Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
H Amazon δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια.
0

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
Kανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

 

Την είδηση την έβγαλε ένας συντάκτης του GigaOm και εντόπισε τη σελίδα από την cache memory του Google πριν κατέβει από το σάιτ της εταιρείας μετά από λίγη ώρα: η Amazon είναι έτοιμη να λανσάρει το Netflix των βιβλίων. Δηλαδή, να δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια. Το Kindle Unlimited όπως θα λέγεται η νέα υπηρεσία και θα είναι προσβάσιμη από όλες τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες συνδρομητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής ανάγνωσης οπως το Scribd ή το Oyster. Η Amazon πλεονεκτεί ως προς τον αριθμό των τίτλων αν και πρέπει να επισημανθεί ότι στη νέα υπηρεσία δεν έχουν ακόμα δηλώσει συμμετοχή οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι των ΗΠΑ που στην πραγματικότητα είναι και οι σοβαρότεροι και επιδραστικότεροι παίκτες στον τομέα των εκδόσεων.

 

Το νέο ακούγεται συναρπαστικό για τους αναγνώστες αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο για τους εκδότες και βέβαια τους συγγραφείς γιατί κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

Ρωτήσαμε λοιπόν δυο νέους εκδότες παραδοσιακών οίκων που δραστηριοποιούνται όμως έντονα στις ψηφιακές εκδόσεις και συμμετέχουν σε κάθε δημόσια συζήτηση ή συνέδριο που έχει γίνει για το θέμα στη χώρα μας καθώς και τον γνωστότερο μπλόγκερ που γράφει για το βιβλίο και την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Νίκος Αργύρης, εκδόσεις "Ίκαρος": "Όχι δεν πιστεύω πως θα επηρεάσει την παραγωγή. Πιστεύω όμως πως θα επηρεάσει τον τρόπο που θα αμείβονται οι εκδότες. Θα πρέπει να μάθουν δηλαδή σε μικρότερες αμοιβές, micro payments, γιατί το Amazon θα πιέσει προς τα κει.

Θα πληρώνει πχ ανάλογα με το πόσο διάβασε ο άλλος, σε ποσοστό του βιβλίου
Ακόμα άλλωστε, οι μεγάλοι πέντε εκδοτικοί όμιλοι δεν έχουν συμφωνήσει, το οποίο σημαίνει πως ένα τεράστιο μέρος της παραγωγής δεν περιλαμβάνεται στο Unlimited.
Όσον αφορά στα συγγραφικά δικαιώματα οι εκδότες θα πρέπει να δουν πώς θα πληρώνουν με την σειρά τους, τους δημιουργούς.Το σίγουρο είναι πως θα είναι μειωμένες οι αμοιβές, δεν νομίζω πάντως πως τίθεται θέμα μη αμοιβής τους.
Ανάλογα με την συμφωνία Amazon- Εκδότη, θα προσαρμοστεί και η αποζημίωση των πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ εκδότη - συγγραφέα".

Αργύρης Καστανιώτης, εκδόσεις "Καστανιώτης": "Αντίστοιχες υπηρεσίες σαν και αυτή που ετοιμάζει η Amazon υπάρχουν ήδη στην Αμερική, αλλά με μικρή επιτυχία, εφόσον δεν διαθέτουν τα βιβλία των 5 μεγάλων εκδοτών. Οι εκδότες δεν εμπιστεύονται ακόμη το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο γιατί δεν έχει αποδειχθεί πως τα έσοδα από τη συνδρομητική υπηρεσία θα είναι αρκετά ανά τίτλο ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της έκδοσης. Επιπλέον, χωρίς κάποιο κέρδος δε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρισκάρει ο εκδότης σε έναν νέο συγγραφέα ή σε ένα λιγότερο εμπορικό λογοτεχνικό κείμενο.
Αν και πιστεύω πως στο μέλλον όλοι θα «καταναλώνουμε» ψηφιακό περιεχόμενο μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, για την αγορά του βιβλίου είναι σχετικά νωρίς για μια τέτοια κίνηση. Ακόμη και στην Αμερική που η διάθεση ψηφιακών βιβλίων ξεκίνησε το 2006 και αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, μόνο ένα στα τέσσερα βιβλία που πωλούνται είναι ψηφιακό. Νομίζω πως αν αντιστραφεί η αναλογία τότε το συνδρομητικό μοντέλο θα είναι και πιο βιώσιμο για τους εκδότες και τους συγγραφείς".

Μιχάλης Καλαμαράς (μπλογκ "Ηλεκτρονικός Αναγνώστης" ): "Για τον συστηματικό αναγνώστη το συνδρομητικό μοντέλο για τα ebooks, σε μια εύλογη τιμή, όπως τα $9.99 του Kindle Unlimited, μπορεί να είναι και διευκόλυνση και συμφέρουσα λύση. Υπάρχουν βιβλία που δε θέλουμε να έχουμε απαραίτητα για πάντα στη βιβλιοθήκη μας, έστω την ψηφιακή. Το πλεονέκτημα της συνδρομής μεγαλώνει όσο περισσότερο διαβάζεις, ενώ ως συνδρομητές μπορούμε να διαβάσουμε δοκιμαστικά πιο ελεύθερα. Εξάλλου, στα ebooks, ακόμα και στην αγορά, αποκτάς το δικαίωμα ανάγνωσης, όχι τη κατοχή ενός αντικειμένου όπως στα έντυπα.

Από τη σκοπιά του εκδότη και του συγγραφέα, το συνδρομητικό μοντέλο πιέζει σημαντικά τα έσοδα ανά ανάγνωση, ιδιαίτερα καθώς στο βιβλίο η πιθανότητα να το ξαναδιαβάσουμε είναι απείρως μικρότερη από το να ξανακούσουμε ένα τραγούδι. Ακόμα και στη μουσική εξάλλου, η οικονομική επιτυχία του μοντέλου είναι αμφίβολη. Από την άλλη, το συνδρομητικό μοντέλο, όπως γενικότερα η πώληση υπηρεσιών αντί προϊόντων, είναι η καλύτερη λύση απέναντι στην "πειρατεία".

Τέλος, υπηρεσίες όπως το Kindle Unlimited είναι πρόκληση για τις βιβλιοθήκες και το δανεισμό ebooks που έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και άλλες χώρες και σχεδιάζουν και στην Ελλάδα".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ