Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του)

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter
1
Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Ο νέος δίσκος του Σαμόλη λέγεται Ένα Σύμπαν Στα Μέτρα Σου και θα κυκλοφορήσει την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου. Είχα την ευκαιρία να ακούσω πρώτος το άλμπουμ. 

Ήδη απ' το Fortune Cookie, την μεγάλη του επιτυχία που ήταν στα αγγλικά, είχα εκτιμήσει τη λοξή ματιά του, τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα, το χιούμορ. Όμως η μετάβαση απ' τα αγγλικά στα ελληνικά ξένισε αρχικά πολλούς. Καταλαβαίνω γιατί όσοοι επιχείρησαν να κρίνουν ορθολογικά τους ελληνικούς στίχους, πχ. στο Ατάρι, μπερδεύτηκαν ή ξενέρωσαν, όμως ταυτόχρονα ο τρόπος που ο Σαμόλης μπλέκει στιχουργικά το σουρεαλισμό με την καθημερινότητα είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. 

Τρία πράγματα είναι κυρίαρχα στο δίσκο: Το όνειρο, η συντροφικότητα κι η περιπέτεια. Και είναι όλα εκεί στο κομμάτι που ανοίγει το άλμπουμ, ένα τραγούδι που δεν υπάρχει ονλάιν άρα θα πρέπει να ακούσετε απ' το δίσκο όταν βγει.

Λέγεται Αερόστατο κι αυτοί είναι οι στίχοι του:

Μέναµε στην Ακρόπολη δυο χρόνια και µετά
Πήγαµε στα Εξάρχεια για να' ναι πιο φτηνά
Μα ήρθαν χρόνοι δίσεκτοι κι έπιασε φασαρία
Κι αποφασίσαµε να φύγουµε στην επαρχία

Μετακοµίσαµε στην Τούµπα στη Θεσσαλονίκη
Και στους δικούς µου στα Χανιά να µη δίνουµε νοίκι
Μα όπου κι αν πηγαίναµε µας έλειπε η θέα
Ώσπου ένα βράδυ µια ταινία µας έδωσε ιδέα

Να φτιάξουµε ένα αερόστατο από µπαλόνια

Και να ζήσουµε ευτυχισµένοι εκεί για χρόνια

Να πληρώνουµε φόρους στον ουρανό
Δυο σύννεφα το τετραγωνικό
Να µην έχουµε έννοια καµιά, ούτε καν τον καιρό
Να περνάµε τα σύνορα από ψηλά
Χωρίς πατρίδα - σηµαία καµιά
Κι όταν όλα θα µοιάζουν µικρά
Θ' ανοιχτούµε για κόσµους όπου όλα είναι δυνατά

Αφού είδαµε κι απόειδαµε µε τα της επαρχίας
Πήραµε σβάρνα τα χωριά της νότιας Γαλλίας
Σειρά πήρε το Άµστερνταµ, το Γιορκ, το Βερολίνο
Πήγαµε και στη Τζο που σπούδαζε στο Καµερίνο

Μα ο ήλιος µας ξανάφερε στα πάτρια εδάφη
Και το καλοκαίρι πήγαµε στο Ρούκουνα Ανάφη
Μα ακόµα και εκεί ήταν σαν κάτι να µας λείπει
Και µόνο εκείνη η ιδέα θα µας έδιωχνε τη λύπη

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Η ταινία είναι φυσικά το Up (Ψηλά στον Ουρανό), και η γλυκόπικρη αλλά ελπιδοφόρα αίσθηση του κομματιού κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ. Στο αυτοβιογραφικό 'Η Μούσα μου Είναι Αμερικάνα' ο Σαμόλης αφηγείται με μπόλικο αυτοσαρκασμό τα όνειρά του για καριέρα στην Αμερική και τα αποτυχημένα του σχέδια να μετακομίσει στις ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείπει όμως την προσπάθεια, σίγουρος ότι κάποτε θα τα καταφέρει. 

Στην τρυφερή μπαλάντα Το Βιογραφικό Μου αντί για τα πτυχία και την προϋπηρεσία του αρχίζει να μιλά για το μεγάλο του έρωτα, πώς πρωτοσυναντήθηκαν, τα ταξίδια που έκαναν - αυτό είναι, λέει το πραγματικό του βιογραφικό., ενώ στο Λέων με Κριό ένα ζευγάρι που φαινομενικά δεν ταιριάζει κατορθώνει το ακατόρθωτο.

Η ενορχήστρωση συχνά αλλάζει από τραγούδι σε τραγούδι. Το δε Οι Θεοί Των Παιδιών ξεφεύγει εντελώς απ' το συνηθισμένο του ύφος και την προσωπική θεματολογία του, φτιάχνοντας ένα ευαίσθητο αλλά δυνατό παραμύθι για όσα γίνονται γύρω μας.

Η γλυκόπικρη νοσταλγία είναι παρούσα σε ένα απ' τα πιο κολλητικά τραγούδια του δίσκου το Πορτοκαλί Μουστάκι («που σου μείνε από τον πρωινό χυμό») και μας γυρνά στην παιδική ηλικία, τότε που η γραμμή μεταξύ φιλίας και έρωτα ήταν λεπτή - κι εμείς δεν ξέραμε τι ακριβώς μας γινόταν. 

Η πιο όμορφη μελωδία του δίσκου κατά τη γνώμη μου είναι το Φυσιολογικό, στο οποίο με πικρή ειρωνεία ο Σαμόλης απαντά στο αγωνιώδες ερώτημα της αγάπης του αν το να είναι μαζί είναι "φυσιολογικό" με τον πιο ανέλπιστο τρόπο - που σκοπό έχει να δείξει το πόσο άκυρη είναι η ερώτηση (και το πώς δυσκολεύουμε τις ζωές μας) 

Όταν έψαξα τον Σαμόλη για να του πω ότι μου άρεσε πολύ το άλμπουμ μου έγραψε το εξής:

«Εν τω μεταξυ το αλμπουμ βγαινει Δευτερα 13 Φλεβαρη οπου ειναι:

Παγκοσμια ημερα Ραδιοφωνου
Παγκοσμια ημερα Κινηματογραφου
Παγκοσμια ημερα προφυλακτικου
Παραμονη Αγιου Βαλεντινου
Και ημερα που γεννηθηκε ο Robbie Williams...
Τι άλλo να ζητήσω από το Σύμπαν
Πραγματικά ένα σύμπαν στα μέτρα μου»

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς (που τυχαίνει να μελοποιεί τις ιστορίες του) Facebook Twitter

Facebook Page: Δημήτρης Σαμόλης

Μουσική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ