη δεκαετία του '70, η σχέση μητέρας και γιου, λόγω και της μικρής σχετικά διαφοράς τους στην ηλικία (22 χρόνια) ήταν πολύ ασυνήθιστη, και «έμοιαζε περισσότερο με σχέση αδελφής και αδελφού κατά κάποιο τρόπο, ειδικά όταν μαλώνανε..».

Παρά την παροιμιώδη ψυχρότητα της Σίλα και την προβληματική τους σχέση, ο Έλτον στήριξε οικονομικά τη μητέρα του με το που γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία, προσκαλώντας την μάλιστα να μείνει και να επιβλέπει την έπαυλη που είχε αγοράσει. Αργότερα βεβαίως, την απέλυσε (!).

«Έτσι είναι ο Έλτον», λέει ο Επς, «όλους τους απολύει αργά ή γρήγορα - έχουν περάσει σαράντα και παραπάνω χρόνια αλλά το θυμάμαι που της είχε πει: 'Σε απολύω από μάνα μου!'».

Κι αυτό δεν ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έφτασε η σχέση τους, η οποία διακόπηκε εντελώς για οκτώ ολόκληρα χρόνια (από το 2008 ως το 2017) και υπαίτιος γι' αυτό ήταν - σύμφωνα με την Σίλα - ο σύζυγος του γιου της, Ντέιβιντ Φέρνις.

Το 2015 μάλιστα, η Σίλα δεν δίστασε να προσλάβει σωσία του γιού της για το πάρτι των 90ων της γενέθλιων, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην σύντροφος του Έλτον Τζον, Τζον Ράιντ με τον οποίο η ίδια διατηρούσε φιλική σχέση.

«Δεν τη μισώ, απλά δεν τη θέλω στη ζωή μου», είχε δηλώσει τότε ο Έλτον Τζον.

«Σε απολύω από μάνα μου!»: Η απίστευτα τοξική σχέση του Έλτον Τζον με τη μητέρα του Facebook Twitter
Ο Τάρον Έγκρτον ως Έλτον και η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ ως Σίλα στην ταινία "Rocketman"

Δύο χρόνια περίπου μετά όμως θα δήλωνε στην Daily Mirror ότι επιτέλους τα είχαν ξαναβρεί. Ήταν σίγουρα το σωστό timing, αφού λίγο καιρό μετά, η Σίλα πέθανε, αφήνοντας τον γιο της περίλυπο και σε σύγχυση. «Την είδα μια εβδομάδα πριν πεθάνει και σκέφτηκα 'κοίτα πόσο ακμαία δείχνει, σίγουρα θα αντέξει ακόμα αρκετούς μήνες», είχε πει λίγο αργότερα στη Sun. «Λίγες μέρες μετά, είχε πεθάνει. Ένιωσα μεγάλη ταραχή».

Τη θλίψη του την είχε εκφράσει τότε στο λογαριασμό του στο Instagram: «Μόλις την περασμένη Δευτέρα την είχα δει. Καλό ταξίδι Μαμά, Σ' ευχαριστώ για όλα, Θα μου λείψεις πολύ. Αγάπη, Έλτον».

Η Σίλα πάντως πρόλαβε να καταφέρει ένα τελευταίο χτύπημα στην διαθήκη της, την οποία άλλαξε λιγότερο από ένα μήνα πριν πεθάνει, όπου άφησε στο γιο της μόνο δύο υδρία και μια φωτογραφία της με στολή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Έλτον Τζον πάντως το έκανε το καθήκον του ως γιος, αναλαμβάνοντας όλη τη φροντίδα της κηδείας της και γράφοντας ένα τρυφερό επικήδειο στο Instagram που κατέληγε ως εξής: «Σ' ευχαριστώ που με έφερες στον κόσμο και για όσα έκανες για μένα. Αγάπη, Έλτον #RIP».

Με στοιχεία από το Vanity Fair

Μουσική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT
Ντίσκο εκ του ασφαλούς από τον Χάρι Στάιλς

Μουσική / Ο νέος Χάρι Στάιλς δεν είναι κακός, είναι απλώς βαρετός

«Τα περισσότερα tracks στο "Kiss all the time. Disco, occasionally" κυλούν χλιαρά, εγκλωβισμένα σε μια ευγενική, σχεδόν υπνωτιστική μετριοπάθεια. Τίποτα δεν είναι πραγματικά κακό, αλλά τίποτα δεν είναι και αρκετά καλό και αξιομνημόνευτο»
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ