Ο σκηνοθέτης που άκουγε στο κεφάλι του εκρήξεις - κυριολεκτικά

Ο σκηνοθέτης που άκουγε στο κεφάλι του εκρήξεις - κυριολεκτικά Facebook Twitter
Αρχισε να υποφέρει από το σύνδρομο έκρηξης κεφαλής, μια αποπροσανατολιστική διαταραχή κατά την οποία κάποιος βιώνει δυνατούς θορύβους και εκτυφλωτικές εικόνες φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνά έντρομος.
1

Ο σκηνοθέτης και εικαστικός που σε άφηνε άναυδο με τις απόκοσμες αλλά και βαθιά συναισθηματικές εικόνες του αλλά δεν μπορούσες ποτέ να είσαι σίγουρος πώς ακριβώς προσφέρεται σωστά το όνομά του, μόλις ανακάλυψε ότι πάσχει από σύνδρομο έκρηξης (ή «εκρηγνυόμενης») κεφαλής, μια πάθηση που είναι λιγότερο τρομακτική (και περισσότερο συνηθισμένη) απ' όσο ακούγεται.

Ο 49χρονος Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουλ (ή Βεερασεθάκουλ ή Ουερασεθακούλ κ.ο.κ.) έχει εμπνευστεί βαθιά από την μυστικιστική παράδοση της Ταϊλάνδης και με τη σειρά του έχει δοξάσει την πατρίδα του με αριστουργηματικές (και πολυβραβευμένες) ταινίες όπως το «Ο θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του», το «Νεκροταφείο της Δόξας» και άλλες καθώς και με τις εντυπωσιακές εικαστικές εγκαταστάσεις του.

Παρότι προσεγγίζω τον κόσμο επιστημονικά, δεν μπορώ να διώξω αυτό το συναίσθημα της έντονης παρουσίας πνευμάτων τριγύρω μου.

«Παρότι προσεγγίζω τον κόσμο επιστημονικά» έχει πει, «δεν μπορώ να διώξω αυτό το συναίσθημα της έντονης παρουσίας πνευμάτων τριγύρω μου. Όταν βρίσκομαι εντός του πράσινου τοπίου, νοιώθω ότι μπορώ να επικοινωνώ με τα δέντρα, με τις μνήμες της ζούγκλας και με τον ίδιο μου τον εαυτό».

Ο σκηνοθέτης που άκουγε στο κεφάλι του εκρήξεις - κυριολεκτικά Facebook Twitter
«Όταν βρίσκομαι εντός του πράσινου τοπίου, νοιώθω ότι μπορώ να επικοινωνώ με τα δέντρα, με τις μνήμες της ζούγκλας και με τον ίδιο μου τον εαυτό»
 

Οι διαρκείς τριβές όμως και ακυρώσεις που έχει βιώσει στο πλαίσιο ενός βαθιά συντηρητικού και καταπιεστικού καθεστώτος όπως αυτό της Ταϊλάνδης τον ανάγκασαν να γυρίσει την πρώτη του ταινία – που έχει να κάνει με τη μνήμη όπως φανερώνει και ο τίτλος της, «Memoria» - μακριά από την πατρίδα του. Πολύ μακριά μάλιστα και συγκεκριμένα στην Κολομβία όπου αυτές τις μέρες ξεκινά το γύρισμα της ταινίας με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

Προηγουμένως όμως παραχώρησε μια συνέντευξη στον Guardian στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι καθώς έκανε την έρευνα για το έργο – όπως και στις προηγούμενες ταινίες το σενάριο αναπτύσσεται μέσω συνεντεύξεων με τοπικούς χαρακτήρες – άρχισε να υποφέρει από το σύνδρομο έκρηξης κεφαλής, μια αποπροσανατολιστική διαταραχή κατά την οποία κάποιος βιώνει δυνατούς θορύβους και εκτυφλωτικές εικόνες φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνά έντρομος.

Ο σκηνοθέτης που άκουγε στο κεφάλι του εκρήξεις - κυριολεκτικά Facebook Twitter
Η Τίλντα Σουίντον είναι η πρωταγωνίστρια της νέας του ταινίας που ξεκινά αυτές τις μέρες γυρίσματα στην Κολομβία.

Ανακτώντας την ψυχραιμία του και αφού έγινε η διάγνωση αποφάσισε να εστιάσει σε συνεντεύξεις με γιατρούς και ψυχολόγους διερευνώντας ιδέες σχετικές με ψυχικά τραύματα και βασανιστικές μνήμες. Η επιλογή της Κολομβίας έγινε από κοινού με την πρωταγωνίστριά του: «Είμαστε και οι δύο ξένοι εκεί».

Δεν εγκαταλείπει πάντως τις ελπίδες του για το μέλλον της Ταϊλάνδης, ελπίζοντας να γίνει ο ίδιος η αφετηρία για ένα κίνημα ταινιών ντοκιμαντέρ στη χώρα. Πολιτικά όμως, και ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, δυσκολεύεται να παραμείνει αισιόδοξος: «Πριν από πέντε χρόνια ήμουν ακόμα θετικός, αλλά πλέον δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι κάτι ριζικό θα συμβεί όσο ζω. Στην Ταϊλάνδη, τίποτα δεν αλλάζει ποτέ».

Οθόνες
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM