Queer as folk

Queer as folk Facebook Twitter
0

Queer: Αλλόκοτος, περίεργος, παράξενος, «αδερφή». Όρος κάποτε προσβλητικός, που επαναπροσδιόρισαν ανατρεπτικά οι Μισέλ Φουκό, Ουίλιαμ Μπάροουζ, Τζούντιθ Μπάτλερ. Ενέπνευσε ακτιβισμούς, κινήσεις, συγγραφείς και καλλιτέχνες προτού καταλήξει μια πασπαρτού «τρεντιά». Το πολιτικό queer, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει και να ενοχλεί. Αρνείται τον ρόλο της χαριτωμένης διαφορετικότητας, απορρίπτει «προκάτ» ταυτότητες, αμφισβητεί την κυρίαρχη δημόσια εικόνα περί γκέι ή στρέιτ, καθώς και το συνακόλουθο lifestyle. Ο προσδιορισμός queer υιοθετείται συχνά από συνειδητοποιημένους ανθρώπους που όμως αρνούνται νόρμες, «κουτάκια» και κανονικότητες, μ' όσες χάντρες κι αν τα στολίσουν.

What Queer Fest, ένα «αλλόκοτο» φεστιβάλ (26-28/11): «... Αποτελούμε, εντέλει, μια κοινότητα που νιώθει κυριολεκτικά στο πετσί της την εξουσία του καταναγκασμού "των δύο φύλων και της μίας σεξουαλικότητας"... Θα θέλαμε, ιδανικά, να διαπραγματευτούμε από κοινού τα σώματα και τις επιθυμίες μας... Να δούμε κριτικά έναν φορμαλιστικό λόγο περί "δικαιωμάτων των μειονοτήτων", πέρα από κενά σχήματα γενικής κι αόριστης αλληλεγγύης... Να προάγουμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα ίδια μας τα σώματα ως φορείς εξουσίας, καθιστώντας έτσι την ανάλυση της εμπειρίας και του βιώματος αναγκαία...", προτείνουν οι συλλογικότητες που το διοργανώνουν. Ομιλίες, κουβέντες (έθνος, φύλο, σεξ, τρέλα, πολιτική), προβολές, veggie κουζίνα, εκθέσεις, live περφόρμανς, πάρτι τρικούβερτο (Σάββατο 27/11). Όλες οι σεξουαλικότητες και τα φύλα ευπρόσδεκτα για 3 μέρες σε 3 διαφορετικούς χώρους. Αναλυτικά: whatqueerfest.espivblogs.net.

1/12, Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS. Το Σύνδρομο επιμένει, άσχετα αν χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα σπάνια πια καταλήγεις, τουλάχιστον στη Δύση. Η HIV λοίμωξη παρουσιάζει νέα έξαρση, ιδίως μεταξύ των γκέι ανδρών. Το 50-70% των κρουσμάτων αποδίδεται σε «κρυφούς» φορείς. Λογικό - η αυτοπροστασία ατόνησε, η μετάδοση «απενοχοποιήθηκε», το barebacking είναι μόδα, το προφυλακτικό έγινε περίπου passe. Εντάξει, μας κούρασε, μα παραμένει αναγκαίο σαν βγεις για κυνήγι - κι όχι μόνο για τον HIV.

«Act Aware», «Δράσε Συνειδητά» είναι το φετινό σλόγκαν της ΠΟΥ. Ας γίνει κοινή συνείδηση ο σεβασμός προς εαυτόν και αλλήλους και το εμβόλιο ή η ανοσία θα 'ρθουν. Τα υπόλοιπα είναι καμώματα αλαζονείας, αν όχι συγκαλυμμένη ενοχή.

QueerWeek

26/11 Δερμάτινες ακρότητες: X-treme Dark Leather party στην Alexander sauna (Bastian Wilnker - Florian Hagen), Μ. Αλεξάνδρου 134, Γκάζι • 26/11 Προσδεθείτε: Kennedy Carter live! A FcuK club - Raging Stallion event. Κελεού 3, Γκάζι • 26/11 Κλείνει τα 9: Happy Βirthday Blue Train! Κων/πόλεως 84, Γκάζι • 27/11 Κλείνει τα 2: Happy birthday Moe με DJ Joanna, strip & drag shows. Κελεού 1-5, Γκάζι • 1/12 Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση: O «μήνας δράσης» ΚΕΕΛΠΝΟ, Praksis, Κέντρου Ζωής κορυφώνεται με συν/ξη Τύπου επώνυμα free hugs και πορεία με κρουστά (πλ. Κοραή, 15:00), καμπάνιες για νέους, ΑΜΕΑ, LGBT, μετανάστες, trafficking, εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη (praksis.gr, keelpno.gr) (Ιανός, 12:30), • 1-2/12 Fuck AIDS στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν ΚΕΕΛΠΝΟ, Praksis, Screw, Enola, Θετική Φωνή. Χάπενινγκ στην Αριστοτέλους, ομιλίες, προβολές, πάρτι (screwmag.gr) • Κινητές μονάδες rapid HIV test θα βρίσκονται σε LGBT στέκια σε Αθήνα (μέχρι 22/12) και Θεσ/νίκη (2-3/12)

    Lgbtqi+
    0

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

    Lgbtqi+ / Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

    Στη σάουνα της M. Αλεξάνδρου στο Γκάζι ορδές ανδρών επιδίδονται, μέσα στα σκοτάδια, σε αυτά που πλέον μπορούν να κάνουν και στο φως. Δυο φίλοι μας, γκέι άνδρες, κρατάνε ημερολόγιο απ’ την τελευταία τους επίσκεψη.
    THE LIFO TEAM
    «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

    Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

    Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
    ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
    Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

    Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

    Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
    chem sex

    Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

    Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

    Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

    Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

    Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

    Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
    LIFO NEWSROOM