H συνέχεια της ‘Λάμψης΄ του Στίβεν Κινγκ

H συνέχεια της ‘Λάμψης΄ του Στίβεν Κινγκ Facebook Twitter
2

Ο Στίβεν Κινγκ επέστρεψε σε έναν χαρακτήρα του πιο δημοφιλούς μυθιστορήματος που έγραψε ποτέ. Ο Dan Torrance, ο γιος του Τζακ από τη 'Λάμψη', είναι ο ήρωας του νέου του βιβλίου με τίτλο 'Doctor Sleep', το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η συνέχεια της Λάμψης έγινε πραγματικότητα μετά από ψηφοφορία που έγινε στο προσωπικό του σάιτ το 2009. Μετά από ένα μήνα οι 5.861 ψήφοι έδειξαν ότι το κοινό προτιμούσε να μάθει τη συνέχεια της Λάμψης, με ελάχιστη διαφορά από την δεύτερη πρόταση του Στίβεν Κινγκ, τη συνέχεια του «ο Άνεμος μέσα από την κλειδαρότρυπα».

Αν όχι οι περισσότεροι, τότε πολλοί ξέρουν την 'Λάμψη' από την ταινία του Κιούμπρικ. Η ταινία έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς, αλλά ο ίδιος ο Κινγκ την έχει απορρίψει. Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο BBC, δήλωσε άλλη μία φορά την αντίθεσή του για την ατμόσφαιρα της ταινίας:

«Η ταινία είναι κρύα. Δεν είμαι κρύος άνθρωπος. Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που κάνει τους αναγνώστες να ταυτίζονται με τα βιβλία μου είναι η ζεστασιά, κάτι που βγαίνει και λέει στον αναγνώστη 'θέλω να συμμετέχεις σ' αυτό που γίνεται.' Με την Λάμψη του Κιούμπρικ αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ κρύο, πολύ 'παρακολουθούμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά είναι σαν μυρμήγκια σε μια μυρμηγκοφωλιά, δεν κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα, αυτά τα μικρά έντομα'. Επίσης σημειώνει ότι ο η ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον δεν ήταν η αργή εξέλιξη ενός ανθρώπου προς την τρέλα, όπως την έγραψε, αλλά κάποιος που 'ήταν τρελός από την αρχή'.


Μόλις διαβάσω το νέο βιβλίο – το οποίο υπόσχομαι ότι θα κάνω σύντομα- σας δίνω ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή, όπου περιγράφεται η ζωή της γυναίκας και του γιου που επέζησαν μετά από εκείνον τον παλαβό χειμώνα, αποκλεισμένοι σε εκείνο το ξενοδοχείο, μέσα στα χιόνια, ένας αποκλεισμός που οδήγησε στην παράνοια τον σύζυγο και πατέρα της οικογένειας. Η μετάφραση είναι πρόχειρη και δική μου, οπότε σας παρακαλώ να το λάβετε κι αυτό υπόψη.

 __________________

Απόσπασμα από το βιβλίο 'Doctor Sleep'

«Η Γουέντι Τορανς και ο γιος της έλαβαν μια αποζημίωση εκτός δικαστηρίου από την εταιρεία στην οποία ανήκε το Overlook. Δεν ήταν τεράστια, αλλά αρκετή για να τους βγάλει τα τρία χρόνια που δεν ήταν ικανή να δουλέψει λόγω των τραυματισμών της στην πλάτη. Ένας δικηγόρος τον οποίον συμβουλεύτηκε της είπε ότι αν ήταν πρόθυμη να αντέξει και να παίξει σκληρό παιχνίδι, θα έπαιρνε πολλά περισσότερα, γιατί η εταιρεία ήθελε πάση θυσία να αποφύγει να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Όμως η ίδια, όπως και η εταιρεία, ήθελε να αφήσει πίσω της αυτόν τον καταστροφικό χειμώνα στο Κολοράντο. Ήθελε να αναρρώσει, είπε, και αυτό έκανε, αν και οι τραυματισμοί στη πλάτη της την βασάνιζαν μέχρι το τέλος της ζωής της. Τα σπασμένα πλευρά γιατρεύονται, αλλά ποτέ δεν σταματάνε να διαμαρτύρονται.
Η Γουίνιφρεντ και ο Ντάνιελ Τόρανς έζησαν στα μεσοδυτικά για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά γλίστρησαν στην Τάμπα. Μερικές φορές ο Ντικ Χάλοραν (αυτός με την ισχυρή προαίσθηση) ερχόταν από το Key West για να τους επισκεφθεί. Για να επισκεφθεί τον μικρό Ντάνι, ειδικότερα. Τους έδενε ένας ξεχωριστός δεσμός.
Ένα πρωινό του Μαρτίου του 1981, η Γουέντι τηλεφώνησε στον Ντικ και τον ρώτησε αν μπορεί να έρθει. Ο Ντάνι, του είπε, την ξύπνησε μέσα στη νύχτα για να της πει να μην μπει στο μπάνιο.
Μετά από αυτό, αρνήθηκε να μιλήσει γενικότερα.»

H συνέχεια της ‘Λάμψης΄ του Στίβεν Κινγκ Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η λογοτεχνία αγαπάει τόσο το ποδόσφαιρο

Βιβλίο / Πριν το Μουντιάλ, έχουμε πολλά να διαβάσουμε για το ποδόσφαιρο

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξετάζουμε δυο στοχαστές, τον Εδουάρδο Γκαλεάνο και τον Σάιμον Κρίτσλεϊ, που έχουν καταπιαστεί με το ποδόσφαιρο και έχουν εντρυφήσει στη λογική του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γκάμπορ Ματέ: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη ο ένας τον άλλον»

Βιβλίο / Γκάμπορ Ματέ: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη ο ένας τον άλλον»

Ο γιατρός και συγγραφέας, που τα βιβλία του είναι όλα μπεστ σέλερ, βρέθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και συζήτησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου για το τραύμα και τη σύγχρονη ζωή, αλλά και για τη γενοκτονία στη Γάζα, που ο ίδιος, ως Εβραίος, θεωρεί ότι είναι χειρότερη από το Άουσβιτς.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«ASTY», η Αθήνα του 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Design / Αθήνα 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Ο αρχιτέκτονας και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Πασχάλης μετατρέπει την ανησυχία του για τη σύγχρονη Αθήνα σε μια δυστοπική αφήγηση που εκτυλίσσεται στο έτος 2999. Μέσα από το «ASTY» εξερευνά την υπεραστικοποίηση, την απώλεια του προσωπικού χώρου και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ψυχική υγεία και το μέλλον της πόλης.
M. HULOT
O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Το πίσω ράφι / O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Στο μυθιστόρημά του «Νέα από τον παράδεισο» ο Βρετανός θεωρητικός της λογοτεχνίας και συγγραφέας μάς κάνει συμμέτοχους στους προβληματισμούς του γύρω από την πίστη, τη μαζική νεύρωση των διακοπών και τις ανθρώπινες σχέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιακά Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Βιβλίο / Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιωδώς Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Οι τίτλοι της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά πολλαπλασιάζονται, αναδεικνύοντας ένα νέο, πιο ριζοσπαστικό κύμα συγγραφέων που ασχολούνται με την ακραία πολιτική κατάσταση της ηπείρου τους, την πατριαρχία και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Βιβλίο / Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, «Ένδοξα Κατορθώματα», ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται μια αληθινή αλλά απίστευτη ιστορία: Αθηναίοι αιχμάλωτοι πολέμου σώζονται, απαγγέλλοντας στίχους του Ευριπίδη.
M. HULOT
Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η "Λάμψη" είναι ένα καλό βιβλίο ενός υπερεκτιμημένου - κατ' εμέ - συγγραφέα.Σε αρκετά βιβλία του King, ο αληθινός τρόμος προκαλείται από τις "κοιλιές" που κάνουν και από τον υπερβολικά μεγάλο (για την εκάστοτε ιστορία που διηγείται) αριθμό των σελίδων τους. Μπορεί να καταφέρνουν να λένε στον αναγνώστη 'θέλω να συμμετέχεις σ' αυτό που γίνεται", αλλά αυτό που γίνεται είναι συνήθως κάτι τετριμμένο - και γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς...Όταν κάποιος γράφει ένα βιβλίο, πρέπει να έμπνέεται από μία δικιά του ιδέα, μία λάμψη μέσα στο μυαλό του, που την αναπτύσσει και γράφει μία ιστορία για να την παρουσιάσει. Δεν μπορώ να κρίνω το νέο του βιβλίο γιατί δεν το έχω διαβάσει, αλλά το γεγονός ότι ο King έκανε ψηφοφορία για να δει τι έχει ζήτηση - κοινώς τι θα πουλήσει - και μετά έγραψε κατά παραγγελία, μου φέρνει λίγο σε μπακαλομανάβη: "Λευτέρη, παράγγειλε άλλα δέκα καφάσια ροδάκινα Βέροιας... τελειώσανε και ζητάει ο κόσμος γιατί είναι ζουμερά."Ας κάνει και μία ψηφοφορία για το πόσες σελίδες θα έχει το βιβλίο: "Βγήκε 1.250, να τ'αφήσω;"