Butter me up

Butter me up Facebook Twitter
0

Για τον πατέρα του αμερικανικού gourmet, τον James Beard, το καλό ψωμί αποτελεί μια από τις πιο ευφραντικές γεύσεις για τον ανθρώπινο ουρανίσκο και το καλό ψωμί με φρέσκο βούτυρο τη μέγιστη πανδαισία. Η Ευρώπη το βούτυρο στο ψωμί των λαών της το χορήγησε ως μπόνους μετά τον πόλεμο, για να θρέψει και να γιάνει την αβιταμίνωση που απειλούσε να εξαρθρώσει μεταπολεμικά και τις καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, έτσι κάπως η Γερμανία έφτιαξε και τη μαργαρίνη για ν' αβγατίσει τις ποσότητες του όποιου λίπους βάφτιζε βούτυρο, υδρογονωμένο και φτηνό για τον λαό. Χρειάστηκε το υπόλοιπο μισό του 20ού αιώνα για να ξυπνήσει η επιστήμη και να φωνάξει πως τα υδρογονωμένα λίπη ήταν άλλος ένας δρόμος προς τον βιολογικό αφανισμό, και να αποδειχθεί πως δεν έτρεφαν παρά μόνο τη φαρμακοβιομηχανία (με εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους που αποδεδειγμένα εμφανίζονται με την κατανάλωση  του «αγαθού»). Χρειάστηκε μια δεκαετία επιπλέον μέχρι να έρθει η στιγμή της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης, για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά της «θρέψης»...

Το μεγαλύτερο κοινωνικό επιστημονικό κίνημα που έχει ανατείλει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, στις χώρες της Δύσης είναι αυτό που συγκρίνει... τις μπουκιές. Συγκρίνει προϊόντα, τιμές και διατροφική αξία, και συστήνει τα πιο «έξυπνα», φτηνά και ωφέλιμα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτα στη λίστα το γάλα, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το βούτυρο να αναδεικνύεται βασιλιάς και σ' αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονικής συνθέσεως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Bank On The Basics, λοιπόν, οι εξισώσεις είναι απλές: μισό μπρόκολο (συν βράσιμο, κοστίζει κι αυτό) δίνει την ίδια απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα, το οποίο, στην Αμερική τουλάχιστον, κοστίζει 25 σεντς. Χρειάζεται μόνο μια μπουκιά σκληρό κίτρινο τυρί για 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ώρα που μόνον 5 γραμμάρια αποδίδει ένα ολόκληρο hot dog! Το βούτυρο, επισημαίνει η έδρα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καταρχάς περιέχει το λινολεϊκό και αλφα-λινολεϊκό οξύ, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και την άμυνα του οργανισμού, που δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει το ανθρώπινο σώμα με κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο, και πρέπει να τα αντλήσει απαραιτήτως από το λίπος της τροφής.

Επιπλέον, όπως απέδειξε η τελευταία και επαναστατική έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, το βούτυρο προκαλεί μετά από κάθε γεύμα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο (!), άρα συστήνεται ειδικά στους άνδρες με χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιά να το 'χουν κατά νου. Από μια πιρουνιά τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο προτιμάται μια πιρουνιά μακαρόνια, που περιέχουν σ' ολόκληρη την κατσαρόλα μια-δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και μάλιστα αγνό.

Μια εξήγηση που δίνουν οι διατροφολόγοι για την προστασία  που προσφέρει το βούτυρο στον αντρικό, ειδικά, οργανισμό από τη χοληστερόλη και τα λιπίδια του αίματος είναι ότι τα κύτταρα του στομάχου μας, ανδρών και γυναικών, είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν λίπος, το ζωικό λίπος, και να το κρατάνε για την περίπτωση λοιμού. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, που προτιμά βιολογικά το βούτυρο από το φυτικό λίπος, κι έτσι ολόκληρο το σύστημα των αρτηριών εξυγιαίνεται όταν η αποθήκη τους εφοδιαστεί μ' αυτό.

Εννέα θερμίδες αντιστοιχούν σε ένα γραμμάριο φρέσκο βούτυρο, για να μη ξεχνιόμαστε και γίνουμε όλοι τροφαντοί. Αν και σε καιρούς πείνας μπορεί να χρησιμεύσει κι αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Άκου την επιστήμη / Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Πώς ο εγκέφαλός μας καθορίζει την ευτυχία, την προσωπικότητα και την υγεία μας; Και γιατί πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι; Η νευροψυχολόγος Ελισσάβετ Κάλμπαρη μιλάει στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Ψυχή & Σώμα / Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Η διεθνής πολίστρια Έλενα Ξενάκη εξηγεί στη Λασκαρίνα Λιακάκου γιατί τα σπορ στο νερό είναι ιδανικά για το καλοκαίρι, πώς ξεκινά ένας αρχάριος και τι κάνουμε όταν μπλοκάρουμε στη σκέψη του μαγιό.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ