ΘΕΑΤΡΟ

Βάκχες

Στις Βάκχες του Άρη Μπινιάρη ο λόγος του Ευριπίδη συναντά την ροκ και τη πανκ. Ο σκηνοθέτης εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης, προσεγγίζοντας τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου ενώ τοποθετεί τους πρωταγωνιστές του, Καρυοφύλλια Καραμπέτη και Χρήστο Λούλη σε ένα άνυδρο, σεισμικό τοπίο προτείνοντας ένα μουσικοθεατρικό στοχασμό για τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δογματισμού.

21/03- 01/04, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107-109, Τετάρτη-Κυριακή: 20:30, Εισιτήριο: 5- 24 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μωρίς Γκανής

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Μωρίς Γκανής, Ειρήνη, 2012, λάδι σε μουσαμά, 60x80 εκ.

 

Ο καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται μεταξύ Τελ Αβίβ και Αθήνας παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής που αντανακλούν τον υλικό και ψηφιακό κόσμο που τον περιβάλλει. Ψηφιακοί κόσμοι, όπως το «Second Life», μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν το Twitter, και εξοπλισμός για τη βίωση της εικονικής πραγματικότητας, όπως τα γυαλιά 3D, αποτελούν συχνά έμπνευση για τα έργα του.

21/3-26/5, Rebecca Camhi Gallery, Λεωνίδου 9, Τρ. 13:00-18:00, Τετ.-Παρ. 13:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00. Εγκαίνια 21 Μαρτίου, 19:00.

 

 

Spectrum

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Στην έκθεση Spectrum τέσσερις σύγχρονοι φωτογράφοι ξαναβλέπουν τον κόσμο γύρω τους με αναλογικό μάτι.

 

Τέσσερις σύγχρονοι φωτογράφοι ξαναβλέπουν τον κόσμο γύρω τους με αναλογικό μάτι. Ο Κώστας Μερεντίτης, ο Σπύρος Παπασπύρου, ο Πάνος Αναγνώστης και η Νάνσυ Μέρου μοιράζονται το πάθος τους για το φιλμ σε μια ομαδική έκθεση στο Blank Canvas της Μελανθίου. Την έκθεση έρχεται να ολοκληρώσει ο εξίσου αναλογικός ήχος των Unix Systems σε ένα live το απόγευμα της Κυριακής, 18 Μαρτίου στις 18:00.

15-18/3, Blank Canvas, Μελανθίου 8, καθημερινά 14:00-00:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ακριθάκης, Le bateau, τέμπερα και μελάνι σε χαρτί

 

Τα βιβλιαράκια, οι ιστορίες και τα σημειωματάρια του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη παρουσιάζονται στην έκθεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Ο καλλιτέχνης θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική του προσωπικότητα βάσει της άμεσης σχέσης του με τη γραφή, το βιβλίο, σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

15/3-3/6, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Τρ.-Σάβ. 10:00-20:00, Κυρ. 10:00-14:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια Πέμπτη 15 Μαρτίου, 19:00.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Dans Les Arbres

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Dans les Abres, Φωτο: Tyler Olson

 

Τέσσερις δραστήριοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής μουσικής, οι Dans Les Arbres προετοιμάζουν και τροποποιούν τα όργανά τους με ασυνήθιστες μεθόδους και δημιουργούν πρωτότυπους συνδυασμούς αέρινων, ξύλινων και μεταλλικών ήχων. Παρουσιάζοντας το νέο τους άλμπουμ «Phosphorescence», το γαλλονορβηγικό σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

15/3, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή), λεωφόρος Συγγρού 107-109, 21:00, εισ.: 7-12 ευρώ

 

 

Murcof

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Murcof

 

Ανήσυχη φυσιογνωμία της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Μεξικανός καλλιτέχνης μετρά συνεργασίες που ξεκινούν από τον Erik Truffaz και τον Francesco Tristano και φτάνουν μέχρι τον Philippe Petit και τον Simon Geilfus. Το άλμπουμ «Martes» που κυκλοφόρησε το 2002 χαρακτηρίστηκε μινιμαλιστικό κομψοτέχνημα. Πέρσι κυκλοφόρησε η τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «State» σε συνεργασία με την Γαλλίδα κλασική πιανίστα Vanessa Wagner.

19/3, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 17 ευρώ

 

 

Λόλεκ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Λόλεκ

 

Στη σκηνή του Faust θα εμφανιστεί ο Λόλεκ, παρουσιάζοντας τραγούδια από τα τρία προσωπικά του άλμπουμ, διασκευές αλλά και προσχέδια νέων τραγουδιών. Μαζί του ο Χρήστος Καψαλάκης στη βαρύτονη εννιάχορδη κιθάρα.

21/3, Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 22:00, εισ.: 7 ευρώ

 

 

ΒΙΒΛΙΟ

Αφιέρωμα στον Έζρα Πάουντ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Έζρα Πάουντ

 

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Μήνα της Ποίησης, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στον Έζρα Πάουντ και στα συντομότερα ποιήματά του από τα «Προσωπεία» («Personae»). Συμμετέχουν οι Ορφέας Απέργης, Μαίρη Γιόση, Αντωνία Γουναροπούλου, Γιάννης Δούκας, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου και Χριστιάνα Μυγδάλη. Τα πρωτότυπα ποιήματα διαβάζει ο Στέφανος Μπάσιγκαλ.

19/03, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, 19:30, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Black Mirror στο Ααβόρα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Nosedive, Black Mirror

 

Το Ααβόρα προβάλλει το μεσημέρι του Σαββατοκύριακου τέσσερα επεισόδια του Black Mirror («Nosedive» και «White» το Σάββατο, «San Junipero», «Hang the DJ» την Κυριακή) και διοργανώνει ισάριθμους κύκλους συζητήσεων για την επίδραση της κουλτούρας του interface στις σύγχρονες κοινωνίες.

17-18/3, Ααβόρα, Ιπποκράτους 180, 12:30, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΠΑΡΤΙ

Disco Dallesandro
Η πλατφόρμα The Queer Archive επιστρέφει με το πάρτι Disco Dallesandro και καλεσμένους τους Marlidarling σε ένα disco/house set.

17/3, Bequeer, Κελεού 10, 00:00

Οδηγός Θεάτρου