Butter me up

Butter me up Facebook Twitter
0

Για τον πατέρα του αμερικανικού gourmet, τον James Beard, το καλό ψωμί αποτελεί μια από τις πιο ευφραντικές γεύσεις για τον ανθρώπινο ουρανίσκο και το καλό ψωμί με φρέσκο βούτυρο τη μέγιστη πανδαισία. Η Ευρώπη το βούτυρο στο ψωμί των λαών της το χορήγησε ως μπόνους μετά τον πόλεμο, για να θρέψει και να γιάνει την αβιταμίνωση που απειλούσε να εξαρθρώσει μεταπολεμικά και τις καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, έτσι κάπως η Γερμανία έφτιαξε και τη μαργαρίνη για ν' αβγατίσει τις ποσότητες του όποιου λίπους βάφτιζε βούτυρο, υδρογονωμένο και φτηνό για τον λαό. Χρειάστηκε το υπόλοιπο μισό του 20ού αιώνα για να ξυπνήσει η επιστήμη και να φωνάξει πως τα υδρογονωμένα λίπη ήταν άλλος ένας δρόμος προς τον βιολογικό αφανισμό, και να αποδειχθεί πως δεν έτρεφαν παρά μόνο τη φαρμακοβιομηχανία (με εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους που αποδεδειγμένα εμφανίζονται με την κατανάλωση  του «αγαθού»). Χρειάστηκε μια δεκαετία επιπλέον μέχρι να έρθει η στιγμή της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης, για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά της «θρέψης»...

Το μεγαλύτερο κοινωνικό επιστημονικό κίνημα που έχει ανατείλει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, στις χώρες της Δύσης είναι αυτό που συγκρίνει... τις μπουκιές. Συγκρίνει προϊόντα, τιμές και διατροφική αξία, και συστήνει τα πιο «έξυπνα», φτηνά και ωφέλιμα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτα στη λίστα το γάλα, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το βούτυρο να αναδεικνύεται βασιλιάς και σ' αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονικής συνθέσεως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Bank On The Basics, λοιπόν, οι εξισώσεις είναι απλές: μισό μπρόκολο (συν βράσιμο, κοστίζει κι αυτό) δίνει την ίδια απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα, το οποίο, στην Αμερική τουλάχιστον, κοστίζει 25 σεντς. Χρειάζεται μόνο μια μπουκιά σκληρό κίτρινο τυρί για 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ώρα που μόνον 5 γραμμάρια αποδίδει ένα ολόκληρο hot dog! Το βούτυρο, επισημαίνει η έδρα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καταρχάς περιέχει το λινολεϊκό και αλφα-λινολεϊκό οξύ, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και την άμυνα του οργανισμού, που δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει το ανθρώπινο σώμα με κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο, και πρέπει να τα αντλήσει απαραιτήτως από το λίπος της τροφής.

Επιπλέον, όπως απέδειξε η τελευταία και επαναστατική έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, το βούτυρο προκαλεί μετά από κάθε γεύμα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο (!), άρα συστήνεται ειδικά στους άνδρες με χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιά να το 'χουν κατά νου. Από μια πιρουνιά τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο προτιμάται μια πιρουνιά μακαρόνια, που περιέχουν σ' ολόκληρη την κατσαρόλα μια-δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και μάλιστα αγνό.

Μια εξήγηση που δίνουν οι διατροφολόγοι για την προστασία  που προσφέρει το βούτυρο στον αντρικό, ειδικά, οργανισμό από τη χοληστερόλη και τα λιπίδια του αίματος είναι ότι τα κύτταρα του στομάχου μας, ανδρών και γυναικών, είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν λίπος, το ζωικό λίπος, και να το κρατάνε για την περίπτωση λοιμού. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, που προτιμά βιολογικά το βούτυρο από το φυτικό λίπος, κι έτσι ολόκληρο το σύστημα των αρτηριών εξυγιαίνεται όταν η αποθήκη τους εφοδιαστεί μ' αυτό.

Εννέα θερμίδες αντιστοιχούν σε ένα γραμμάριο φρέσκο βούτυρο, για να μη ξεχνιόμαστε και γίνουμε όλοι τροφαντοί. Αν και σε καιρούς πείνας μπορεί να χρησιμεύσει κι αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Ψυχή & Σώμα / «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM