«Αν δεν ξέρεις ποιος είμαι, μάλλον πρέπει να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα στον σύντροφό μου»

«Αν δεν ξέρεις ποιος είμαι, μάλλον πρέπει να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα στον σύντροφό μου» Facebook Twitter
1
«Αν δεν ξέρεις ποιος είμαι, μάλλον πρέπει να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα στον σύντροφό μου» Facebook Twitter

Η νίκη του Σαμ Σμιθ στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού των φετινών Όσκαρ ήταν μία από τις αναπάντεχες στιγμές της βραδιάς. Το «Writing's on the Wall», το τελευταίο Bond theme από το Spectre είχε διχάσει το κοινό και τους κριτικούς ενώ ο 23χρονος Βρετανός είχε για συνυποψήφια το μεγάλο φαβορί Lady Gaga, με ένα τραγούδι που είχε ισχυρότατο κοινωνικό μήνυμα για τις κακοποιημένες γυναίκες, από αυτά που συνήθως προτιμά η Ακαδημία.

Συγκινημένος και έκπληκτος, ο τραγουδιστής που έχει επίσης βραβευτεί με Γκράμι, ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο του και αφιέρωσε τη νίκη του στην LGBT κοινότητα, ισχυριζόμενος ότι είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι καλλιτέχνης που κερδίζει Όσκαρ. Αφορμή γι' αυτό του το σχόλιο στάθηκε μία πρόσφατη δήλωση του ηθοποιού Σερ Ίαν Μακέλεν, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη μόνιμη απουσία γκέι ηθοποιών από τις βραβεύσεις.

«Διάβασα ένα άρθρο πριν από λίγους μήνες από τον Σερ Ίαν Μακέλεν, που έλεγε ότι κανείς ανοιχτά γκέι δεν έχει κερδίσει ποτέ Όσκαρ. Αν ισχύει αυτό, ή ακόμα κι αν δεν ισχύει, θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στην LGBT κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Βρίσκομαι εδώ απόψε ως ένας περήφανος γκέι άντρας».

Οι δηλώσεις του Σμιθ έγιναν αφορμή για αρκετά σχόλια που έσπευσαν να τον διορθώσουν. Προφανώς ο 23χρονος δεν είναι ο πρώτος γκέι που κερδίζει Όσκαρ, καθώς παλιότερες βραβεύσεις περιλαμβάνουν από τον Έλτον Τζον και τη Μελίσα Έθεριτζ μέχρι τον σεναριογράφο Άλαν Μπολ και την Τζόντι Φόστερ (η οποία βέβαια έκανε επίσημο coming out μόλις πριν 2 χρόνια, στις Χρυσές Σφαίρες του 2013).

Αυτός όμως που αντέδρασε ανοιχτά ήταν ο Ντάστιν Λανς Μπλακ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος για τη βιογραφία του Χάρβεϊ Μιλκ το 2009 έγραψε στο twitter: «Αν δεν έχεις ιδέα ποιος είμαι, ίσως είναι καιρός να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα στον σύντροφό μου». Το δηκτικό σχόλιο του 41χρονου σεναριογράφου αναφέρεται στον Βρετανό πρωταθλητή της κολύμβησης Τομ Ντέιλι με τον οποίο είναι αρραβωνιασμένος.

Η απάντηση του Σαμ Σμιθ στο twitter ήταν αρκετά απολογητική: «Δεύτερος γκέι που κερδίζει Όσκαρ, ή τρίτος, ή τέταρτος, ή εκατοστός. Δεν ήταν αυτό το θέμα μου. Το θέμα μου ήταν να ρίξω λίγο φως στην γκέι κοινότητα που αγαπώ τόσο πολύ».

Λίγο αργότερα, ο Ντάστιν Λανς Μπλακ έσπευσε να τα μαζέψει κάπως, ποστάροντας συμπληρωματικό τουίτ που έλεγε: «Αγαπητό διαδίκτυο: Ο Τομ Ντέιλι και ο Σαμ Σμιθ είναι φίλοι. Στέλνουν μηνύματα. Εξού και η έκπληξή μου ότι ο Σαμ νόμισε πως είμαι στην "ντουλάπα". Γελάστε ελεύθερα».

Oscars News
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ένα ντοκιμαντέρ για τη μυθιστορηματική ζωή του ρεμπέτη Γιώργου Κατσαρού

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ