The Canal & Blind στις Νύχτες Πρεμιέρας

The Canal & Blind στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
H Ellen Dorrit Petersen πρωταγωνιστεί στο Blind.
1


Μία ταινία μεταφυσικού τρόμου και μία μαύρη κωμωδία φαντασίας είναι οι επιλογές από τις σημερινές Νύχτες Πρεμιέρας που ρίχνουν αυλαία την ερχόμενη Κυριακή.

Στo The Canal (ελλ. τίτλος Το Κανάλι) από την Ιρλανδία, ο σκηνοθέτης Άιβαν Καβάνα καταθέτει ένα φόρο τιμής σε κλασικές ταινίες τρόμου σαν το The Haunting (1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ και το The Shining (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ήρωας του είναι ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός άνδρας, εργαζόμενος σε κινηματογραφικά αρχεία, που ανακαλύπτει ότι η όμορφη σύζυγος του τον απατάει. Όταν αυτή θα βρεθεί πνιγμένη στο τοπικό κανάλι, οι υποψίες της αστυνομίας θα πέσουν μοιραία πάνω του. Εν τω μεταξύ, αρχίζει να βλέπει παντού τη σκιά ενός μυστηριώδους ανθρώπου που τον καταδιώκει. Μία ξεχασμένη μπομπίνα που του φέρνει η συνάδελφος του από τη δουλειά, αποκαλύπτει πως στις αρχές του 20ου αι. το σπίτι του ήταν τόπος πολλαπλών εγκλημάτων, σατανιστικής λατρείας και ανθρωποθυσιών με αποκορύφωμα έναν ένοικο εκείνης της χρονικής περιόδου που ξεκλείρισε ολόκληρη την οικογένεια του. Σύντομα ο Ντέιβιντ μοιάζει να βυθίζεται στην τρέλα σε μια προσπάθεια να σώσει τον μικρό γιο του από τα φαντάσματα που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την τωρινή του οικία.

The Canal & Blind στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Αν είστε φαν των ταινιών τρόμου, θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι με το The Canal

Επιτυχημένη σεναριακή πλοκή, σινεφιλικές αναφορές, λίγες splatter σκηνές, εξαιρετικά απειλητική ατμόσφαιρα, φρικιαστικές μορφές φαντασμάτων που παραπέμπουν στον σύγχρονο ασιατικό φανταστικό κινηματογράφο και ένα απρόσμενο πρωτότυπο φινάλε σε μία ταινία, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca στη Νέα Υόρκη.

Αν είστε φαν των ταινιών τρόμου, θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι! Εγγύησις!

Πολύ πρωτότυπο το επόμενο φιλμ από τη Νορβηγία με τίτλο Blind (ελλ. τίτλος Στο σκοτάδι) σε σκηνοθεσία Έσκιλ Βογκτ και διεύθυνση φωτογραφίας του Θύμιου Μπακατάκη του Κυνόδοντα.

Η Ίνγκριντ χάνει απρόσμενα το φως της και απομονώνεται με τις σκέψεις της στο σπίτι, ανήμπορη πια ν' ακολουθήσει στον έξω κόσμο τον σύζυγο της, Μόρτεν. Στα απέναντι διαμερίσματα, γείτονες της είναι μια νεαρή δασκάλα και ένας άεργος τύπος, το ίδιο μοναχικοί μ' αυτήν. Για την ακρίβεια, όλοι τους - με πρώτο και καλύτερο τον Μόρτεν - συνομιλούν μέσω sites ευκαιριακού σεξ και από συμπτώσεις της μοίρας οι τροχιές τους θα διασταυρωθούν κάποια στιγμή. Η τυφλή Ίνγκριντ σα να έχει αναπτύξει τη λεγόμενη έκτη αίσθηση, αντιλαμβάνεται τα πάντα και σύντομα αρχίζει να καθοδηγεί τις ζωές όλων από απόσταση.

Στο μεταίχμιο κοινωνικού δράματος, μαύρης κωμωδίας και ταινίας φαντασίας, ο Βογκτ έφτιαξε ένα θαυμαστό σουρεαλιστικό φιλμ που βρίθει από αισθησιασμό, σεναριακές ανατροπές και αποστομωτικές απαντήσεις σε όσα ερωτήματα γεννιούνται από λεπτό σε λεπτό στον θεατή.

The Canal & Blind στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Το Blind είναι μία ωδή στις κρυμμένες ικανότητες των τυφλών ανθρώπων και στην εξωτερίκευση των πιο μύχιων σκέψεων τους.

Το Blind είναι μία ωδή στις κρυμμένες ικανότητες των τυφλών ανθρώπων και στην εξωτερίκευση των πιο μύχιων σκέψεων τους. Ένα καυστικό σχόλιο επίσης για τον σεξισμό και τη μοναξιά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, για την παντοδυναμία των sex sites στο διαδίκτυο και βασικά για τη δειλία των ανθρώπων να βγάλουν τα εσώψυχα τους χάριν της προσωπικής τους γαλήνης.

Ο Έσκιλ Βογκτ δικαίως τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο τελευταίο Sundance Film Festival, ενώ η ταινία του ήταν υποψήφια για το μεγάλο βραβείο του Νορβηγικού Συμβουλίου Τεχνών.

Info:

Το The Canal προβάλλεται σήμερα, στις 22.00, στην αίθουσα Δαναός 1 και επαναπροβάλλεται αύριο, Πέμπτη 25/9, την ίδια ώρα στην αίθουσα Δαναός 2.

Το Blind προβάλλεται αύριο, Πέμπτη 25/9, στις 20.00 στην αίθουσα Δαναός 1 και επαναπροβάλλεται μεθαύριο, Παρασκευή 26/9, στις 18.30 στην αίθουσα Δαναός 2.

Οθόνες
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ και για τα δυο φιλμ. Τα είδα διαδοχικά στη δημοσιογραφική πρωινή προβολή. Ειδικά το Blind θεωρώ ότι είναι από τις πιο πρωτότυπες και σημαντικές ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος.Επίσης ξεχώρισα (πάντα από το Δ.Δ.) την ταινία [Η απόσταση μεταξύ μας] για την σκηνοθεσία και τις εξαιρετικά φυσικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Μακάρι να πάρει το βραβείο κάποια από αυτές.. Έπονται κι άλλες βέβαια αλλά ήδη βαδίζουμε προς το τέλος.Β