ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Δυό λεσβίες σε ένα αλβανικό ριάλιτι και η αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας στην Αλβανία

Δυό λεσβίες σε ένα αλβανικό ριάλιτι και η αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας στην Αλβανία Facebook Twitter
2


Αρχικά, μπορεί να μην πω κάτι παραπάνω απ'όσα ήδη γνωρίζετε. Είμαι μια κοπέλα 25 χρόνων, εχω μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά εχω γεννηθεί στην Αλβανία. Δεν έχει τύχη ποτέ να συναναστροφώ με κάποιον άνθρωπο διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας από εμένα οπότε να με συγχωρήσετε εάν εν αγνοία μου κάνω κάποιο λάθος.


Ο λόγος που σας γράφω είναι επειδή τα τελευταία 2 χρόνια κατοικώ σχεδόν μόνιμα στην Αλβανία και εχω παρατηρήσει κάποια πράγματα όσον αφορά την συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στην σεξουαλική διαφορετικότητα.


Πριν λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα ένα γνωστό ριαλιτι με το όνομα Big Brother 9 Albania και το παιχνίδι έχει διαφοροποιηθεί λίγο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Το σπίτι χωρίζεται σχεδόν σε δύο ομάδες, σε αυτό που κατοικούν τα ζευγάρια και στο άλλο που κατοικούν εργένηδες, αγόρια και κορίτσια. Στο σπίτι που κατοικούν τα ζευγάρια υπάρχουν δύο λεσβίες κοπέλες οι οποίες ήταν ζευγάρι πριν μπουν στο παιχνίδι και δήλωσαν συμμετοχή, κατά τα λεγόμενα τους, ελπίζοντας να βρουν το ρυθμό και την ζεστασιά που είχε χαθεί από την σχέση τους μέσα από την παραμονή και τον τρόπο ζωής τους στο ριάλιτι σόου. Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβω ότι γίνεται λόγος για μια χώρα σαν την Αλβανία για την οποία φαντάζομαι ότι μερικοί θα γνωρίζουν τα βασικά για το περιεχόμενο των στερεότυπων και των απόψεων της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις είδους σχέσεις. Θα προσθέσω με την σειρά μου όμως λίγα ακόμα στοιχεία. Η Αλβανία ανέκαθεν απαρτίζεται από ανθρώπους των οποίων οι ρίζες μπορεί να κατοικούν σε αυτήν την χώρα αλλά τα κλαδιά τους εξέχουν σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά η αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στη προβολή αυτών των δύο κοριτσιών είναι τουλάχιστον τραγική. Καταρχήν,δεν γράφω αυτό το κείμενο για να προσφέρω γνώσεις κοινωνιολογίας ούτε να κατακρίνω παρα μονο να σημειώσω αυτό που έχει συμβεί και μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Η αρχική μου σελίδα γέμισε από σελίδες που ενημέρωναν τους ακολούθους τους για την ζωή των κοριτσιών πριν δηλώσουν συμμετοχή και κάθε μέρα βγάζουν και κάτι καινούργιο. Επι της ουσίας, αναφέρουν ότι η μια κοπέλα είχε γνωστοποιήσει στους γονείς της την ερωτική προτίμηση που είχε σε άτομα του ίδιου φύλου από τα 13 της χρόνια και την έχουν αποδεχτεί ενώ για την άλλη βγαίνουν κάποιοι φίλοι της που μαρτυρούν ότι ουδέποτε τους είχε πει ή δείξει ότι είναι ομοφυλόφιλη. Τα κείμενα μπορεί να είχαν μια ουδέτερη στάση στη γραφή τους. Όχι όμως τα περισσότερα σχόλια κάτω από την είδηση. Προφανώς, δεν ζω στον δικό μου κόσμο ώστε να πω ότι έπεσα από τα σύννεφα αλλά, σαν άνθρωπος δεν άντεξα και ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ την δυσαρέσκειά μου.


Σε μια αλβανική σελίδα οι περισσότεροι έριχναν κατάρες, άλλοι επικαλούνταν τον λόγο του Θεού, την χριστιανική Βίβλο και το μουσουλμανικό Κοράνι ενώ άλλοι προτρέπουν τους άντρες που συμμετέχουν στο ριαλιτι να τις "αλλάξουν" από λεσβίες σε στρέιτ αλλιώς να τους "μαραθεί" το εργαλείο.


Σε μια αλβανική σελίδα οι περισσότεροι έριχναν κατάρες, άλλοι επικαλούνταν τον λόγο του Θεού, την χριστιανική Βίβλο και το μουσουλμανικό Κοράνι ενώ άλλοι προτρέπουν τους άντρες που συμμετέχουν στο ριαλιτι να τις "αλλάξουν" από λεσβίες σε στρέιτ αλλιώς να τους "μαραθεί" το εργαλείο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δίνεται στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, κυρίως στους γκέι, είναι η λέξη "παιδοφιλία". Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν γνωρίζω αυτοί οι άνθρωποι συγχέουν την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία, το περιγράφουν με τη λέξη "pedofili". Προφανώς, κανένας από αυτούς δεν έχει μπει στο κόπο να γκουκλάρει μια ή και τις δύο λέξεις ώστε να καταλαβει την διαφορά τους και σε τι ατόπημα υποκύπτει με τα ηλίθια επιχειρήματά του. Δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται στη μέση ισχυριζόμενοι ότι στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες κατοικούν, ναι μεν η ομοφυλοφιλία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ακόμα και σε αυτά τα κράτη υπάρχουν όρια ως προς την προβολή της ομοφυλοφιλίας γι'αυτό και η αλβανική τηλεόραση δεν θα πρέπει να προκαλεί με αυτόν τον τρόπο διότι αναγκάζουν τους τηλεθεατές να δεχτούν αυτήν την άσχημη πλευρά της κοινωνίας. Άρα, εάν υπηρχε ένας γκέι ή μια λεσβία στο survivor μπορεί και να υπήρχε ελπίδα αποδοχής αυτών των ανθρώπων στην Αλβανία;


Αλλά όπως σε όλες τις καταστάσεις υπαρχουν άνθρωποι με μυαλό αλεξίπτωτο, όπου γνωρίζουν ότι τα δικαιώματά τους σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων έτσι και σε αυτή τη περίπτωση, αν και είναι λίγοι. Αυτή η μειονότητα αναφέρει ότι έστω και ένα ριαλιτι επιδιώκει να φέρει τους ανθρώπους σε μια αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες, σε όσους φωνάζουν τραβώντας, υποψιάζομαι, τα μαλλιά τους σε τι κόσμο θα φέρουν τα παιδιά τους και πώς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το ριάλιτι με τα μικρά τους στο σπίτι η απάντηση από αυτούς είναι ότι θέλουν να βρίσκονται στη πλευρά που μάχεται για την αγάπη, θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα κόσμο όπου θα αποδέχονται ο ένας τον άλλον με την διαφορετικότητα τους χωρίς να τοποθετούν τους ανθρώπους αναγκαστικά σε κορνίζες. Πρόσωπικα, θέλω το παιδί μου να μάθει να χαίρεται με την χαρά και την αγάπη του άλλου και να ευχαριστώ τον Θεό που με βοήθησε να τον κάνω ευτυχισμένο και όχι αλκοολικό.


Να σημειώσω ότι το ριαλιτι και οι σελίδες έχουν τους δικούς τους σκοπούς με επιχειρηματίες των οποίων ανθίζουν τα χαμόγελα τους μέσα από τις τηλεθεάσεις και τους φόλοουερς. Προφανώς και με υποψιάζει το γεγονός που σκέφτηκαν να βάλουν μέσα κορίτσια λεσβίες και όχι αγόρια γκέι. Μάλλον εξάπτει πιο πολυ την φαντασία η εικόνα να φιλιούνται δύο λεσβίες παρα δύο γκέι άντρες.


Με νοιάζει να μαθευτεί αυτή η ιστορία για μια πιο σφαιρική γνώση των πραγμάτων πέρα από την Ελλάδα αλλά και επειδή καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε μια χώρα που φοβάσαι να δηλώσεις ότι είσαι κάτι διαφορετικό απο το πιο μικρό εως το πιο μεγάλο πράγμα της ζωής σου. Η αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο πιστεύω θα επέλθει Όχι επειδή κάποιοι "ελευθέρων ηθών" το επιβάλλουν αλλά επειδή ο άνθρωπος πάντα θα προσπαθεί να κυνηγάει την ευτυχία του. Εύχομαι τα νέα παιδιά, κυρίως στην Αλβανία, να σεβαστούν αυτό που τους προστάζει η καρδιά τους και όχι μόνο η οικογένεια τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και δύναμη να υποστηρίζουν τις επιλογές τους.


Υ.Γ. Μερικοί λένε, «εσύ έχεις μεγαλώσει στην Ελλάδα γι'αυτό σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο». Μιλώντας για τηλεόραση, μια Συνατσάκη θα πει την άποψη της, δέκα κασιδιάριδες φυτρώνουν.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.


Λιρια

To τρέιλερ του ριάλιτι

 
YouSendIt!
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Νομίζω βασικά σωστά τα λες. Αναμενόμενη η σταση της Αλβανικής κοινωνίας, αλλά είναι ένα καλό βήμα. Κοίτα την πιο "προοδευτική" Ελλάδα, δεν είναι πολύ πιο μπροστα. Πάντως ως πρωτο βήμα οι δυο γυναίκες είναι πάντα πιο εύκολο από δυο άντρες. Στους δυο άντρες τα πράγματα αγριεύουν. Η αντρική ομοφυλοφιλία ενοχλεί πολύ περισσότερο απ τη γυναικεία. Για διάφορους λόγους