LIVE!

H Jean ήθελε απλά να φωτογραφηθεί

H Jean ήθελε απλά να φωτογραφηθεί Facebook Twitter
H 55χρονη Jean - Kονγκό 24 Ιουλίου 2013
9

 

 

[Aπό τον Θανάση Χαραμή]

 

Εργαζόμουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για ένα θέμα σχετικά με τις τραυματικές συνέπειες της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών που διαπράττονται από τον Αντιστασιακό Στρατό όταν συνάντησα τη Jean.

 

Μια ντροπαλή γυναίκα που με παρατηρούσε καθώς στεκόταν έξω από το σπίτι της που ήταν φτιαγμένο από άχυρο και λάσπη. Οι αντάρτες είχαν απαγάγει και δολοφονήσει τον άντρα της, μπροστά στα μάτια της. Ένας από τους διοικητές διέταξε να της κόψουν τα χείλη με ξυράφι. "Είδα τα χείλη μου να πέφτουν στα γόνατά μου σαν ένα ντόνατ" εξομολογήθηκε η ίδια καθώς μου έλεγε την ιστορία της.

 

Ήθελα να κάνω το πορτρέτο της Jean. Ήξερα πως η ιστορία της έπρεπε να ειπωθεί αλλά ένιωσα άβολα να της ζητήσω να ποζάρει, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί εκμετάλλευση.

 

Στα μισά της συνάντησής μας και ενώ είχαν αρχίσει τα γέλια με ρώτησε : "Σκοπεύετε να με τραβήξετε φωτογραφία. Δεν έχω καμία φωτογραφία του εαυτού μου και θα ήθελα μία".

 

Οι σκέψεις άρχισαν αμέσως να πλημμυρίζουν το μυαλό μου: Ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτό το πορτρέτο ή θα της θύμιζε το τραύμα της; Είναι τόσο ισχυρή και δεν θα δειλιάσει; Μήπως απλά ήθελε μια φωτογραφία, κάτι που είναι φυσιολογικό; Μήπως απλά έκρυβε λίγη ματαιοδοξία όπως όλοι εμείς;

 

Eίχα ξαφνικά αισθανθεί συγκλονισμένη από τη σκληρότητα και τη δυνατή της στάση.

Rena Effendi

Φωτογραφία
9

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Φωτογραφία / Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική κληρονομιά ενός σπουδαίου φωτογράφου, που μέσα από τον φακό του αποτύπωσε εικόνες οι οποίες μιλούν για την αγάπη, τη σύνδεση και τη συντροφικότητα.
THE LIFO TEAM
Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Enri Canaj: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Φωτογραφία / Ένρι Τσανάι: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Mια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του πάνω στο προσφυγικό, μια εμπειρία που του είναι αρκετά οικεία όντας παιδί μεταναστών, είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτογράφο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
ναι, οκ. τώρα έχουμε την κυρία από το Κονγκό, πριν τις παραμορφωμένες από το θεικό οξύ Ινδές, γενικώς τους ναρκομανείς αστέγους. υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι, οι οποίοι συγκλονίζονται από τις φωτό. υπάρχουν άνθρωποι πιο σκληρόπετσοι, οι οποίοι αποκλείεται να ευαισθητοποιηθούν από μερικές φωτό, το πολύ να αηδιάσουν, να ειρωνευτούν ή να τις ξεχάσουν. δεν ισχυρίζομαι να μη δημοσιεύονται, αλλά με μέτρο και ρέγουλα και με κάποια λογική.οι άνθρωποι που απεικονίζονται στις φωτό υποφέρουν στο μέτρο και στο πλαίσιο των κοινωνιών που ζουν. για τις Ινδές είναι αυτονόητη η αδικία, να μένουν παραμορφωμένες ενώ οι βασανιστές τους αποφυλακίζονται στο τρίμηνο και ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους, η κυρία Jean, στο πλαίσιο ενός εμφυλίου ξέρει τί να περιμένει (το ίδιο και οι καμμένοι ως μάγισσες ιθαγενείς κλπ κλπ). Δυστυχώς ζουν σε κράτη με άλλη αίσθηση του πολιτισμού από εμάς κι εμείς οι δυτικοί με τον "πολιτισμό" μας (ας μην τον χαρακτηρίσω κι αυτόν...) καλούμαστε να συγκλονιστούμε. Ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτών των φωτογραφιών θα ήταν για μένα "παρακαλώ καταθέστε το τάδε ποσό/ή ό,τι έχετε ευχαρίστηση στον τάδε λογαριασμό για την αποκατάσταση του προσώπου της τάδε Ινδής / για την πλαστική αναμόρφωση των χειλιών της κας Jean" και γενικώς για να περισωθεί ό,τι περισώζεται. Τα υπόλοιπα είναι τρομολαγνεία και κιτρινισμός. Γνώμη μου.
Μόνο που οι άνθρωποι που εικονίζονται σε αυτές τις φωτογραφίες δεν υποφέρουν μόνο 'στο πλαίσιο και το μέτρο των κοινωνιών που ζουν' αλλά και επειδή στις πλάτες του ευημερεί ο δυτικός κόσμος. Και αυτές οι φωτογραφίες εκτός από το να συγκλονίζουν θα έπρεπε και να μας αφυπνίζουν.
"Δυστυχώς ζουν σε κράτη με άλλη αίσθηση του πολιτισμού από εμάς".... Τι εννοείτε;; Μήπως εκεί πονούν λιγότερο οι βιαιότητες; Πουθενά ο πόνος δεν είναι αυτονόητος και υποφερτός. Αυτό που αλλάζει είναι η ανοχή λόγω φόβου τιμωρίας μέσω ακόμα μεγαλύτερης βιαιότητας.
δεν συνηθ'ιζω να είμαι λαϊκίστρια, γενικά απεχθάνομαι τον λαϊκισμο, αλλα μου ερχεται να σου πω το ακολουθω. Μην κλαφτεις και δεχθεις να ασχοληθει καποιος δημοσιογραφος εαν μεινει ανεργος ο ανδρας σου ή εσυ αδίκως, εαν σου παρουν ολη σου την συνταξη, εαν το παιδι σου εχει απαραδεκτη δημοσια υγεια/παιδεια...ειναι κομματι της κοινωνιας που ζεις!
ο άντρας μου υπήρξε άνεργος δυόμιση χρόνια, το μεγάλο παιδί μας το πήγαμε στο Παίδων για έλεγχο το Δεκέμβριο σε ραντεβού που κλείσαμε...Σεπτέμβριο και δεν σκέφτηκα ποτέ να κλαφτώ σε κάποιον, διότι αυτό δεν είναι λύση. ευχαριστώ κάποιους ανθρώπους που στα δύσκολα μας στήριξαν έμπρακτα. αυτό είναι που θέλω να πω, να ανταπκρινόμαστε έμπρακτα. δώστε στη δημοσιότητα το λογαριασμό της κυρίας να καταθέσουμε όλοι κάποιο περίσσευμά μας για τις πλαστικές της. ο συγκλονισμός και η ευσυγκινησία είναι άλλοθι για την απάθειά μας και δε μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. οι πράξεις, ναι.
Κάθε φορά που ακούω τον Πάπα, ή τον οποιοδήποτε ηγέτη να εύχεται για παγκόσμια ειρήνη και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων...... είναι σαν να ακούω ένα μικρό παιδάκι να εύχεται να αποκτήσει έναν δεινόσαυρο και άλλα τέτοια !